Orta Afrika Cumhuriyeti'ndeki Referandum

Ülkede dün yapılan referandum kapsamında şiddet olayları nedeniyle sandık kurulamayan başkentin PK5 Mahallesi sakinleri oylarını bugün kullandı

BANGUI - Orta Afrika Cumhuriyeti'nde dün düzenlenen referandumda şiddet olayları yüzünden oy kullanamayan PK5 Mahallesi sakinleri için bu sabah sandık kuruldu.

Ülkede dün yapılan anayasa referandumu kapsamında başkent Bangui'deki PK5 Mahallesi'nde çıkan şiddet olayları nedeniyle mahalle sakinleri oylarını bugün kullanmak zorunda kaldı.

Sandık yetkililerinden Ahmet Deleris, AA muhabirine açıklamasında, söz konusu mahallede çıkan olaylar yüzünden referanduma çok az kişinin katıldığını bu yüzden PK5'in iki bölgesinde yeniden sandık açıldığını belirtti.

Deleris, yerel saatle sabah 07.00'de açılan sandıkların saat 13.00'te kapandığını ifade etti.

Öte yandan, BM İstikrar Misyonu'na (MINUSCA) bağlı mavi bereli askerler, güvenliği sağlamak amacıyla sandıkların kurulduğu bölgelere konuşlandı.

Ülkedeki Kızılhaç Örgütü, dün başkentte çıkan şiddet olaylarında 5 kişinin öldüğünü, 20'ye yakın kişinin de yaralandığını açıkladı.

Ulusal Seçim Mercii (ANE) ise benzer olayların yaşanmasıyla sandıkların kurulamadığı Bossangoa ve Kaga Bandoro kentlerinde referandumun yeniden yapılıp yapılamayacağına ilişkin bilgi vermedi.

Referandumun yapılmasına karşı çıkan eski Seleka grubu üyeleri dün PK5 Mahallesi'nde, Bossangoa ve Kaga Bandoro kentlerinde sandıkların kurulmasına izin vermemişti. Olaylar yüzünden oy kullanamayan PK5 sakinleri de MINUSCA'nın güvenliği sağlaması için yürüyüş düzenlemişti.

Ülkede geçiş sürecini sonlandıracak anayasa referandumu dün yapıldı. Genel seçimler ve devlet başkanlığı seçimi ise 27 Aralık'ta düzenlenecek. Seçimlerde 2 milyon kişinin oy kullanması bekleniyor.

Anayasa Mahkemesi, devlet başkanı seçiminde aralarında eski başbakanlar Anicet Georges Dologuele ve Martin Ziguele'nin de bulunduğu 29 adayın yarışacağını duyurmuştu.

Müslüman Seleka grubunun Aralık 2012'de yönetime karşı ayaklanması üzerine ülkede siyasi kriz çıkmıştı.

Ülkede 2003 yılında darbeyle iktidara gelen Hristiyan Cumhurbaşkanı Francois Bozize, isyancıların başkent Bangui'yi işgal etmesi sonucu 24 Mart 2013'te ülkeden kaçmıştı. İlk olarak Kamerun'a sığınan Bozize'nin Kenya ya da Uganda'da bulunduğu tahmin ediliyor.

Bozize'den sonra geçiş hükümetinin başına Müslüman Michel Djotodia seçilmişti. Djotodia'nın iktidara gelmesiyle Hristiyan anti-Balaka ile Müslüman Seleka grupları arasında çıkan çatışmalarda binlerce kişi yaşamını yitirmiş, yaklaşık 1 milyon kişi evlerini terk etmek zorunda kalmıştı.

Djotodia'nın ardından Catherine Samba Panza, 20 Ocak 2014'te geçiş süreci devlet başkanlığına seçilmişti.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile