Maltepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emin Özel ile bölgede incelemelerde bulunan Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Astrofizik Araştırma Merkezi ve Ulupınar Gözlemevi Müdürü Prof. Dr. Osman Demircan, gazetecilere yaptığı açıklamada, köylülerin, yangından birkaç saniye önce gökten alev topu şeklinde kütleyi düşerken gördüklerini söylediğini aktardı.
Bundan dolayı çok sayıda taşı incelediklerini ve bazı taşları topladıklarını anlatan Demircan, şöyle konuştu:
"Bulduğumuz taşlar diğerlerinden farklı. Tabii bunun bilimsel olarak incelenmesi çok önemli. Çünkü bu gerçekten göktaşı olabilir. İçerdiği maddeleri inceleyeceğiz. Bu taşın içindeki oranları, diğer taşların oranlarıyla karşılaştırınca kompozisyonları hemen ayrılıyor. İnceleme tamamlanınca bu kesin olarak söylenebiliyor, bu göktaşı ya da değil diye. Taşın bütün element yüzdelerine ulaşmak istersek Fransa'daki laboratuvara göndereceğiz. Taşı önce kendimiz analiz edeceğiz İstanbul'da."
Özel ise yangına gerçekten göktaşının neden olması veya olmamasıyla ilgili derin bir inceleme yapacaklarını dile getirdi.
Göktaşı olabileceğini tahmin ettikleri taşları yanlarında götüreceklerini bildiren Özel, "Meteorlar, dünyadan ve güneşten de eski taşlar. Bunların geçirdiği kimyasal süreçleri anlamak çok önemli" diye konuştu.
Köy yakınındaki ormanlık arazide 11 Ağustos'ta öğle saatlerinde çıkan yangın, helikopter ve uçaklar da kullanılarak yaklaşık 1,5 saatte söndürülmüş ve olay nedeniyle yaklaşık 3 hektar alan zarar görmüştü.
Orman Yangınında "göktaşı" Şüphesi
ÇANAKKALE - Çanakkale merkeze bağlı Taşlıtarla köyünden bazı vatandaşların, 11 Ağustos'ta çıkan ve kısa sürede söndürülen orman yangını öncesi alev topu gördüklerini iddia etmesi üzerine inceleme yapan iki bilim adamı, göktaşı olduğundan şüphelendikleri taşları topladı.