Ünal, TSK'nın; AB'nin, Orta Afrika Cumhuriyeti ve Mali'de icra ettiği harekat ve misyonlar kapsamında yurt dışına gönderilmesi için 1 yıl süreyle izin verilmesini öngören Başbakanlık Tezkeresi'nin görüşmelerinde grubu adına söz aldı.
Bölgede yaşanan gelişmeler ve etkileri ile bazı Avrupa ülkeleri ile ABD'nin yaklaşımı hakkında bilgi veren Ünal, şunları söyledi:
"Türkiye, özellikle son yıllarda, Afrika kıtasındaki sorunlara hiçbir zaman bir siyasal aktör olarak kayıtsız kalmamıştır. Somali'deki bölgesel ve iç barışa yönelik derin ve kapsamlı çalışma ve katkıları yanında Sudan ve Mali'deki çatışmalarda bilinçli olarak daha güçlü bir profil izlemiştir. Özellikle sessiz diplomasi olarak tarif edilebilecek bu politikaları, Türkiye'ye hem arazi tecrübesi hem de kıtada saygınlık kazandırmıştır. Orta Afrika Cumhuriyeti'nde yaşanan gelişmeler sonrası özellikle de Avrupa Birliği'nin Türkiye'den asker talebi bir kaç açıdan derinlemesine değerlendirilmelidir. Burada ilk olarak vurgulanması gereken nokta, bu davetin Türkiye'nin artık Afrika'daki sorunlarda katkı yapabilecek bir siyasal aktör olarak kabul edildiğinin tescili olduğudur."
Sorunun asıl mağdurlarının Müslümanlar olduğu düşünüldüğünde, Türkiye'nin bölgeye asker göndermesinin, İslam İşbirliği Teşkilatı gibi yapıları da gelişmelere dahil edebileceğine dikkati çeken Ünal, "Onların sürece dahil olması hem Türkiye'nin elini güçlendirecek hem de olayları pozitif yönde etkileyecektir" dedi.
Ünal, Türkiye'nin benzer katılımları daha önce de gerçekleştirdiğine ve olumlu sonuçlar elde ettiğine işaret ederek, "Ülkemizin barışı destekleme harekatlarına olan yaklaşımıyla örtüşen ve Türkiye ile AB'nin uluslararası ve bölgesel sorunların çözümüne yönelik ortak anlayışlarının göstergelerinden biri olan bu tezkerenin onaylanmasını ümit ediyorum" değerlendirmesinde bulundu.
-"Başarısızlık öykülerini anlatıyoruz, onlarla iftihar etmeye kalkıyoruz"
CHP İstanbul Milletvekili Osman Korutürk de şahsı adına yaptığı konuşmada, tezkerenin NATO operasyonları ile bir ilgisinin olmadığını belirterek, "CHP olarak biz bunu destekliyoruz. Çünkü bu bir barış gücü operasyonu. Ve CHP olarak biz TSK'nın dünya barışına, istikrarına yardım edecek bütün görevlerde, barış koruyucu görevlerde yer almasına taraftarız" diye konuştu.
Korutürk, tezkerede sözü geçen bölgeye asker gönderilmesini onaylamanın, Türk askerini tehlikeye atmak değil, o bölgenin barışına katkı sağlamak anlamına geldiğini belirtti.
Konuşmasında AB ile ilişkilere de değinen Korutürk, "AB ile ilişkileri başka bir zemine oturtmamız lazım. AB'nin neresindeyiz, yeni baştan düşünmemiz ve AB'ye yönelik çalışmalarımızı da buna göre düzenlememiz lazım. AB Bakanı'nın belirsiz bazı pozisyonlarda bulunduğunu görüyoruz. Bazen bakıyorsunuz, (AB'ye şu tarihte gireceğiz) diye zaman veriyor, bazen (AB istemezse biz arkamızı döner gideriz) diyor. Hükümetin bu konuda nerede durduğu, nereye baktığı belli değil" ifadelerini kullandı.
Korutürk, AB standartlarının önemli ve Türk halkının hak ettiği standartlar olduğunu ve mutlaka hayata geçirilmesi gerektiğini belirtti.
Devleti yöneten kişilerin konuştukları lafların nereye gidip gitmediğini iyi düşünmesi gerektiğini de vurgulayan Korutürk, şunları kaydetti:
"(Amerika'yı 1178'de Müslümanlar) bulmuş. Çok güzel birşey hepimize gurur verir. Ama bulduktan sonra ne yapmış? 1178 ne zaman, 2014 ne zaman? Bugün bakıyorsunuz, Amerika'nın güneyinin tamamı Katolik, Amerika'nın kuzeyinin büyük kısmı Protestan, bir kısmı Musevi. Bulduktan sonra ne yapmış? Bu da bir beceriklilik hikayesi değil. Ama Müslümanların çok becerikli oldukları, bilim alanında, ilim alanında, buluşlar, keşifler alanında çok parlak oldukları dönemler var. Onları anlatacağımıza, başarısızlık öykülerini anlatıyoruz, onlarla iftihar etmeye kalkıyoruz. Bunlarla görüşme açıyoruz. Bunlar doğru şeyler değil."
Korutürk, tezkerenin kabul edilmesi halinde oraya gidecek birliklerin bölge barışına hizmet edeceğine inandığını, bu tür faaliyetlerin yararlı olduğunu, Türkiye'nin dünya barışına katkıda bulunmasını desteklediklerini söyledi.
Türkiye'nin Suriye politikasını ise eleştiren Korutürk, dünya barışına katkı anlayışının her yerde etkin kılınması gerektiğini vurguladı.
Orta Afrika ve Mali Tezkeresi Tbmm Genel Kurulu'nda
AK Parti İstanbul Milletvekili Şirin Ünal, "Türkiye, özellikle son yıllarda, Afrika kıtasındaki sorunlara hiçbir zaman bir siyasal aktör olarak kayıtsız kalmamıştır" dedi.