Şiddet eylemlerinden kaçanların bulunduğu kampta yaşayan ve güvenliği için "Charlotte" adını kullanan bir anne, AA muhabirine açıklamasında, kamptaki çocukların her zaman bisküvi ve başka yiyecekler veren Fransız askerlerinin yanına gittiğini söyledi.
Oğlunun bir gün fiziksel hareketlerindeki dengesizliği fark edene kadar hiçbir şeyden şüphelenmediğini belirten anne, "O dönemde 10 yaşında olan oğluma ne olduğunu sordum ama bana başına gelenleri anlatmayı reddetti. Daha sonra başka çocuklar onunla 'Fransız askerlerinin kadını' diye alay etmeye başlayınca oğluma baskı yaptım ve bana her şeyi anlattı. Bir kutu sardalya verilen oğlum tecavüze uğramış" dedi.
"Şikayette bulunamadım. Ne adalet ne devlet olduğundan hiçbir şey yapamadım" diyen anne, BM'nin konuya ilişkin raporuyla oğluna tecavüz edenlerin cezalandırılma ihtimali doğmasının içini biraz olsun rahatlattığını vurguladı.
Yine can güvenliği nedeniyle "Rita" adını kullanan bir başka anne ise Aralık 2013'te ülkede çatışmalar başladıktan hemen sonra geldikleri kampta yiyecek hiçbir şeyin bulunmadığını anlattı. Rita, "Çocuklar yiyecek için askerlerin yanına gidiyordu. Yiyecek karşılığı askerler oğluma korkunç şeyler yapmış" derken gözyaşlarına hakim olamadı.
Rita adlı anne, çocukların çığlıklarını ve şikayetlerini duyduktan sonra olayın boyutlarını anlamaya başladıklarını aktardı.
Çocukların uğradığı iddia edilen cinsel tacize ilişkin dosyayla ilgilenen savcı Ghislain Grezenguet de olayın BM raporunda yer almasının ardından konuyu mahkemeye taşıdıklarını, çocukların aileleriyle temasa geçtiklerini, ayrıca kendi bünyelerinde de soruşturma başlattıklarını söyledi.
İngiliz Guardian gazetesinde, hafta ortasında BM'nin bir raporuna dayanılarak verilen haberde, Orta Afrika Cumhuriyeti'nde görevli 14 Fransız askerinin 2013-2014'te çocuklara cinsel tacizde ve tecavüzde bulunduğu iddia edilmişti. Daha sonra basında çıkan haberlerde, bu konudaki gizli raporu medyaya sızdıran BM görevlisinin açığa alındığı ifade edilmişti.
Fransız birlikleri, iki yıldır Orta Afrika Cumhuriyeti ve Mali'de çatışmalara aktif olarak katılıyor. Fransa'nın Afrika kıtasında ayrıca Burkina Faso, Nijer ve Çad'da askeri üsleri bulunuyor.
Orta Afrika Cumhuriyeti'nde Müslüman Seleka ile Hristiyan Anti-Balaka gurpları arasında iki yıl önce başlayan çatışmalarda en az 5 bin kişi yaşamını yitirdi. BM Mülteciler Yüksek Komiserliği verilerine göre, Aralık 2013'ten bu yana ülke Orta Afrika Cumhuriyeti'nde 173 bin kişi yerinden oldu, 37 bin kişi de komşu ülkelere göç etmek zorunda kaldı.
Orta Afrika'daki Fransız Askerlerine Taciz Suçlaması
Orta Afrika Cumhuriyeti'nin başkenti Bangui'deki M'Poko Havalimanı'nda oluşturulan bir kampta Fransız askerlerin cinsel tacizine uğradığı iddia edilen çocukların aileleri, yaşadıkları büyük üzüntünün bir nebze de olsa hafifleyebilmesi için zanlıların bir an önce hak ettikleri cezaya çarptırılmasını istedi.