Orman 'Terminatörleri' Biyolojik Mücadele İçin Doğaya Bırakıldı

Kahramanmaraş'ta, biyolojik mücadele için 'terminatör' olarak adlandırılan çam böcekleri ormanlık alanlara bırakılmaya başlandı Andırın Orman İşletme Müdürü Tetik: 'Bu böcekler çam kese böceği dediğimiz tırtılları yemekte ve öldürmektedir'.

Kahramanmaraş'ta, biyolojik mücadele için 'terminatör' olarak adlandırılan çam böcekleri ormanlık alanlara bırakılmaya başlandı.

Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürlüğüne bağlı Andırın Orman İşletmesi görevlileri, Gaziantep Orman İşletme Müdürlüğü laboratuvarında üretilen ve yırtıcı özelliği bulunan bin böceği ilçenin farklı bölgelerindeki ormanlık alanlara bıraktı.

Bırakılan böceklerin ise kısa sürede zararlı tırtıllara saldırdığı görüldü.

İşletme Müdürü İdris Tetik, kitlesel üreyebilen çam kese böceklerinin çam ağaçlarına zarar verip kurumalarına sebep olduğunu söyledi.

Biyolojik mücadele kapsamında bıraktıkları böceklerin ise bu zararlı 'tırtıl' olarak adlandırılan çam kese böceklerini yemek suretiyle mücadelelerine katkı sunduğunu anlatan Tetik, doğada kimyasal mücadeleleri tercih etmediklerini vurguladı.

Doğaya bıraktıkları böceklerin yırtıcı özelliğine dikkat çeken Tetik, şunları kaydetti:

'Bu böceklere halk arasında anıldığı gibi 'terminatör' diyebiliriz. Bu böcekler çam kese böceği dediğimiz tırtılları yemekte ve öldürmektedir. Andırın civarında biyolojik mücadele kapsamında bin adet böcek doğaya bıraktık. Bu böcekler üremesi bol böceklerdir. İnşallah gelecek yıllarda daha fazla üreyerekten biyolojik mücadeleye katkı sağlayacaktır. Bu böceklerin doğal ortama uyum sağlaması için yine larva bıraktık. Bunlar da ilerleyen zamanlarda erginleşerek biyolojik mücadelede çam kese böcekleri ile mücadele edecektir.''
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile