Orman Ve Su İşleri Bakanı Eroğlu Açıklaması

"Türkiye'de kritik 227 sel havzasında hayata geçirilen 'Yukarı Havza Sel Kontrolü Eylem Planı'yla sel sonucu yaşanan can ve mal kayıplarını azaltmayı hedefliyoruz"

ANKARA - Orman ve Su İşleri Bakanlığı, "Yukarı Havza Sel Kontrolü Eylem Planı"yla sel sonucu yaşanan can ve mal kayıplarının önüne geçmeyi hedefliyor.

Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, yaptığı yazılı açıklamada, uygulamada olan plana ilişkin, "Türkiye'de kritik 227 sel havzasında hayata geçirilen 'Yukarı Havza Sel Kontrolü Eylem Planı'yla sel sonucu yaşanan can ve mal kayıplarını azaltmayı hedefliyoruz" ifadesini kullandı.

Eroğlu, depremden sonra en fazla can kaybının sel ve taşkınlarda yaşandığını belirtti.

İklim değişikliği, çölleşme ve kuraklığın günün en ciddi küresel problemi olarak görüldüğünü ifade eden Eroğlu, son yıllarda gerek dünya gerekse Türkiye'de erozyon ve buna bağlı olarak sel, heyelan ve taşkın olaylarında bir artış olduğuna dikkati çekti.

- "Can ve mal kayıpları en aza indirilecek"

Yukarı havzalarda alınacak sel kontrol tedbirleriyle yüzeysel akışa geçecek suyun azaltılarak sel oluşumunu engelleyeceklerini vurgulayan Eroğlu, "Can ve mal kaybını en aza indirecektir. Eylem Planı ile sel havzalarında sel oluşumunu azaltan ve yağış-su rejimini düzenlemek gayesiyle su toplama bölgesindeki bozulan tabii dengeyi yeniden tesis edecek tedbirlerin alınması hedeflendi. Netice olarak akış katsayısının azaltılması, su tutma kapasitesinin artırılması, erozyon ve sediment akımı azaltılarak sel kütlesinin ve hacminin azaltılması, yamaç arazilerde drenajın sağlanması, akış rejiminin düzenlenmesi, kar erimelerinin geciktirilmesi ve biriktirilmesi, akışın geciktirilmesi ile su rejimi düzenlenerek sel ve taşkının kontrol altına alınması sağlanacak" ifadelerini kullandı.

- "Boş araziler ve ıslahı mümkün olmayan meralar ağaçlandırılıyor"

Eylem planı kapsamında yapılan çalışmalara da değinen Eroğlu, açıklamasında şunları kaydetti:

"Yukarı havzalarda aldığımız tedbirler çerçevesinde yamaç arazi ıslahları, suyu tutacak şekilde meralara teraslamalar, o bölgenin yağış karakteristiklerini, yağış miktarlarını ve en yüksek yağışları dikkate alıyoruz. Ona uygun yapılan hesaplamalar sonucunda, tedbirleri ona göre belirliyoruz. Aynı zamanda oyuntu ıslahları gerçekleştiriyoruz. Bunun yanında boş arazileri ve ıslahı mümkün olmayan meraları ağaçlandırıyor, bozuk orman alanlarını ise suyu daha fazla tutmaları için ıslah ediyoruz. İlkbaharda ani hava ısınması sonucu karın eriyerek taşkına sebep olduğu yerlerde de karın erimesini geciktirici tedbirler alıyoruz."

- "Sel, tabii afetler arasında en sık karşılaşılanı"

Türkiye'de sel felaketlerinin, tabii afetler içerisinde en sık karşılaşılan ve ekonomik kayıpları hayli yüksek olan olaylar arasında yer aldığına dikkati çeken Eroğlu, 1955-2002 yılları arasında meydana gelen bin 308 selde, bin 235 kişinin hayatını kaybettiğini ve 61 bin konutun yıkıldığını belirtti.

- "Sel ve taşkınları önlemenin en kalıcı yolu yukarı havza tedbirleri"

Sel ve taşkınların önlenmesinin en kalıcı yolunun, yukarı havzalarda tabii dengeyi tekrar eski haline getirmek olduğunu belirten Eroğlu, onun için yukarı havzalarda yapılacak çalışmaların, sel ve taşkınların zararlarını azaltıcı en önemli ve kalıcı tedbirler olduğunu ifade etti.

- "227 sel havzasında 4 milyon 155 bin hektar alanda çalışmalar yürütülecek"

Sel Eylem Planı kapsamındaki sel havzalarında çalışmaların tamamlanmasıyla selden dolayı yaşanan can ve mal kayıplarının asgari seviyeye indirileceğine dikkati çeken Eroğlu, Türkiye'de ilk olarak 25 ana havza içindeki alanlarda çalışılmasına karar verdiklerini, bu ana havzalar içinde Türkiye'de öncelikli 227 sel havzasında 4 milyon 155 bin hektar alanda çalışmaları yürüteceklerini bildirdi.

- "Eylem Planı 2013-2017 yıllarını kapsıyor"

Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından hazırlanan "Yukarı Havza Sel Kontrolü Eylem Planı"nın 2013-2017 yıllarını kapsadığını belirten Eroğlu, açıklamasında şunlara yer verdi:

"Türkiye genelinde yerleşim ve tarım alanlarında sık sık yaşanan sel ve taşkın probleminin görüldüğü sahalar, Çölleşme ve Erozyonla Mücadele, Orman Genel Müdürlüğü, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüklerinin işbirliği ve AFAD'dan alınan bilgiler doğrultusunda belirleniyor. Bu eylem planı ile sel felaketlerinin önüne geçmekle birlikte erozyonu da azaltarak, toprağın yerinde kalmasını sağlayacağız ve biyolojik çeşitliliği de koruyacağız."
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile