BM Güvenlik Konseyi (BMGK), Orta Afrika Cumhuriyeti'nde meydana gelen şiddet olaylarını kınayarak, bazı eylemlerin "savaş suçu" olarak değerlendirilebileceği uyarısı yaptı.
Konsey'de kabul edilen başkanlık bildirisinde, Hristiyan ve Müslüman milislerin uzun süredir çatıştığı ülkede, tüm taraflara insan hakları ve uluslararası insancıl hukuka uymaları çağrısı yapıldı. Sivillere yönelik şiddet, kadın ve çocukların hedef alınması ile ev ve iş yerlerinin yağmalanmasının kınandığı bildiride, bu saldırılardan bazılarının savaş suçu olarak değerlendirilebileceği kaydedildi.
Bildiride Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) Savcısı Fatou Bensouda'nın işlenen suçlara ilişkin soruşturma başlatma kararından memnuniyet duyulduğu vurgulanarak şiddeti körükleyen ve katliamlara karışanların yargılanması istendi.
Orta Afrika Cumhuriyeti'ne yönelik BMGK'nın uyguladığı yaptırımların genişletilebileceği sinyali de verilen bildiride, son yaşanan şiddet olaylarının sorumlularının da seyahat yasağı ve varlık dondurma uygulanan kişiler arasına eklenebileceği belirtildi.
Ülkede, Müslüman Seleka grubunun Aralık 2012'de Hristiyan Cumhurbaşkanı François Bozize'ye karşı ayaklanması üzerine siyasi kriz çıkmıştı.
Bozize'nin Mart 2013'te devrilmesinden ve Müslüman Michel Djotodia'nın cumhurbaşkanlığına getirilmesinden sonra Hristiyan anti-Balaka ile Seleka grupları arasında çıkan çatışmalarda binlerce kişi yaşamını yitirmiş, yaklaşık 1 milyon kişi evlerini terk etmek zorunda kalmıştı.
Başkentte mayıs ayında düzenlenen Bangui Forumu'nda anti-Balaka ve Müslüman Seleka gruplarının liderleri silahsızlanma anlaşması imzalamış ancak son dönemde yeni çatışmalar yaşanmış, 18 Ekim'de yapılması gereken seçimler ertelenmişti.
Orta Afrika Cumhuriyeti'ndeki Olaylar
BM Güvenlik Konseyi, ülkedeki bazı saldırıların "savaş suçu" sayılabileceğini bildirdi