Ormancılar'a İşbaşı Eğitimi

Ormancılar'a İşbaşı Eğitimi

Muğla Orman Bölge Müdürlüğü tarafından il genelinde İşbaşı Eğitim Programı düzenleniyor.

Program kapsamında Muğla'ya bağlı İşletme Müdürlüklerinde görev alan personele yönelik Motorlu araçların işletilmesinde dikkat edilmesi gereken konular, arazöz kullanımı ve bakımı, su pompası kullanımı ve ebakımı, ilk müdahale aracı ve su pompasının kullanımı ve bakımı, çok amaçlı su tankeri kullanma eğitimi, malzeme kontrolü, kişisel koruyucu güvenlik malzemelerinin kullanımı, tim oluşumu ve arazözle yangına müdahale şekillerinde eğitim verildi.

Eğitim Programı kapsamında 30 Mayıs Perşembe günü Dalaman Orman İşletme Müdürlüğünde de program düzenlendi.

Programa Muğla Orman Bölge Müdürü Ali Yıldırım, Bölge Müdür Yardımcısı Abit Baca, Orman Bakanlığı Yangın Şube Müdürü Özkan Bedel'de katıldı.

Özellikle ormancıların can güvenliği ile yangınlara ilk müdahalenin üstüne durulan eğitimde ayrıca, ormancıların yangın esnasında yanlarında götürebilecekleri ve pratik olarak ısıtılıp, hazırlanabilen yemeklerde tanıtıldı. Önümüzdeki süreçte ormancıların bu yemekleri kullanacakları belirtiliyor.

Eğitim programın sonunda ormancılar arası arazöz ekiplerinden zamana karşı 300 metre hortum serilmesi yarışı yapıldı. Ormancılar yarışı kazanmak için büyük efor sarfettiler.

Eğitim programı
Muğla Orman Bölge Müdürü Ali Yıldırım yaptığı açıklamada, "2013 yılında yangına hassas döneme Mayıs ayı itibariyle girmiş bulunmaktayız. Bu dönem Ekim sonuna kadar devam ediyor. Mayıs ayı içinde de yangınlar oldu. Ekiplerimiz hazır olduğu için hızlı müdahaleyle yangınları büyümeden söndürdük. Meteoroloji yetkililerinden bu sene en yüksek sıcakların yaşanacağı uyarısında bulunuldu. Bu kapsamda çalışmalarımızı daha etkin hale getirdik ve ekiplerimizin eğitimini yapıyoruz. Bugün de iş başı eğitimi yapıyoruz. Yangına müdahale edecek olan işçilerin yangında ne gibi önlemler alacağı hakkında bilgilendiridiyoruz. Bilgilendirme, denetleme ve eğitim yapılıyor" dedi.

Bu yıl yangınlara ilk müdahalede hedefin 12 dakika olduğunu belirten Ali Yıldırım, "Bunu yapabilmek için yangına erken ve etkin müdahale etmek gerekiyor. yangını erken görürsek bunu başaracağımıza inanıyorum. Şu anda bölge müdürlüğümüzde 57 kulemiz var. 12 kulemizde kameralı sistem var. Bu yıl 3 kuleye daha sistem yerleştirilecek. Bu sistemle bölge 24 saat boyunca kamerayla denetleniyor. Kameralar 360 derece dönerek 10 bin metreye kadar yangına ve dumana hassasiyeti var. Bunlara biz duman avcısı diyoruz. 177 yangın ihbar hattına gelen ihbarları da değerlendiriyoruz. Halkımız bu hattı kullanarak her türlü yangın ihbarını bize ulaştırmalarını istiyoruz. Yangına ilk hareket süresini 2 dakikada yapmayı hedefledik. İlk müdahale etmeyi de 13 dakikaya çekmek istiyoruz. Geçen yıl çıkan yangınlara ortalama 13.1 dakikada müdahale ettik. yangını küçük alanlarda, büyütmeden yakalayabilirsek kısa sürede söndürebiliyoruz. büyüyen yangınlar can va mal güzenliği açısından riskli oluyor" dedi.

Önümüzdeki günlerin çok sıcak olacağının altını çizen Ali Yıldırım, "Bu dönemde tarla temizleme işinin kalkmasını istiyoruz. Özellikle anız yakma olayının olmamasını istiyoruz. Son günlerde ilimizde çıkan yangınların da bu sebepten çıktığını tespit ettik. Bunların hala yapılıyor olması bizi üzüyor. Haziran ve Temmuz aylarında tarla temizliği, piknik ateşi, sigara ateşi gibi nedenlerden çıkabilecek olan yangınlar için vatandaşlarımızın daha duyarlı olmasını ve birbirlerini uyarmasını istiyoruz" dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile