Eroğlu, Şehitkamil Belediyesi tarafından yaptırılan Dülük Tabiat Parkı içindeki ''Türkiye'nin en büyük biyolojik göletinin'' açılışında, Antep savunmasının sembol isimlerinden ilçeye adını veren ''Şehit Kamil'' ve annesini rahmetle anarak başladı.
Projeyi duyunca duygulandığını ifade eden Eroğlu, ''Anlamlı bir açılıştayız. Vatandaşlarımızın yeşile ihtiyacı var. Binlerce insan burada mesire alanı ihtiyacını gideriyor. Çoluğu ve çocuğuyla burada vakit geçiriyor. Dostluklar pekişiyor'' dedi.
Dostlukların pekişmesi açısından ormanların önemli olduğunu ifade eden Eroğlu, şöyle konuştu:
''Talep geldiğinde 'memnuniyetle belediyemize verelim, Gaziantep'in hizmetine sunsun' diye talimat verdim. Esasen benim düşüncem şudur; her şey insan içindir. 'İnsani yaşat ki devlet yaşasın' mantığıyla hareket etmemiz gerektiği kanaatindeyim. Sadece Gaziantep'te değil bütün Türkiye'de kent ormanları, tabiat parkları kuruyoruz. Şu ana kadar kurduğumuz kent ormanları sayısı 103'e ulaştı. Kent ormanlarına insan giremiyordu. Sadece orman işletmesi görevlileri giriyordu. İnsanlar istifade edemiyordu, hatta insanların girişi bile yasaktı. Ağaç sevgisini vatandaşlara yerleştirmenin esası, bu kent ormanlarının açılmasıyla gerçekleşti.''
-Ağaçlandırma çalışmaları-
Bakan Eroğlu, Türkiye'de ağaçlandırma çalışmalarının çok hızlı bir şekilde ilerlediğini söyledi.
1 Ocak 2008'de ağaçlandırma erozyon kontrol seferberliği ilan ettiklerini ve hedefi çok büyük tuttuklarını dile getiren Eroğlu, şunları kaydetti:
''2 milyon 300 bin hektar. Yani 23 milyon dekar alanda çalışma yapacağız. Yıl sonuna kadar hedefi de aşacağız. 24 milyon dekar alanda çalışma gerçekleştirmiş olacağız. Bu çalışma ülkemiz için fevkalade faydalıdır. Ormanlar olmasa havayı temizlemek mümkün değil. Biliyorsunuz iklimler değişiyor. Buna karşı mücadelede en önemli unsur bu gördüğünüz tabiat varlıkları, ormanlarımızdır. Bu nedenle ormanlarımızı çoğaltıyoruz. Hatta bütün dünyada orman varlıkları azalırken, Allah'a şükür, gururla ifade ediyorum ki Türkiye'de orman varlıkları hem odun serveti olarak hem de alan olarak artıyor. Bunun mutluluğunu yaşıyoruz.''
Eroğlu, Gaziantep'te bal üretimi için ''bal ormanı'' kurma kararı aldıklarını belirterek, ayrıca kente bir tane daha tabiat parkı yapılacağı müjdesini verdi.
Gaziantep'e 3 milyar 819 milyon 871 bin TL'lik yatırım yaptıklarını anlatan Eroğlu, ''Şimdiye kadar bu yoktu. Geçmiş hükümetler Gaziantep'i unutmuştu. Bu yıl sonuna doğru bu rakam 5 milyar TL'ye ulaşacaktır. Bakanlık olarak Gaziantep'i 2012-2013 yılını hamle yılı ilan ettik. Çetintepe, Doğanpınar ve Ardıl Barajı'nın temelini bu sene atacağız. 18 adet dere ıslahı gerçekleştireceğiz'' diye konuştu.
Eroğlu, Gaziantep'in orman alanı açısından fakir bir il olduğuna dikkati çekerek, ''183 bin 350 dekar arazide ağaçlandırma çalışması yapacağız. 18 milyon fidanı toprakla buluşturmuşuz. Ayrıca Gaziantep'te 4 adet otomatik meteoroloji ölçüm istasyonu kuracağız'' ifadelerini kullandı.
