Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu Açıklaması

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, yılbaşı için ağaç kesilmesi konusunda çok hassas olduklarını, kesinlikle ormandan ağaç kesilmesine teşebbüs edilmemesi gerektiğini belirterek, ''Vatandaşlara, hazır fidanları, yılbaşında istediği şekilde kullanıp daha sonra bahçesine dikecek şekilde imkan sağladık. Dolayısıyla isteyen, fidanlıklarımızdan çam temin edebilir'' dedi.

Mustafa Necati Kültür Evi'nde, Kaat'ı Yazma Ciltler Sergisi açılışına katılan ve konuşmasına, ''Esasen ben niye buradayım Orman ve Su İşleri Bakanı olarak- Biliyorsunuz kağıt, ağaçtan oluyor...'' diye esprili başlayan Eroğlu, kızının da bir ara kaat'ı sanatıyla ilgilendiğini, bu sırada kendisinde de merak uyandığını anlattı.

Kaat'ı sanatının, kağıt veya deri üzerine çok ince bir işleme ve oyma sanatı olduğunu anlatan Eroğlu, ilk kez Abdullah Kaat'ı tarafından ortaya konulan sanat dalının tarihçesine ilişkin bilgiler verdi.

Bu tür sanatların yaşatılması gerektiğini belirten Eroğlu, ''Bunlar bizim özümüz. Dolayısıyla bakanlık olarak da biz bütün sanat faaliyetlerine büyük destek veriyoruz'' dedi.

İSKİ Genel Müdürü olduğu dönemde ebru sanatına merak sardığını ve bu konuda kitap çıkarttıklarını anımsatan Eroğlu, sanata ilişkin işlerin, sadece Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın değil diğer bütün bakanlıkların da vazifesi olduğunu dile getirdi.

Kaat'ı sanatına her türlü desteği vermeye hazır olduklarını ifade eden Eroğlu, ''Çünkü bunlar desteklenmediği zaman unutulur. Zahmetli işler görüyorsunuz, Son derece zahmetli'' diye konuştu.

İstanbul'da Milli Saraylar'a bağlı süsleme sanatıyla ilgili bir yer tahsis edildiğini kaydeden Eroğlu, bu anlamda, eski TBMM Başkanları Bülent Arınç ile Köksal Toptan'a da teşekkürlerini iletti.

Bugün sergide eserleri yer alanların, buradaki kursta eğitim aldıklarını aktaran Eroğlu, bu sanatın yaşatılmasında emeği olanlara şükranlarını sunduğunu belirtti.

Serginin bu ay Sonuna kadar açık olacağını hatırlatan Eroğlu, bütün Ankaralıların sergiyi görmesi gerektiğini söyledi.

Kaat'ı sanatı eğitmeni Dürdane Ünver ise 14 öğrencisiyle sergiyi hazırladıklarını anlatarak, kaat'ının emek verilmesi ve unutulmaması gereken bir sanat olduğunu dile getirdi.

İstanbul'da çeşitli müzelerde, kaat'ı sanatıyla yapılmış tarihi eserlerin sergilendiğini hatırlatan Ünver, Cumhuriyet devrine doğru unutulan bu sanatı yaşatmak için çaba gösterdiklerini anlattı.

-''Ağaç kesmenin cezası çok ağır''-

Çam ağaçlarının yılbaşı için kesilmesi konusunda ne tür önlemler alındığı sorusu üzerine Eroğlu, bütün orman teşkilatının ve özellikle orman bölge müdürlükleri bünyesindeki silahlı orman muhafaza memurlarının, sürekli arazi taramaları yaptığını anımsatarak, ağaçları kesenlerin yakalanıp, cezalandırıldığını söyledi.

Vatandaşlara seslenen Eroğlu, ''Ormanlardan ağaç kesmek hem yasak hem de cezası ağır. Ama biz bütün fidanlıklara talimat verdik. Hazır fidanları, yılbaşında istediği şekilde kullanıp daha Sonra bahçesine dikecek şekilde böyle imkan sağladık. Dolayısıyla isteyen, fidanlıklarımızdan çam temin edebilir'' dedi.

Eroğlu, daha büyük boydaki çam fidanlarının ise bedeli karşılığında orman fidanlık müdürlüklerinden alınabileceğini belirtti.

Büyükşehirlerde, araçlarla çam dağıtımı da yapılacağını belirten Eroğlu, ''Dolayısıyla vatandaşlarımızı ikaz ediyorum. Hakikaten biz de bu konuda çok hassasız. Kati surette herhangi bir şekilde ormandan ağaç kesmeye teşebbüs etmesinler'' ifadesini kullandı.

Kesim yapanların her türlü araç ve gerecine el konulduğunu ve savcılığa sevk edildiğini anlatan Eroğlu, bu suçun 2 yıla kadar cezası olduğunu anımsattı.

Ulusal Ağaçlandırma Seferberliği kapsamında, 2 milyon 420 bin hektarlık araziye 2 milyar fidan diktiklerini aktaran Eroğlu, ağaçlandırma faaliyetlerine ilişkin bilgiler verdi.

Konuşmaların ardından, Dürdane Ünver, Bakan Eroğlu'na, kaat'ı sanatıyla yapılmış bir eser hediye etti. Eroğlu, sergiye ilişkin anı defterini imzaladı.

Muhabir: Hüseyin Gazi Kaykı

Yayıncı: Eda Ay
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile