Ormanlarda Böcek Savaslari Basladi

Ormanlarda Böcek Savaslari Basladi

Manisa Orman Isletme Müdürlügü tarafindan 2017 yilinda faaliyete geçirilen Biyolojik Mücadele Laboratuvarlari Manisa’daki ormanlari zararlilardan korumaya devam ediyor. Bu yil bin anaç calosomadan elde edilen 16 bin 500 calosoma böcegi, çam kese böcekleriyle savasmak üzere dogaya salinirken, 2017 yilindan bu yana sadece Manisa merkezde 80 bin calosoma böceginin dogaya birakildigi ve projenin Belçika gibi ülkelere de örnek oldugu açiklandi.

Orman Genel Müdürlügü (OGM) tarafindan hayata geçirilen ve Manisa’da da Orman Isletme Müdürlügünce 2017 yilinda kurulan ‘Biyolojik Mücadele Laboratuvari’ doganin korunmasina büyük katki sagliyor. Bu laboratuvarlarda üretilen calosoma böcekleri ile kizilçam agaçlarinda kurumus agaç görüntüsü olusturan çam kese böceklerine karsi biyolojik olarak mücadele ediliyor. Çam kese böceklerinin olusturdugu kurumus agaç görüntüsü haziran ayinda agaçlarin kendini yenilemesiyle birlikte yerini yeni filizlere birakirken bu durum agaçlarin gelisimlerini bir süreligine yavaslatiyor. Kizilçam agaçlarina zarar veren ve temas edildiginde insanlarda da alerjiye neden olan Çam Kesme Böcekleri, Biyolojik Mücadele Laboratuvari’nda üretilen Terminatör böcekler (Calosoma) sayesinde büyük oranda azaliyor. 5 yildan bu yana Manisa merkez, Demirci, Gördes, Salihli ve Akhisar ilçelerindeki laboratuvarlarda calosoma üretimi gerçeklestirilirken sadece Manisa merkezde 80 bin calosoma dogaya salindi. Bu yil ise, Manisa’da bin calosoma böceginden 16 bin 500 colosoma böcegi elde edilerek dogaya salinimi gerçeklestirildi.

Proje ile dogadaki zararlilarla mücadelede biyolojik yöntemlerle korunma saglanirken, ayni zamanda da Belçika gibi önemli ülkelere de örnek oldu.

Insan sagligi da korunuyor

Manisa Orman Isletme Müdürlügü tarafindan yapilan açiklamada, biyolojik mücadelenin önemine dikkat çekildi. Çam kese böceklerinin hem çam agaçlari için zararli oldugu hem de temasi halinde insanlarda alerjiye sebep oldugu gerekçesiyle colosoma böceklerinin bu sorunlari ortadan kaldirmada büyük öneme sahip oldugu ifade edildi.

Ormanlarda biyolojik mücadele sürüyor

Manisa Orman Isletme Müdürlügünce Calosoma böceklerinin laboratuvar süreçleri hakkinda yapilan açiklamada da su ifadeler kullanildi: “Dogada var olan calosoma böcekleri toplanarak laboratuvarlara getiriliyor. 20 disi 20 erkek olmak üzere kutulara yerlestiriliyor. Burada meydana gelen yumurtalar görevlilerimizce ayri kutulara aliniyor. Bir süre sonra yumurtadan çikan yavru calosomalar yine ayri kutulara konuluyor. Bundan sonraki süreçte besleme asamasi basliyor. Calosomalarin hayatta kalabilmeleri için tirtil yem olarak kullaniliyor. Tirtil ile beslenen yavru calosomalar, burada 5-6 santimetre ulastiginda dogayla bulusmak üzere topraga saliyoruz. Topraga koydugumuz calosomalar 1 saat içerisinde topragin altina iniyor ve bir hafta toprak altinda kaliyor bu sürece de pupo dönemi diyoruz. Bir hafta toprak altinda kalan calosomalar, çam kese böcekleriyle mücadele etmek için toprak yüzeyine çikiyorlar ve çam agaçlarina tirmanarak, çam kese böcekleriyle savasiyorlar. Yapilan tüm islemler sonrasinda hem doga hem de insanlarin korunmasi biyolojik yöntemlerle saglanmis oluyor. Yaklasik 5 yil boyunca hayatta kalan bu böcekler ormanlarimizi korumada büyük öneme sahip. Bu yüzden ormanlarimizi korurken biyolojik yöntemleri kullanmaya devam edecegiz.”
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile