Yangın çıkan bölgelerde inceleme yapmak üzere İzmir'e gelen Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Adnan Menderes Havalimanı VIP Salonu'nda basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Türkiye'nin ağaçlandırma ve erozyon kontrolü çalışmalarında dünyada üçüncü sıraya yükseldiğini belirten Bakan Eroğlu, Dünya Ormancılık Zirvesi'nin de bu yıl Türkiye'de gerçekleştirileceğini açıkladı.
Bakan Eroğlu, "Ağaçlandırma ve erozyon kontrolünde 3. sıraya yükseldik. Önümüzde Çin ve Hindistan var. Her üç yılda bir yapılan Dünya Ormancılık Zirvesi, 27 yıl New York'ta yapılmış. Türkiye'de yapılması kararlaştırıldı. Nisan ayında bunu çok büyük bir başarıyla gerçekleştirdik. Ormancılığın nereden nereye geldiğinin açık bir göstergesidir bu" diye konuştu.
Son on yılda bin 827 adet yangında 8 bin 558 alan yanmasına karşın, alınan önlemlerle 2013'te çıkan bin 515 adet yangında 3 bin 431 alanın yandığına dikkat çeken Bakan Eroğlu, Türkiye'nin Akdeniz ülkeleri içerisinde yangınla müdahalede en başarılı ülke olduğunu belirtti.
Eroğlu,"Türkiye, Akdeniz ülkeleri içerisinde yangınla mücadelede en başarılı ülkedir. Yunanistan, İspanya'daki yangınlarda mücadele ekipleri yangından kaçıyor ama bizimkiler üzerine üzerine gidiyor. En ileri teknoloji bizde. Hiçbir ülkede bu teknolojiyi göremezsiniz. En başarılı ülke biziz" dedi.
AK Parti İzmir Milletvekili Rıfat Sait'in de dinlediği brifingin ardından Bakan Eroğlu, helikopterle yangın alanlarını incelemek üzere yola çıktı.
“2 MİLYAR 800 BİN ADET FİDANI TOPRAKLA BULUŞTURDUK”
"2 milyar 800 bin adet fidanı toprakla buluşturduk" diyen Bakan Eroğlu, sadece geçen yıl 470 milyon fidan ürettiklerini ve adeta bir seferberlik başlattıklarını kaydederek, şöyle konuştu:
"2008 yılının başında başlattığımız seferberlikle son beş yılda dedik ki '2 milyon 300 bin hektar alanda ağaçlandırma, erozyon kontrol gerçekleştirelim' şeklinde karar almıştık. Yaklaşık 2 milyar adet fidanı toprakla buluşturduk. Ayrıca fidan üretimi de gerçekleştiriyoruz. 20-30 yılda 70 milyon iken, 470 milyon geçtiğimiz yılda ürettik. Sadece ormanlık alanları ağaçlandırmakla kalmadık, 8 bin kilometre kara, 6 bin kilometre köy yolunu ağaçlandırdık. Bu yıl her şeflik mutlaka on okulu ‘Okullar Hayat Bulsun’ çerçevesinde ağaçlandıracak. Hastane ve mezarlıkları da. Büyük bir seferberlik var."
“YANGINLARIN YÜZDE 81'İ İHMAL, DİKKATSİZLİK VE KAZA SONUCU ÇIKIYOR”
Bakan Eroğlu, 2013 yılı Orman Yangınlarıyla Mücadele Çalışmaları Bilgilendirme Toplantısı'nda yaptığı konuşmada ise, Türkiye'de ormanların yüzde 60'ına karşılık gelen 12,5 milyon hektarlık alanın yangınlara hassas olduğuna dikkat çekerek, son on yılda çıkan orman yangınlarının yüzde 81'inin ihmal, dikkatsizlik, kaza, yüzde 11'inin kasıt, yüzde 8'inin yıldırım nedeniyle çıktığını belirtti.
Son on yılda çıkan bin 827 adet orman yangınında 8 bin 558 hektar alanın yok olduğunu açıklayan Bakan Eroğlu, "30 Temmuz 2013 tarihi itibariyle son on yılda bin 827 adet orman yangını çıkmış, 8 bin 558 hektar alan yok olmuştur. 2013 yılında bin 515 adet yangında 3 bin 431 hektar alan yok olmuştur. Yangına hassas bölgelerde ortalama ilk müdahale süresi 17,33 dakikadır. Son on yılda müdahale edilen kırsal alan yangını yılda takriben 4 bin adettir. Bu yıl 30 Temmuz itibariyle bu rakam bin 865 adettir" dedi
Orman yangınlarına müdahalede yangınların uzaktan algılanması ve otomatik yangın bulma sistemleri kullandıklarını, bu kapsamda 77 gözetleme kulesinde 154 kamera bulundurduklarını kaydeden Bakan Eroğlu, özellikle araç ve ekipmanların orman yangın riskinin yüksek olduğu alanlarda yangınlara 15 dakika içerisinde müdahale edecek şekilde konuşlandırıldığını kaydetti.
“DİKKATSİZLİĞE 2-7 YIL, KASITTA MÜEBBET HAPİS”
Bakan Eroğlu'nun değindiği bir diğer nokta da çıkan orman yangınlarını kasıtlı çıkaranlar hakkında belirlenen hukuki ve cezai yaptırımlar oldu. Bakan Eroğlu, dikkatsizlik ve tedbirsizlik sonucu orman yangınına sebebiyet verenlerin 2 yıldan 7 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırıldığına dikkat çekerek, yangınların kasıtlı çıkarılması durumunda ise cezaların müebbet veya 20 bin güne kadar çıktığını söyledi.
