Orman İşçisinin İş Güvenliği Takip Altında

Hak-İş Genel Başkan Yardımcısı ve Öz Orman-İş Sendikası Genel Başkanı Settar Aslan, orman işçilerinin iş güvenliğinin takibi için orman bölge müdürlükleriyle ortaklaşa endüstriyel ilişkiler kurulu kurduklarını bildirdi.

Aslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, işçinin sağlığını korumak için öncelikle iş yerinin sağlıklı olması gerektiğini söyledi.

Sağlıksız iş yeri sorunu nedeniyle Soma'da facia yaşandığını hatırlatan Aslan, "İş yeri sağlıklı hale gelecek ki içinde çalışan insanlar da sağlıklı bir yaşam sürdürsün. Soma'da yaşanan facia, iş yerinin ne kadar sağlıksız olduğunu ortaya koydu. Onun için bu bütün Türkiye'ye bir ders olmalı. 301 insanımız orada can verdi. Sonradan görüyoruz ki kullanılan malzemelerin süreleri geçmiş, birçok ihmal var" dedi.

Bu tarz iş yerlerine karşı devletin "acımasız" olması gerektiğini ifade eden Aslan, gerekli şartları yerlerine getirmeyen yerlere üretim izni verilmemesi gerektiğini kaydetti.

Aslan, iş sağlığı ve güvenliği için bir komisyon kurulması ve burada sivil toplum örgütlerinin de mutlaka yer alması gerektiğinin altını çizerek, böylece yapılacak denetimlerle işverendeki meslek körlüğünün ortadan kaldırılabileceğini dile getirdi.
Çok riskli doğal afetlerden olan orman yangınıyla mücadele konusunda görev alan işçiler için böyle bir sistem kurduklarını anlatan Aslan, şöyle devam etti:
"Orman işçilerinin iş güvenliğinin sağlamlığı amacıyla orman bölge müdürlükleriyle ortaklaşa endüstriyel ilişkiler kurulu kurduk. Bu iş sağlığı güvenliğiyle ilgili bir kurul. Orada eksiklikleri masaya koyacağız, 'sıkıntılar nedir, kim çözecek?' bunları bir tutanağa bağlayacağız. Bir dahaki bir araya gelmede o tutanaklardan hangisi yapıldı, hangisi yapılmadı, yapılmayanlar neden yapılmadı? tüm bunların denetimini gözden geçireceğiz. Bu çok önemli bir şey, sonuçta sivil toplum örgütü dinamik bir yer, daha pratik kararlar alıyor."
Orman Genel Müdürlüğü'yle bu konuda uyum içerisinde olduklarını vurgulayan Aslan, 6 ayda bir toplanacak kurulun yapılması gereken her şeyi masaya yatıracağını belirtti.

- "Orman işçileri mevsimlik görülmemeli"
Aslan, orman işçilerinin istihdamıyla ilgili de değerlendirmede bulunarak, mevsimlik işçi olarak görülen orman işçilerine yılın 12 ayında ihtiyaç duyulduğunu, bu nedenle istihdamın arttırılması gerektiğini savundu.
Türkiye'nin yüzde 30'a yakın bölümünün ormanlarla kaplı olduğunu hatırlatan Aslan, işçilere sadece orman yangınlarının yaşandığı yaz aylarında değil, sonrasında dikim, teraslama ve tüpleme işlemlerinde de ihtiyaç duyulduğunu sözlerine ekledi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile