Orman Mühendisi Adaylari Yerinde Egitim Aliyor

Orman Mühendisi Adaylari Yerinde Egitim Aliyor

-BARU Orman fakültesi Orman mühendisligi son sinif ögrencileri, ormanlarda egitim aliyor.

Bartin Üniversitesi Orman Fakültesi Orman Mühendisligi son sinif ögrencileri, ormancilik çalismalarini yerinde incelemek amaciyla Ulus ilçesi ormanlarinda incelemelerde bulundular. Orman Bölge Müdürü Faruk Bayraktaroglu, Bartin Üniversitesi Islami Ilimler Fakültesi Dekani Prof. Dr. Erol Kirdar, Orman Fakültesi Orman Amenajmani ABD Ögretim Üyesi Prof. Dr. Ali Durkaya, Agaçlandrima ve Silvikültür Sube Müdürü, Sube Mühendisleri, Ulus Isletme Müdürü, Isletme Sefleri ve Muhafaza Memurlarinin katildi.

Prof. Dr. Ali Durkaya baskanliginda gerçeklestirilen ekskürsüyon gezisinde sürdürülebilir orman yönetimi çerçevesinde orman ve orman kaynaklarini korumak, dogaya yakin bir anlayisla gelistirmek, devamliligini saglamak gayesiyle etkinlik yapildi. Çagdas yöntem ve teknikler gerçeklestirerek uygulayan Zonguldak Orman Bölge Müdürlügü, Ulus Isletme Müdürlügü sorumluluk sahasi Kumluca Göknar ormanlarinin devamliligini ve faydalanmanin sürekliligini saglamak üzere degisik yasli (seçme) ormanlarinda silvikültürel uygulamalar anlatildi.

Bölge Müdürü Bayraktaroglu, her ne baslikla olsun egitimlerin öneminin altini çizerek “Ormanlar dogal ve canli varliklardir, ormancilikta yaptigimiz hatalar uzun yillar düzeltilemiyor bu yüzden sürekli yaptigimiz egitimlerle bu hatalari asgari düzeye indirmeye çalisiyoruz. Yapay ve dogal orman kurulduktan sonra nihai ormana ulasincaya kadar önsözden sonsöze kadar tüm islemleri bizler planliyor ve uyguluyoruz. Toplumu ormanlardan faydalandirmak için yaptigimiz orman yönetim planlariyla ormanlarin durumuna göre yas, boy, çap siniflari tespit ederek planlama ve gerçeklestirme yapiyoruz. Bir agacin ortalama yasi 100-250 yil oldugu düsünüldügünde yasanilmamis bir yüzyilin planlamasini yapiyoruz” dedi.

Bölge Müdürü Bayraktaroglu, Prof. Dr. Erol Kirdar ve Prof. Dr. Ali Durkaya tarafindan ögrencilere Orman Amenajmanlarinda (Orman Yönetim Plani) yer alan degisik yasli ve düsey kapali ormanlarin yetisme ortami, agaçlarin ekolojik istekleri, çap, çap siniflari ve gaye çapi iliskileri ile biyolojisi nedeniyle gölgeye dayanikli oldugundan özellikle Göknarin yetisme ortami özellikleri, agaç türü ve artim gücü, iklim kosullari, çürüme derecesi, mescere tipleri, seçme ormanlarinin aktüel durumlarinin optimum duruma getirilmesi için agaç sayisi, hacim ve artimlari ile bunlarin çap basamaklari ve çap siniflarina dagilimlarinin belirlenmesi konularinda örnek alanlarda uygulama yapilarak bilgi verildi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile