Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, 'Biz yanan alanlardan 1 metrekare dahi başka maksatla vermedik. Yanan alanlar bir yıl içerisinde ağaçlandırılıyor. Bunun çok büyük faydası oldu çünkü yakmak suretiyle para elde etme veya orayı işgal etmek gibi teşebbüslerin önüne geçilmiş oluyor.' dedi.
Bakan Eroğlu, kentte görev yapan basın mensuplarıyla İzmir'de orman yangınlarında zarar gören ve ağaçlandırma çalışmalarına başlanan alanlar ile yangına hassas noktaları havadan inceledi.
Daha sonra Ataköy Orman Yangınlarına İlk Müdahale Merkezi'nde açıklama yapan Eroğlu, İzmir'deki orman alanlarının yangına hassas bir bölge olduğunu söyledi.
Orman Genel Müdürlüğünün 178 yıllık bir kuruluş olduğunu anımsatan Eroğlu, AK Parti döneminde daha kapsamlı hale getirilen orman teşkilatının bütün Türkiye'ye hizmet eder hale geldiğini vurguladı.
Türkiye'deki orman alanlarında son 13 yılda 1,5 milyon hektar artış sağlandığını ifade eden Eroğlu, son 14 yılda ağaç servetini yüzde 30 arttırdıklarını ve 2003-2016 yılları arasında 3 milyar 750 milyon fidanı toprakla buluşturduklarını belirtti.
- 'Yangınların yüzde 87'si insan kaynaklı'
Ülkedeki orman alanının yüzde 60'ının yangın riski altında olduğunu anlatan Eroğlu, şöyle konuştu:
'Bunun da yaklaşık 12,5 milyon hektarı yangına çok hassas bölgelerde bulunuyor. Yangınların yüzde 87'si insanlardan kaynaklanıyor, bu da bizi çok üzüyor. İhmal, dikkatsizlik, tabi kasıt da var... Yangınların yüzde 13'ü de yıldırım düşmesinden kaynaklanıyor. Orman yangınlarıyla mücadelede 3 temel stratejimiz var. Birincisi yangının çıkmasına mani olmak, iki ekren uyarı ve hızlı- etkin mücadele. Son olarak yanan alanların kısa sürede ağaçlandırılması. Biz yanan alanlardan 1 metrekare dahi başka maksatla vermedik. Yanan alanlar bir yıl içerisinde ağaçlandırılıyor. Bunun çok büyük faydası oldu çünkü yakmak suretiyle para elde etme veya orayı işgal etmek gibi teşebbüslerin önüne geçilmiş oluyor.'
Veysel Eroğlu, orman yangınlarıyla mücadele eden bütün ekiplerle gurur duyduğunu dile getirdi.
- 'Araç-gereç noktasında eksiğimiz yok'
Ekiplerin çok önemli eğitimlerden geçtiğini hatırlatan Eroğlu, şöyle konuştu:
'Uzman personelimiz, asker ve 12 ayrı ülkeden gelen kişilere de yangın eğitimi veriyor. İşçimiz ve elamanlarımız yeterli sayıda, hatta dünya standartlarının üzerinde. 11 bin 778 yangın işçimiz var. Bunun yanında 500 yangın uzmanı, 2 bin 500 teknik eleman, 5 bin memurumuz görev yapıyor. Bu sene 19 bin 778 personel orman yangınlarında görevli. Araç-gereç noktasında da hiçbir eksiklik yok. Yangınla mücadele aracı ve ekipmanı olan en iyi ülkelerden birisiyiz. Bin 10 arazöz, 281 su tankeri, 559 ilk müdahale aracı, 186 dozer, bunların yanında belediyelerden ve ilgili kurumlardan araç desteği alıyoruz.'
Eroğlu, yangınla müdahale noktasında 5 amfibik uçak, 24 su atar helikopteri, 6 idari helikopter kullanıldığını kaydetti.
Hava araçlarının ve arazözlerin suya ulaşım süresini kısaltmaya çalıştıklarına işaret eden Eroğlu, bunun için de Türkiye genelinde 3 bin 41 havuz ve gölet yapıldığını söyledi.
Meteoroloji Genel Müdürlüğümüz tarafından yangın riskli alanlarının 3 gün önceden tahmin edildiğini bu kapsamda acil müdahale ekiplerinin bu bölgelere konuşlandırıldığını aktaran Eroğlu, 'Akdeniz ülkeleri içerisinde yangınla en başarılı mücadele eden ülke Türkiye. Fransa'dan, İtalya'dan, İspanya'dan çok daha hızlı ve güçlü bir yapımız var. Yangına ilk müdahale süresini 40 dakikadan ortalama 15 dakikaya indirdik. Bu yıl bin 132 yangın çıktı. 994 hektarı örtü yangını, 5 bin 226 hektarı tepe yangını olmak üzere şu ana kadar 6 bin 220 hektarlık bir alan yandı.' ifadelerini kullandı.
- İleri teknoloji
Eroğlu, 2017 yılında ABD'deki orman yangını sayısının Türkiye'deki orman yangını sayısından 34 kat, yanan alan büyüklüğünün ise 347 kat fazla olduğunu anımsattı.
Birçok ülkeye yangınla mücadele konusunda destek verdiklerini anlatan Eroğlu, şunları kaydetti:
'Biz orman yangınlarına karşı çok büyük hazırlık yaptık ve çok ileri teknolojimiz var. Ormanlar bizim en önemli tabiat varlıklarımız. Ormanları birlikte koruyalım. Orman yangınlarının yüzde 87'si insan kaynaklı. Ateşi yakıyor söndürmüyor. Şişeleri kırıp bırakıp gidiyor ya da ormandan geçerken sigarasını atıyor, anız yakılıyor. Rüzgarlı havada çöp yakılıyor ve ormana sıçrıyor. Bu konularda tedbir almamız gerekiyor. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba'yı ziyaret ettiğimde anız yangınlarına değindim bunun için özel bir sistem geliştirdik, inşallah onlar da destek verecek.'
Bakan Eroğlu, konuşması sırasında İzmir'in Seferihisar ilçesi Doğanbey mevkisinde bir yangın çıktığını, 13 arazöz ve 2 helikopterle müdahale edildiğini, yangının kontrol altına alınarak soğutma çalışmasının başladığını söyledi.
'İzmir'de çıkan yangınlarda kundaklama şüphesi var mı?' şeklinde sorusu üzerine Eroğlu, yaptıkları araştırmada şu ana kadar bu konuya rastlanmadığını, yangının ihmalden kaynaklı olduğunu belirtti.
Bakan Eroğlu, açıklamanın ardından ormanların korunmasına yönelik çalışmalarından dolayı muhtarlara teşekkür belgesi verdi.
Programa, AK Parti Milletvekilleri Mahmut Atilla Kaya, Necip Kalkan ve İzmir Valisi Erol Ayyıldız da katıldı.
Orman Ve Su İşleri Bakanı Eroğlu Açıklaması
'Biz yanan alanlardan 1 metrekare dahi başka maksatla vermedik. Yanan alanlar bir yıl içerisinde ağaçlandırılıyor. Bunun çok büyük faydası oldu çünkü yakmak suretiyle para elde etme veya orayı işgal etmek gibi teşebbüslerin önüne geçilmiş oluyor' 'Akdeniz ülkeleri içerisinde yangınla en başarılı mücadele eden ülke Türkiye. Fransa'dan, İtalya'dan, İspanya'dan çok daha hızlı ve güçlü bir yapımız var. Yangına ilk müdahale süresini 40 dakikadan ortalama 15 dakikaya indirdik'