Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, ''Ergene Nehri 4 milyar maliyetle kurtarılacak. Planlı bir döneme geçtik ve artık herkes istediği yere organize sanayi bölgesi kuramıyor.'' dedi.
Bakan Eroğlu, Kırklareli Valisi Esengül Civelek'i ziyareti ardından valilik toplantı salonunda düzenlediği basın toplantısında kentte bulunmaktan mutluluk duyduğunu söyledi.
AK Parti hükümeti döneminde Kırklareli'de çok güzel yatırımlar yapıldığını ifade eden Eroğlu, Trakya Gelişim Projesi (TRAGEP) hakkında bilgi verdi.
Ergene Nehri'ndeki kirliliğin giderilmesi amacıyla dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla Ergene Havzası Koruma Projesi'ni başlattıklarını anımsatan Bakan Eroğlu, bunun için yaklaşık 4 milyar liralık yatırım yapılacağını kaydetti.
Ergene Nehri'nin geçmişte çok kirli olduğunu anlatan Eroğlu, ''Ergene Nehri 4. sınıf su kalitesinde akmaktaydı. Üzüntü kaynağımızdı. Hayat kaynağı olacak bu nehrin böyle kirli akması fevkalade üzüyordu. Burada kimse kendi vazifesini yapmıyordu. Bizim vazifemiz olmamasına rağmen atık su arıtma inşa ediyoruz. Biz sadece kontrol edip ceza kesecektik. Ama tabi bu böyle olmuyordu. Yıldırım hızıyla çalışmaya başladık. Tekstil ve diğer ürünlerde pek çok sanayi Ergene havzasına birikmiş durumda. 2037 adet sanayi tesisi bulunuyor. Yüzde 82'si Tekirdağ'da, yüzde 10'u Kırklareli'de, yüzde 8'i Edirne'de.'' şeklinde konuştu.
Hızlı sanayileşme ve evsel atıklarla Ergene Nehri debisinin ciddi anlamda arttığını aktaran Eroğlu, 2011 yılında hazırladıkları eylem planı çalışmalarının devam ettiğini söyledi.
Ergene Nehri'ni önemsediklerine işaret eden Eroğlu, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:
''Ergene Nehri 4 milyar maliyetle kurtarılacak. Planlı bir döneme geçtik ve artık herkes istediği yere organize sanayi bölgesi kuramıyor. Sürekli izleme cihazı kurduk. Ben makamımdan Ergene'yi takip edebiliyorum. Deşarj sistemleri düzenlendi, taşkın uyarı sistemi kuruldu, yeraltı suyu kullanımı kontrol altına aldık. Kanun çıkarttık sanayi ölçüm sistemi takmak zorunda kaldı. Ayrıca baraj ve göletleri sulama sistemlerini tamamlamaya başladık. Yaklaşık 13 tane arıtma tesisi yaptık. Bunların hiçbiri yoktu. 10 tanesini tamamladık. Söz verdiğimiz süre üzerine kendi vecibemizi bu sene sonuna kadar bitireceğiz. Ergene'de 2018 yılı sonunda sadece arıtmayla kalmayacağız, sulama ve sanayide kullanmak için arıtılmış sular elde edeceğiz.''
Ergene'ye kurulan online izleme sistemi kurulumunun önemli olduğuna değinen Eroğlu, ''Ergene Nehri'ne kurulan online izleme sisteminin çok faydası oldu. Herhangi bir yerde gece vakti ya da cumartesi, pazar bir deşarj olduğu zaman tespit ediyoruz. Bunlara çok büyün cezalar vereceğiz.'' ifadelerini kullandı.
Bir gazetecinin 'Edirne'de çeltik arazileri Ergene Nehri'nden sulanıyor iddialarını nasıl değerlendiriyorsunuz'' sorusuna Eroğlu, şöyle cevap verdi:
''Biz bütün Trakya'ya baraj ve göletleri inşa ettik. Çeltiklerin tamamı Ergene'den sulanmıyor. Edirne'de, Tekirdağ'da yaptığımız baraj ve göletler var. Onlardan suluyoruz. Ergene'den sulanması mümkün değil. Belki Ergene kenarındaki bazı yerler kaçak olarak sulayabilir. Bunların yüzde 95’i bizim inşa ettiğimiz baraj ve göletlerden sulanıyor. Biz Trakya’nın çeltiğini yiyoruz. Bilim adamı iddia etmez ispat eder. Hodri meydan. Bunların yüzde 5’i kaçak Ergene'den sulanıyorsa bilemiyorum. Yüzde 95’i şu anda tamamen bizim inşa ettiğimiz dev baraj ve göletlerden sulanıyor.''
Orman Ve Su İşleri Bakanı Eroğlu Kırklareli'de
Bakan Eroğlu: 'Ergene Nehri 4 milyar maliyetle kurtarılacak. Planlı bir döneme geçtik ve artık herkes istediği yere organize sanayi bölgesi kuramıyor.'' ''Ergene Nehri'ne kurulan online izleme sisteminin çok faydası oldu. Herhangi bir yerde gece vakti ya da cumartesi, pazar bir deşarj olduğu zaman tespit ediyoruz. Bunlara çok büyün cezalar vereceğiz.''