Orta Afrika Cumhuriyeti'ndeki Olaylar

BM İstikrar Misyonu askerlerinin, geçiş dönemi Devlet Başkanı Panza'nın istifa etmesi için düzenlenen gösteride 6 kişiyi öldürdüğü öne sürüldü

Orta Afrika Cumhuriyeti'nde (OAC) BM İstikrar Misyonu'na (MINUSCA) bağlı mavi bereli askerlerin 6 göstericiyi öldürdüğü iddia edildi.

Hastane yetkilileri, MINUSCA'ya bağlı mavi bereli askerlerinin, geçiş dönemi Devlet Başkanı Catherine Samba Panza'nın istifa etmesi için başkent Bangui'de düzenlenen gösteriye müdahalesi sırasında en az 6 göstericiyi öldürdüğünü ileri sürdü.

İstikrar misyonu ise yayımladığı açıklamada, mavi berelilerin göstericilere karşı ateş açmadığını ancak olayı soruşturacağını bildirdi.

Sivil toplum kuruluşlarından Ulusal Gençlik Konseyi (CNJ) Başkanı Jean Felix Riva, hükümete ve uluslararası topluma sorumluluk almaları için 72 saat süre tanıdıklarını, aksi takdirde gençliği itaatsizliğe çağıracaklarını vurguladı.

İstikrar misyonun sivillere ateş açmasıyla artık OAC halkını kimsenin koruyamayacağı değerlendirmesinde bulunan Riva, Hrıstiyan anti-Balaka grubu ve Müslüman Seleka grubunun silah bırakmasını sağlayacak ve ülkeye barış getireceğini düşündüğü Orta Afrika Silahlı Güçleri'nin (FACA) göreve bir an önce tekrar başlaması gerektiğini söyledi.

Öte yandan, geçici hükümetin şiddet olayları yüzünden pazar günü yerel saatle 18.00 ile 06.00 arasında sokağa çıkma yasağı ilan etmesine rağmen başkentte silahlı kişilerin bir jandarma karakoluna saldırı düzenlemesi sonucu 3 kişi ölmüştü.

Yüzlerce Orta Afrikalı ülkede güvenliğin arttırılması için önceki gün sokağa dökülmüştü. Göstericilerden Pascal Mbali, sivillerin silahsızlandırılması ve geçiş dönemi Devlet Başkanı Catherine Samba Panza'nın istifa etmesi gerektiğini ifade etmişti.

Bangui'de hafta sonu Müslüman bir gencin kafası kesilmiş ve üzerinde "Kurban Bayramın mübarek olsun" yazılı kağıt bulunmuş, daha sonra Müslümanlar ile Hrıstiyanlar arasında gerginlik yaşanmıştı.

Söz konusu olaydan anti-Balaka'yı sorumlu tutan Müslümanların, misilleme olarak bölgedeki Hrıstiyan sivillere saldırmasıyla şiddet olayları patlak vermiş, 21 kişi ölmüş, 100'e yakın kişi de yaralanmıştı.

Müslüman Seleka grubunun Aralık 2012'de Hristiyan Cumhurbaşkanı François Bozize'ye karşı ayaklanması üzerine ülkede siyasi kriz çıkmıştı.

Bozize'nin Mart 2013'te devrilmesinden ve Müslüman Michel Djotodia'nın cumhurbaşkanlığına getirilmesinden sonra anti-Balaka ile Seleka grupları arasında çıkan çatışmalarda binlerce kişi yaşamını yitirmiş, yaklaşık 1 milyon kişi evlerini terk etmek zorunda kalmıştı.

Başkentte mayıs ayında düzenlenen Bangui Forumu'nda anti-Balaka ve Müslüman Seleka gruplarının liderleri silahsızlanma anlaşması imzalamıştı.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile