Toplantıda orman yangınlarına ilişkin önemli açıklamalar yapıldı. Orman ve Su İşleri Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü, orman yangınları ile mücadele faaliyetlerinin ve hazırlıklarının değerlendirilmesi amacıyla düzenlenen toplantıya Orman Genel Müdürü Mustafa Kurtulmuş, Genel Müdür Yardımcısı Nurettin Doğan, Orman Yangınları İle Mücadele Daire Başkanı Muammer Kol’un yanı sıra bazı illerin Orman Bölge Müdürleri katıldı.
Orman Genel Müdürü Mustafa Kurtulmuşlu, düzenlediği basın toplantısında, 1997'de uygulamaya konulan "Yangın Yönetim Sistemi" ile yangın sayısında olmasa da zarar gören alan miktarında önemli oranda düşüş sağlandığını ifade etti.
Geçen yıl meydana gelen orman yangınlarında 3 bin 600 hektar civarında alanın zarar gördüğünü belirten Kurtulmuşlu, "Coğrafi koşullar, iklim ve alana bakıldığında orman yangınlarında zarar gören alanı 10 bin hektarın altında tutmak bizim için başarıdır ama biz 5 bin hektar altını başarı olarak görüyoruz. Akdeniz ülkeleriyle kıyasladığımızda orman yangınlarıyla mücadelede en başarılı ülkeyiz" dedi.
Kurtulmuşlu, iki gün sürecek toplantıda, orman yangınlarına hassas bölgelerin müdürleriyle bir araya gelip aksaklıkların giderilmesi ve geçen yılki başarının devam ettirilmesi için yapılması gerekenleri de ele alacaklarını ifade etti.
“ORMAN YANGINLARIYLA MÜCADELEDE EN ETKİN NOKTA ERKEN MÜDAHALE” Orman yangınlarıyla mücadelede etkin noktanın erken müdahale olduğunu, bunu en iyi şekilde sağlamaya yönelik tedbirler üzerinde durduklarının altını çizen Kurtulmuşlu, "Yangını başlangıcında tespit edip müdahale ederseniz bir kovayla bile söndürebilirsiniz, zamanında müdahale edemezseniz yüzlerce hava aracıyla söndüremez hale gelebilirsiniz. Geçen yıl 20 dakika olan orman yangınlarına müdahale etme süresini bu yıl 15 dakikaya indirmeyi hedefliyoruz" diye konuştu.
Kurtulmuşlu, bu yılki orman yangınlarına müdahale için 12 bin işçi, 14 küçük uçak, 6 amfibik uçak, 6'sı kuruma ait 29 helikopter, 970 arazöz, 282 tanker arazöz, 467 ilk müdahale aracı, 184 dozer, 35 loder ve köylerde bin 400 su tankerinden oluşan ekip oluşturduklarını söyledi.
Orman yangınlarıyla mücadelenin yanı sıra ağaçlandırma çalışmalarıyla Türkiye'nin orman varlığını geliştirdiklerini ifade eden Kurtulmuşlu, Türkiye'nin orman varlığını artıran ender ülkeler arasında yer aldığını, 1990'larda 20,2 milyon hektar olan orman varlığının bugün 21,6 milyon hektara çıktığını söyledi.
“KOMŞU ÜLKELERE HAVA ARACI GÖNDERECEĞİZ” Mustafa Kurtulmuşlu, basın mensuplarının "Ekonomik sıkıntı içerisinde olan Yunanistan'a, orman yangınlarıyla mücadelede destek sağlanıp sağlanmayacağı" yönündeki sorusu üzerine ise şunları söyledi: "Bölgemizde lider ülkeyiz. Sadece Yunanistan'a değil geçmişte komşu ülkelere hava aracı gönderdik, bu yıl da göndereceğiz. İstanbul'dan Balkanlar, Trakya ve Yunanistan'a, Muğla'dan adalara, İzmir'den Yunanistan'a, Mersin'den Kıbrıs'a, Adana ve Kahramanmaraş'tan Suriye'ye, Trabzon'dan Gürcistan ve Rusya'ya, gücümüz yettiği kadar komşu ülkelere hava aracı göndereceğiz".
Orman yangınlarıyla mücadele için 2 ambifik uçağın Türk Hava Kurumu (THK) yerine özel bir şirketten kiralanması nedeniyle yöneltilen eleştirilerle ilgili soruyu da yanıtlayan Kurtulmuşlu, kurumlarına bu konuda haksızlık yapıldığını söyledi.
Kurtulmuşlu, THK'dan daha önce 4 amfibik uçak kiraladıklarını, sonrasında 2 uçak daha kiralamak için ihaleye çıktıklarını belirterek, "Başka şirket, THK'den saatliği 800 dolar daha ucuz teklif verdi, biz de ihaleyi ona verdik" dedi.
Orman yangınlarına havadan müdahale konusunda savunma sanayisiyle iş birliği yaparak 2017'ten itibaren 20 modern helikopteri bünyelerine katacaklarını ifade eden Kurtulmuşlu, bazı hava araçlarını daha uygun olduğu için kiralamaya devam edeceklerini söyledi.
Orman Yangınlarıyla Mücadele Çalışmalarına İlişkin İki Günlük Hazırlık Toplantısı Başladı
Orman Genel Müdürlüğü'nün 2012 yılı orman yangınlarıyla mücadele çalışmalarına ilişkin iki günlük hazırlık toplantısı İzmir’in Gümüldür ilçesinde başladı.