19 Mayıs ilçesi Çandır Mahallesi'nde bin dönüm arazi üzerinde kurulan ve 166 bin elma, şeftali, nektari, armut, kiraz ağacı dikilen çiftlik, kuraklık tehlikesiyle karşı karşıya.
SAMMEY Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Kasap, AA muhabirine, Karadeniz Bölgesi'nde örneği pek bulunmayan, serbest piyasa ekonomisinin gereği olarak birlikte iş ve yatırım yapılabileceğini göstermek için çiftliği 23 iş adamı olarak kurduklarını söyledi.
Çiftliğin 2006 yılında 92 bin 500 fidan dikilerek faaliyete başladığını aktaran Kasap, "Her yıl yeni fidanlar dikerek fidan sayımız 166 bine ulaşmıştır. Çiftliğin su ihtiyacının karşılanması için 30 tonluk ve 50 tonluk iki ayrı havuz yapılmıştır. Ayrıca meyvelerin don gibi çeşitli afetlere maruz kalmaması için hava durumu konusunda erken uyarı yapabilecek bir meteoroloji istasyonu kurulmuştur" dedi.
- Çiftlik risk altında
Her iki havuzda 80 ton su depoladıklarını ancak 2014 yılının beklentilerin üzerinde kurak geçmesi nedeniyle depolanan suyun ihtiyacı karşılamadığına işaret eden Kasap, şunları kaydetti:
"Çevre arazilerde 8-10 metre derinliğinde keson kuyular açarak her kuyudan birkaç litre su almak suretiyle su ihtiyacını karşılamaya çalışmaktayız. Bu çalışmalar ihtiyacı karşılamaya yetmediği gibi çok büyük ek maliyetler getirmekte. Çiftliğin bulunduğu alandaki köylerde yıllardan beri çekilen su sıkıntısı yüzünden çalışabilecek nüfus, köyleri tamamen terk etmiştir. Bu nedenle çekilen su sıkıntısının yanında iş gücü temininde de büyük zorluklar yaşamaktayız. Bölgenin su sorununa çözüm getirmek amacıyla yapımına başlanan Dağ Köyü Barajı'nın bir an önce bitirilmesi gerekmekte. Aksi halde bölgemizde ve Türkiye de örnek olarak gösterilen SAMMEY çiftliği çok büyük risk altında."
- Bilimsel hasat
Çiftlikte bin 500 ton meyve üretimi yapıldığını ve üretimi artırarak ihracata başlamayı hedeflediklerini vurgulayan Kasap, sözlerini şöyle tamamladı:
"Çiftlikte budama ve hasadı bilimsel esaslara dayalı olarak yapıyoruz. Fidan dikiminden bakım, budama, gübreleme ve hasat bile teknik usullerle yapılmakta. Meyvelerin olgunlaşma dönemleri her gün takip edilmekte, belli bir şeker oranına geldiğinde hasat başlamaktadır. Meyvenin şeker oranı yükseldikçe lezzeti düşer ve saklama süresi kısalır. Çabuk bozulur. Sağlık açısından da çok arzu edilen meyve değildir. Bu oranları tespit ediyoruz, istenilen orana ulaştığımızda hasat yapıyoruz."
Örnek Çiftlikte Kuraklık Tehlikesi
Samsun'da 23 iş adamının çiftçilere örnek olması için 8 yıl önce kurduğu, 166 bin meyve ağacının dikili olduğu örnek çiftlikte su sıkıntısı yaşanıyor.