Gaziemir Belediyesi 10 hektarlık piknik alanında çam ağaçlarında görülen zararlı böceğe karşı biyolojik savaş veriyor. AB uyum yasaları nedeniyle kimyasal ilaçlı mücadele olmayınca çoğalan böceklere karşı ilk kez bir belediye çalışma başlattı
Latince adı Thaumetopoea Pityocampa olan Çam Kese Böceği Gaziemir Sarnıç'taki 2 bin 379 hektarlık alandaki çam ağaçlarını tehdit etmeye başladı. Gaziemir Belediyesi, 10 hektarlık Sarnıç Piknik Alanı'ndaki 10 ağaçtan 6'sını tehdit eden böceklere karşı geliştirilen yöntemle mücadele vermeye başladı. Üzerinde birkaç kimyasalı içeren tüysü kılları bulunan ve dokunulduğunda şiddetli alerjiye neden olan tartılların sayısı, AB uyum yasaları nedeniyle kimyasal mücadele yapılamadığı için hızla arttı. Daha fazla temas halinde insanı hastanelik edebilen ve ormanlık alanlara büyük zarar veren böceklere karşı Gaziemir Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü bir yöntem geliştirdi. Ekolojik dengenin bozulması nedeniyle bu tür zararlıların doğadaki mevcut düşmanlarının da azalması nedeniyle sıkıntı büyürken, çam kese böceğine karşı biyolojik yöntemle mücadele verilmesi düşünüldü. Bu amaçla çam kese böceğinin larvalarının parazi olan ve Latince ismi Phiryx Caudata olan sineğin çoğaltılmasına başlandı. Ağaçlardaki böcek keseciklerinin bulunduğu dallar kesilerek piknik alanında açılan adacıklarda toplanırken, bu alanda söz konusu sineklerin popülasyonlarının artması sağlandı.
Birim yetkilileri yöntemle ilgili şu bilgileri verdi: "Bol güneş alan yerlerde adacıklar yapıldı. Etrafında içi su dolu hendek açılan adacıklarda altına sera naylonu serildi. Bu adacılarda toplanan yaklaşık 400 adet kese zaman zaman karıştırılarak çam kese böceğinin larva paraziti olan sineğin doğadaki popülasyonun artmasını sağlıyoruz. Burada görev yapan arkadaşlarımız alerjik reaksiyonlara rağmen büyük bir fedakarlıkla çalışıyor."
Orman Haftası'nda En Anlamlı Çalışma
Gaziemir Belediyesi 10 hektarlık piknik alanında çam ağaçlarında görülen zararlı böceğe karşı biyolojik savaş veriyor