Orman Toprakları İçin Veri Bankası

Orman topraklarının fiziksel ve kimyasal özelliklerinin saklanması için veri bankası kurulduğu bildirildi.

Orman ve Su İşleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Bakanlığın uygulamaya koyduğu "Toprak Veri Tabanı Projesi" ile ormanlık alanlardaki toprağın fiziksel ve kimyasal özelliklerinin haritalandığı ve kurulan veri bankasında bu özelliklerin saklandığı belirtildi.

Açıklamaya göre, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, konuyla ilgili değerlendirmesinde, toprağın bir ülkenin zenginlikleri arasında önemli bir yer tuttuğunu, ülkelerin sosyo-ekonomik gelişmelerinin temelinin, doğal kaynaklarının zenginliğine ve bu kaynakları kullanım politikalarına bağlı olduğunu vurguladı.

Eroğlu, artan nüfus baskısı ve arazi kullanım amaçlarındaki farklılıklardan meydana gelen rekabetin, daha etkin arazi kullanımını ve yönetimini gerekli kıldığına işaret etti.

Arazi planlama çalışmalarında kullanılan en önemli veri kaynaklarından birisinin toprak haritaları olduğuna dikkati çeken Eroğlu, toprak verilerinin pek çok sektörde etkin şekilde kullanılabilmesi ve güncellenebilmesi için sayısal ortamda oluşturulacak bir toprak veri tabanına ihtiyaç duyulduğunu aktardı.

Bakan Eroğlu, bölgesel, ulusal planlamalara geçmeden önce toprak kaynaklarının niteliksel ve niceliksel olarak incelenmesi, eldeki kaynakların potansiyellerinin belirlenmesinin yanı sıra gelişen teknolojilere paralel olarak veri tabanlarının ve haritaların oluşturulması gerektiğini ifade etti.

- Toprağın fiziksel ve kimyasal özellikleri toplanıyor

Bakanlığa bağlı Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğünün ulusal ölçekte çölleşme, erozyon, sel, heyelan gibi konularda toprak kayıplarının ve zararlarının azaltılmasına yönelik çalışmalar yaptığını hatırlatan Eroğlu, toprak veri tabanı sisteminin tarım ve ormancılık sektörünün ihtiyaçları göz önüne alınarak tasarlandığını bildirdi.

Veri bankasında ülke ormanlarındaki toprağın fiziksel ve kimyasal özelliklerinin toplandığını belirten Eroğlu, şunları kaydetti:

"Sistem Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca geliştirilen veri tabanı ve bilgi sistemleriyle uyumlu çalışabilecek şekilde tasarlanmış olup kurumlar arası veri transferini mümkün kılmaktadır. Güncel Coğrafi Bilgi Sistemi'ne (CBS) uyumlu geliştirilen toprak veri tabanına, daha önce gerçekleştirilen projelerdeki verilerin de standartlara uygun hale getirilerek veri girişi yapılmaktadır. Yeni projelerden sağlanan bilgilerin eş zamanlı olarak aktarıldığı sistem, tarım ve ormancılık çalışmalarına altyapı oluşturacak."

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile