Ormanda Yetişen Mantar Köylünün Geçim Kaynağı Oldu

Kırklareli'nin Demirköy ilçesindeki Istranca Ormanı'nda yetişen ve köylüler tarafından toplanan mantar, Türkiye'nin birçok bölgesine satılıyor.

Hamdibey ve Sivriler köyü sakinleri, 10 kişilik gruplar halinde sabahın erken saatlerine mantar toplamak için Istranca Ormanı'na gidiyor.
Köylüler tarafından toplanan mantarlar, tüccarlar tarafından satın alınarak, Türkiye'nin farklı bölgelerine gönderiliyor.
Sivriler köyü sakinlerinden Mustafa Üstünel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ormandan topladıkları mantarları satarak aile bütçelerine katkıda bulunduklarını söyledi.

Orman köylüsünün geçim şartlarının zor olduğuna dikkat çeken Üstünel, şöyle konuştu:
"Her sabah gruplar halinde ormana gidiyoruz. Ağaç altlarında bulduğumuz mantarları çuvala dolduruyoruz. Mantarcılık orman köylüsü için güzel bir maddi kazanç kapısı. Günde yaklaşık 100 lira kazanılabiliyor. Her gün ormanı karış karış geziyoruz. Mantar toplamak için yaklaşık 40 kilometre yol kat ediyoruz."

- "Köylüler bilinçlendirilebilir"

Kırklareli Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hakan Keçeci ise ormanda yetişen mantarların köylülerin kazanç kapılarından biri olduğunu söyledi.

Istranca Ormanı'nın doğal mantar kaynağı olduğunu belirten Keçeci, köylüler tarafından toplanan mantarların Türkiye'nin birçok bölgesine gönderildiğini ifade etti.


Ormandan toplanan mantarların köylüler tarafından 5 ile 10 lira arasında toptancılara satıldığını aktaran Keçeci, şöyle konuştu:
"Kırklareli mantar açısından zengin bir bölge. Köylülerimiz de mantar toplayarak aile bütçelerine katkı sağlıyor ancak mantarı herkes toplamamalı. Üniversiteler ile mantar toplama konusunda çalışma yapılarak köylüler bilinçlendirilebilir. Çünkü her mantar yenmiyor. Zehirli mantarlar da insan sağlığını ciddi şekilde etkileyebiliyor. Köylülerimizin geçimlerini profesyonel bir şekilde sağlamasını istiyoruz."
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile