Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri yazın çıkabilecek orman yangınlara erken müdahale edebilmek için Demirtaş bölgesinde yangın söndürme tatbikatı yaptı. Ekipler çam dallarından çıkarttıkları yangına derhal müdahale etti. Yangın kısa sürede başarıyla söndürüldü.
Orman Bölge Müdürü Ahmet Köksal Coşkun, “Ormanlar ülkemizin yüzde 27,6’sını kaplamaktadır. Ormanlar, sadece bir ülke insanın değil tüm insanlığa ait ortak bir değerdir. Bu değerli varlığı koruma görevi insan olmanın bir gereği olarak kabul edilmelidir. Orman yangınlarıyla mücadelede aslolan yangının çıkmamasıdır, bunun için koruyucu tedbirler alıyoruz. Tabii ki bu koruyucu tedbirlerin başında eğitim geliyor. 2013 yılında 21 Mart Dünya Ormancılık Günü ve Orman Haftası ve devamında 42 okulda orman mühendislerimiz ağaç ve orman sevgisi eğitimi verdi. Sincap Çocuk Tiyatrosu 40 kadar okulda gösteri yaptı. Orman köylerinde bilgilendirme çalışmaları yapıyoruz. Bursa Orman Bölge Müdürlüğü olarak “1 yılda 1000 köy ziyareti” projesi ile orman köylerini teşkilat olarak ziyaret ediyor, dertlerini dinliyor, orman yangınları konusunda dikkatli olmalarını istiyoruz" dedi.
Meteorolojiden alınan düşük nem, yüksek sıcaklık ve poyraz uyarılarını köy muhtarların cep telefonlarına mesaj atarak bildirdiklerini anlatan Coşkun, "Çobanlık yapan vatandaşlarımız çay pişirmek için ateş yakarak orman yangınına sebebiyet vermesin diye onlara termos dağıtıyoruz. Çaylarını evde yaparak termosla yanında taşıyorlar. Bu sene de termos dağıtımına devam edeceğiz. Ayrıca Orman Genel Müdürlüğümüz vatandaşlarımızın dinlenme ihtiyacını karşılamak için şehir ormanları yapıyor, mesire yerleri tesis ediyor. Bursa Orman Bölge Müdürlüğü bünyesinde Bursa, Bilecik ve Yalova da 2 şer adet toplam 6 adet şehir ormanı, 85 adet Bursa’da, 13 adet Bilecik’te ve 24 adet Yalova’da olmak üzere 122 adet mesire yeri var. Vatandaşlarımızdan piknik yapmak için bu alanlardan istifade etmelerini, gelişi güzel ormana girilmemesini, ateş yakılmamasını talep ediyoruz. Bursa Orman Bölge Müdürlüğü, 7 gün 24 saat ormanlarımız 2’si kameralı olmak üzere 35 orman gözetleme kulesinden gözetliyor. 18 ilk müdahale aracı ile devriye geziyor, 37 arozöz ekibinde 52 arozöz ve su tankeri, 8 dozer var. 554 personel yangınlara müdahale için hazır bekletilmektedir. Ayrıca 1 Temmuz-30 Eylül 2013 tarihleri arasında Orman Genel Müdürlüğünce tahsis edilen 1 adet yangın söndürme helikopteri bölge müdürlüğümüzde konuşlanacak. Yangın söndürme helikopterinin kolayca su alarak atması için 26’su çukuru inşa edildi. Orman yangınlarına erken müdahale etmek için 2013 yılında 30 adet 2,5 tonluk su tankeri dağıtıldı" diye bilgi verdi.
2012 yılında Bursa'da 96 adet orman yangını çıktığını, 82 adet örtü yangınında 125,15 hektar, 14 adet tepe yangınında 243,90 hektar olmak üzere toplam 396 hektar ormanın yandığını anlatan Coşkun, "Bu yangınların sebeplerini incelediğimizde bahçe temizliği, piknik ateşi, anız, çoban ateşi, cam kırığı, trafik kazası ve yıldırım düşmesi gibi sebeplerle meydana geldiğini görmekteyiz. Ormanlarda çıkan yangınlardan daha fazla sayıda 77 adet, anız, bahçe temizliği gibi sebeplerle çıkan kırsal yangına müdahale ettik. Bu yangınlar bizim söndürme ekiplerimizi meşgul ediyor. Yazın sıcak ve rüzgârlı havalarda, bahçe temizliği, mangal gibi sebeplerle ateş yakılmamasını istiyoruz. 6831 sayılı Orman Kanununun 76 maddesine göre, ormana 4 kilometreden yakın alanlar ile orman içi ve kenarındaki köylerde anız yakanlara ‘1 yıldan 3 yıla kadar hapis ve idari para cezası veriliyor. Meteorolojiye göre 2013 yılında 0,5 ile 1,0 derece arasında mevsim normalleri üzerinde sıcaklıklar yaşanacağından, bu durum da orman yangınları riskini arttırmaktadır” dedi.
Ormancılardan Nefes Kesen Tatbikat
Bursa Orman Bölge Müdürlüğü ekiplerinin yaptığı yangın söndürme tatbikatı nefesleri kesti.