TBMM’ye gönderilen tasarıda yer alan Adana, Ankara, Antalya, Bursa, Diyarbakır, Eskişehir, Erzurum, Gaziantep, İzmir, Kayseri, Konya, İçel, Samsun ve Sakarya Büyükşehir belediyesinin sınırlarının il mülki sınırı olarak belirlenmesi, Büyükşehir’e bağlı ilçelerin mülki sınırları içerisinde yer alan köy ve belde belediyelerinin tüzel kişiliğinin kaldırılarak köylerin mahalle olması maddesine Sapanca’da bulunan orman köyü muhtarlarından tepki geldi.
Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Sapanca Muhtarlar Derneği Başkanı Ali Osman Tıknaz, böyle bir tasarının çıkması durumunda bunun Türkiye genelindeki tüm köylere zarar vereceğini belirtti.
Zaten mevcut belediyelerin köylere doğru düzgün yardım yapamadığını belirten Tıknaz, şöyle konuştu: "Böyle bir durum gerçekleşirse bu sefer hepten her şey duracak. Köyler perişan olacak. Bu yasanın çıkmaması için Türkiye’nin her yerindeki arkadaşlarımızla bir araya geleceğiz. Gerekirse Başbakanımıza, Bakanlıklara nerelere gerekiyorsa her yere yazı yazıp destek isteyeceğiz. Bu tür bir yasanın çıkmasını istemiyoruz. Mevcut yatırımlar, hizmetler zaten doğru dürüst olmuyor. Bu sorunları daha da büyütmemek için mevcut olan tüm köylerin köylere yardımlaşma birliğinde kalması lazım. Biz kendi yağımızla kavruluyoruz. Siyasi parti milletvekilleri ile görüşüyoruz. Görüşmelerimizde devam edecek. Gücümüz yettiği kadar bu kanunun çıkmaması için mücadele edeceğiz”
Küçük olan bazı köylerin tek çatı altında birleştirilebileceğini de hatırlatan Tıknaz, şunları söyledi: “Ancak, bazı 20,30 haneli köyler var. Bunlara hizmet etmekte büyük bir külfet. Bu kanun bu köylere uygulanabilir. Bu köyleri bir çatı altında toplayabilirler. Bugün Sapanca’da 19 köy var bu köylerin 4-5 tanesi çok büyük köy. Bu büyük köyleri köy statüsünden çıkaramazsınız. Bugün Yanık köyü dediğiniz zaman nüfusu bin 500- 2 bin civarlarında, Mahmudiye keza nüfusu 2 bin üzerinde, yazın bu rakam 3-4 bini buluyor. Akçay köyü turizm alanı. Yarın bu köyleri mahalle yaparsanız olmaz. Köy statüsü farklıdır, mahalle statüsü farklıdır. Bu köylerin gelirleri var, arazileri var. Büyükşehir belediyesi bunlara mı göz dikti. Başka yapacak bir şey bulamadılar mı” Mahmudiye Köyü Muhtarı Namık Arapoğlu da, bu kanun sonrası büyükşehirin sınırları genişleyince hizmetin yavaşlayacağını hatta duracağını düşündüklerini söyledi.
Büyükşehir’in sınırları genişledikçe köylere ne hizmet verebileceklerini merak ettiklerini anlatan Arapoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Özel İdare'yi kaldırıyorsunuz, ilçe belediyelerinde zaten durum vahim, büyükşehir belediyesinin zaten orman köylerine baktığı yok. Onlar topu ilçe belediyelerine atıyor ancak az önce söyledim onlarında durumu malum vahim. Biz orman köyü olduğumuz için kendimiz zaten bütçe yapıyoruz. Devlet, Özel İdare ve köy bütçesiyle bugüne kadar güzel bir yönetim yaptık. Sapanca’da bunu belediyede dahil herkes görüyor. Büyükşehir belediyesinin kendi hizmetleri kendisine yetmiyor ki en ücra köşedeki orman köylerine nasıl hizmet götürecek. Mezralar, ufak köyler ve belediyelere çok yakın köyler kalksın. Nüfus oranına bakılsın ama orman köyü kalsın. Mustafa Kemal Atatürk’ün söylediği ‘Köylü milletin efendisidir’ sözü nerede kaldı.”
Orman Köyü Muhtarlarından Tepki
Büyükşehir Belediyesi Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'na Sakarya’nın Sapanca ilçesindeki orman köyü muhtarlarından tepki geldi.