''Hükümet olarak Gaziantep'in yanındayız. Faaliyetler yıldırım hızıyla devam edecektir. Ne gerekiyorsa onu da yapmak bizim boynumuzun borcudur'' diyen Eroğlu, ''Muhteşem olmuş'' dediği parkı hizmete sunan Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu'na teşekkür etti.
-''Su aktı, biz baktık''
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin de ''En azından 100 yıldır su aktı, biz baktık. 'Orman fakiriyiz' dedik, 'su fakiriyiz' dedik ama bunun için ne yapılması gerektiğini, gereğini bir türlü yapamadık. Bunun için gerekli cesur adımları atamadık. Şimdi su akıp, biz bakmıyoruz'' dedi.
Hükümetin 2023 vizyonunda çok önemli bir başlığın olduğunu hatırlatan Şahin, şöyle devam etti:
''Bu başlık, 'yaşanabilir çevre' oldu. Çünkü yüce Mevlam insanı yaratırken, çevresiyle bir yaratmış. Gözümüzü kapatıp, 'nasıl bir dünya istiyoruz' dediğimizde hepimiz, cennet gibi bir dünyayı arzu ediyoruz. Cenneti de hayal ettiğimiz zaman kafamızda yeşili ve suyu tasavvur ediyoruz. Bu bizim fıtratımızda olan bir şey. Yaşadığımız çevreyi de yeşillendirmek, daha sulu ortamlarda, ferah ortamlarda yaşamak insan olarak en büyük talebimiz. Kentleşme, göç ve modernleşme bu talebi bir türlü değiştirmedi, daha da artırdı. Çünkü, şehir insanı, 'hafta sonu yeter, bir nefes alalım, ailemizle gidip bir muhabbet edelim, yeşilin içinde haftanın yorgunuluğunu atalım, dostluğumuzu pekiştirelim' dediğinde çok fazla yere ihtiyaç var.''
Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu da ''Bi Dünya Yeşil'' projesiyle her yıl mart ve nisan aylarında yaptıkları ağaçlandırma çalışmasına devam ettiklerini belirtti.
Konuşmaların ardından Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, hizmetlere katkısından dolayı Vali Erdal Ata'ya, Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu da bakanlar Eroğlu ve Şahin'e hediye takdim etti.
Hediye takdiminin ardından açılış kurdelesi kesilerek gölet hizmete açıldı.
Bakanlar Şahin ve Eroğlu ile beraberindekiler daha sonra gölet çevresinde bir süre gezdi ve fidanlara su verdi.
Göletin açılışına, AK Parti Gaziantep Milletvekilleri Nejat Koçer, Mehmet Sarı, Mehmet Erdoğan, Derya Bakbak, Halil Mazıcıoğlu ve Ali Şahin ile Vali Erdal Ata, Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, AK Parti İl Başkanı Ahmet Uzer ile davetliler katıldı.
-Biyolojik Gölet-
Şehitkamil Belediyesi tarafından yaptırılan ''Türkiye'nin en büyük biyolojik göleti'', Dülük Tabiat Parkı içinde yer alıyor. 20 bin metrekarelik park içindeki gölet 5 bin 200 metrekarelik alanı kaplıyor. Gölet, kendi içindeki su birikintisiyle, mikro organizmalarla, planktonlarla kendi kendini temizliyor.
Ayrıca göletin etrafında yaklaşık 155 ayrı cinste 11 bin 335 ağaç ve mevsimlik bitki bulunuyor.
Yaklaşık 3 milyon TL'ye mal olan göletin, turizme ve istihdama katkı sağlaması bekleniyor .
Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu'ndan Açıklama
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, ''Bütün dünyada orman varlıkları azalırken, Allah'a şükür gururla ifade ediyorum ki Türkiye'de orman varlıkları hem odun serveti olarak hem de alan olarak artıyor'' dedi.