Bakan Eroğlu, "Şayet devletin güvenliğine karşı suç işlemek amacıyla kurulmuş bir örgütün faaliyeti çerçevesinde devlet ormanları yakılmışsa, yakan kişi müebbet hapis ve 20 bin güne kadar adli para cezasıyla cezalandırılmaktadır. Orman yangınlarının yüzde 92'sinin çıkış sebebi insani kaynaklıdır. Bu sebeple orman içerisinde ve yakın yerlerde ateş yakılmaması, ALO 177 orman yangını ihbar hattının vatandaşlarımız tarafından kullanılması, basınımızın orman yangınlarıyla mücadele konusunda ikaz edici yayınlar yapması büyük önem arz etmektedir" diye konuştu
YANGINA 15 DAKİKADA MÜDAHALE SİSTEMİ
Bakan Eroğlu, yangınları önleme ve müdahale çalışmaları kapsamında yapılanlar hakkında ise şu bilgileri paylaştı:
"Orman yangınlarının uzaktan algılanması ve otomatik yangın bulma sistemleri olarak 77 gözetleme kulesinde 154 kamera kullanılmaktadır. Orman yangınlarının başlamasıyla çıkan duman 15 saniye içerisinde yangın harekat merkezlerine bildirilmektedir. Ülke genelinde araç takip ve yangın yönetim sistemi kurulmuştur. Bu sistem E-Türkiye ödülü almıştır. Meteorolojik bilgiler doğrultusunda günlük yangın risk haritası oluşturulmakta ve riski yüksek bölgelerde tedbirler alınmaktadır. 2013 yılında yer ekipleri tarafından 184 dozer, 35 loder, 156 greyder, 67 treyler kullanılmaktadır. Orman Genel Müdürlüğümüz ve il özel idarelerimiz işbirliğiyle bin 611 adet su tankeri yangına hassas bölgelerdeki köy muhtarlıklarımıza dağıtılmıştır. Orman yangın riskinin yüksek olduğu alanlarda yangınlara 15 dakikada müdahale edecek şekilde konuşlandırılmıştır. 2013 yılında 6 idare helikopteri, 26 su atar helikopter, 6 amfibik uçak olmak üzere toplam 38 adet hava aracı görev yapmaktadır. 2013 yılında 26 adet helikopter kiralanarak 15 dakika içerisinde müdahale edecek şekilde konuşlandırılmıştır. Yangına müdahale sürelerini kısaltmak için her 5 kilometrede bir olmak üzere bin 850 adet havuz ve gölet yapılmıştır. DSİ'nin “1000 Günde 1000 Gölet Projesi” orman yangınlarıyla mücadelede büyük destek sağlayacaktır."
19 BİN PERSONEL, 236 BİN 44 VATANDAŞA EĞİTİM VERİLDİ
"2013 yılında toplam 236 bin 44 kişiye orman yangınlarının çıkmasına mani olma hakkında eğitim verilmiştir. 2013 yılında toplam 19 bin personele yangın eğitimi görmüştür" diyen Bakan Eroğlu, eğitim çalışmalarını da çok önemsediklerini vurguladı. Eroğlu, "Yangına hassas bölgelerde 5 yıllık (2012-2016) proje kapsamında 4,2 milyon hektar alanda meşçere bakımı çalışmaları planlanmıştır. Bugüne kadar 1,6 milyon hektarlık alanda gerçekleşme sağlanmıştır" dedi.
Bakan Eroğlu, orman yangınlarının tespiti ve mücadele ekiplerine bildirilmesi için 776 adet kule tarafından 24 saat gözetlendiğini dile getirerek, orman yangınlarında uyguladıkları iki kademeli plan hakkında da bilgiler verdi. Eroğlu, A ve B planlarının ayrıntıları hakkında şu bilgileri verdi:
"Orman yangınlarında iki kademeli plan uygulanmaktadır. Yangın ihbarı alınır alınmaz A planı devreye girmektedir. En yakın helikopter ve ekibi, 7 dakika içerisinde kalkmakta, 13-20 dakika içerisinde yangına müdahale edilmektedir. Aynı anda en yakın yer ekipleri ve iş makinaları hareket ettirilmekte, ekipler 15-20 dakika içerisinde yangına müdahale etmektedir. Yangın büyüme eğilimine girdiğinde B planı uygulamaya konmakta ve OGM'deki Yangın Harekat Merkezi devreye girmektedir. İlk 30 dakikada toplam 3-4 helikopter, 45-60 dakika içerisinde 5-7 helikopter ekibiyle birlikte orman yangınlarına müdahale edilmektedir. Bu süre içerisinde ihtiyaca göre 5 adet uçak, 50-100 arazöz, 500-1000 yangın işçisi orman yangınlarına müdahale etmektedir."
Yanan orman alanlarının başka bir maksatla değerlendirilmesinin kanunen mümkün olmadığını, orman yangınlarında zarar gören alanların yıl içerisinde ağaçlandırılarak yangına dirençli ormanlar kurulduğunu belirten Bakan Eroğlu, "2010 yılından itibaren yangına birinci derece hassas orman bölge müdürlüklerinde, yangına birinci derece hassas kızılçam alanlarında 2013 yılına kadar 250 bin hektar alan projelendirilmiş, 150 bin hektar alanda YARDOP çalışması yapılmıştır" dedi.
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu:
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Türkiye'nin ağaçlandırma ve erozyon kontrolü çalışmalarında dünyada üçüncü sıraya yükseldiğini, yangınla mücadelede ise Akdeniz ülkeleri içerisinde en başarılı ülke olduğunu söyledi.