Orman ve Su İşleri Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü (OGM), Antalya'daki ormanların sağlıklı büyümesine engel olan çam kese böceğine karşı savaş açtı.
Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamaya göre, zararlı böceklere karşı faydalı böceklerden olan 'calosoma' yırtıcısını ormanlara salan OGM, aynı zamanda adacıklar tesis ederek mücadele ediyor.
Bu yıl 23 yeni adacık oluşturan OGM, bu adacıklar vasıtasıyla çam kese böceği paraziti olan Phyrx Caudata'nın çoğalmasını sağladı.
Phyrx paraziti çam kese böceği larvaları üzerine yumurtalarını bırakıyor, yumurta ve larva dönemi süresince parazitin beslenmesi devam ediyor. Böylece bu zararlıların çoğalması engelleniyor. Diğer yandan bu mücadele yöntemi, tabiata tamamıyla uygun mücadele şekli olarak görülüyor.
Ormanlardaki zararlı böceklere karşı biyolojik mücadele yanında zaman zaman mekanik mücadele de yapan OGM, bu çerçevede Antalya'da 4 bin 500 dekar alanda mekanik mücadele çalışmalarını tamamladı. Buralardan toplanan böcek keseleri ise laboratuvarlarda yem olarak ve adacıklarda kullanılıyor.
- Çam kese böceği ağaçların sağlıklı büyümesini engelliyor
Açıklamada değerlendirmesi yer alan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, çam kese böceğinin kış mevsimi boyunca ipek böceği kozasına benzer kese içerisinde yaşadığını belirtti.
Bakan Eroğlu, şunları kaydetti:
'Bu böcekler bahar ayının gelmesi ile birlikte hareketleniyor ve ağaca zarar vermeye başlıyorlar. Bu böcekler ağaçların sağlıklı bir şekilde büyümesine engel oluyor. Bu böceklerle genellikle biyolojik olarak mücadele ediyoruz. Ama bazen laboratuvarlarda yem olarak kullanmak için mekanik mücadeleyle de bunlar toplanabiliyor.'
Eroğlu, bu zararlılara karşı mücadelenin hız kesmeden devam edeceğini vurguladı.
Orman Ve Su İşleri Bakanlığından Zararlı Böceklerle Mücadele
Orman Genel Müdürlüğünce, Antalya'daki ormanların sağlıklı büyümesine engel olan çam kese böceğiyle mücadele çalışması yürütülüyor.