Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, yaptığı yazılı açıklamada, bakanlık olarak orman köylerinde yaşayanların sosyal ve ekonomik gelişmelerini desteklediklerini, orman köylüsünün hasmı değil hısmı olmak için uğraş verdiklerini kaydetti.
Eroğlu, 'Bu maksatla orman köylüsünü yerinde kalkındırmak ve hayat standartlarını yükseltmek için ne gerekiyorsa yapacağız ve onların yanında olacağız.' ifadelerini kullandı.
Her yıl olduğu gibi bu yıl da Eskişehir ve Afyonkarahisar sınırlarındaki orman içi ve bitişiği köylerde yaşayan ailelerin yakacak odunu orman teşkilatı tarafından karşılanıyor. 6831 sayılı Orman Kanunu'nun 31. ve 32. maddesine giren orman içi ve bitişiği köylerde hane halkına yakacak odun veriliyor.
Yakacak odunlar orman köylülerine işçiliği kendilerine ait olmak üzere steri 70 kuruş yani tonu 2 lira gibi sembolik bir bedel karşılığı veriliyor. Yakacak odun ihtiyacı resmi yollarla verildiğinden kimsenin izinsiz kesim yapmasına da gerek kalmıyor.
Bu kapsamda ormanlara yapılan bakım ve seyreltme çalışmaları sırasında elde edilen meşe ve çam türlerinden 51 bin ster yani yaklaşık 17 bin ton yakacak odun Eskişehir'de orman köylerine verilecek. Afyonkarahisar için de 22 bin ster yani 7 bin ton yakacak odun hazırlandığı bildirildi.
Ayrıca, orman köylerinin yasal olan bu odun hakkının dışında bu yıl Alpu İlçesi Başören Mahallesi'nde meydana gelen orman yangını sonrası sahanın temizlenmesi maksadıyla civardaki orman köyü olmayan yerlere de üretim artıkları verildi.
Yanık sahaya kontrollü bir şekilde girişlerine izin verilen Osmaniye, Karakamış ve Söğütçük'te yaşayan yüzlerce aile de bu sayede kışlık odun ihtiyaçlarını karşılamış oldu.
Orman Köylerindeki Köylülerin Yakacak İhtiyacı Karşılanıyor
Orman ve Su İşleri Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü (OGM) doğalgazın adının anılmadığı, kömürün ise kısmen kullanıldığı orman köylerinde köylülerin yakacak ihtiyacını karşılamaya devam ediyor.