İsmetpaşa Mahallesi Yıldız Havuz çevresinde yoğunlaşan tescilli binaları inceleyen üyeler, Orhaneli'ye has doku olan mimari örneklerin korunmasını gerektiğini belirtti.
İlçe merkezindeki tescilli yapıları tek tek inceleyen üyeler, ilerleyen süreçte yapılacaklarla ilgili bilgi aldı.
Aslına uygun olarak restore edilen Taş Mektep'te de incelemelerde bulunan heyet, tarihi yapının restore edilmesinden dolayı Orhaneli Belediye Başkanı İrfan Tatlıoğlu'na teşekkür etti.
Kurul Başkanı Yüksek Mimar Halil Nur Çapa, "Tarihi yapıları yıkalım kurtulalım anlayışı tüm dünyada bitti. Artık Afrika'daki kabileler bile tarihi değerlerine sahip çıkıyor. Burada bulunan binaların da ayağa kalkması için çok yönlü bir çalışma yapılacak" dedi.
Orhaneli'ye ilk kez geldiğini belirten Çapa, "Bir şehircilik uzmanı olarak gittiğim yerlerde önce trotuvar ve kaldırım çalışmalarına bakıyorum. Birçok gelişmiş il ve ilçede bu sorunun yüzde 50'si bile çözülemezken Orhaneli'de bu sorunun tamamına yakınının çözüldüğünü gördüm. Başkan Tatlıoğlu'nu, şehircilik adına yaptığı çalışmalardan dolayı kutluyorum" diye konuştu.
Tatlıoğlu da tescilli bina sahiplerinin bürokratik engeller yüzünden mülklerini restore etmekte büyük sıkıntılar çektiğini dile getirerek, "Orhaneli gibi küçük ölçekli koruma alanları için tarihsel dönüşüm yapılması gerekiyor. Belediye olarak tarihi yapı sahiplerine her türlü teknik desteği vereceğiz" ifadesini kullandı.
Muhabir: Osman Sak / Cem Şan
Yayıncı: Sedat Gök
Orhaneli'deki Sit Alanları İncelendi
Bursa Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu üyeleri, Orhaneli'deki sit alanlarını inceledi.