Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Tokat'ın kültürel mirasında önemli yer tutan Sebastopolis ve Komana antik kentleriyle ilgili çalışmaların sürdüğünü söyledi.
Bu antik kentlerde yapılan çalışmaları Valilik olarak yoğun bir şekilde takip ettiklerini belirten Yılmaz, ''Komana Antik Kenti'nde kazı çalışmaları, ODTÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Burcu Erciyas'ın başkanlığında devam ediyor. Yapılan kazı çalışmalarda bazı bulgular bulundu. Komana Antik Kenti'ndeki kazı çalışmaları sorunsuz bir şekilde devam ediyor'' dedi.
Önceki yıllarda Sebastopolis Antik Kenti'nde başlatılan kazı çalışmalarının çeşitli nedenlerle durdurulduğunu hatırlatan Yılmaz, Gaziosmanpaşa Üniversitesi ve müze müdürlüğünün işbirliğinde kazı heyetini oluşturma çalışmalarının devam ettiğini belirterek, ''Kazı heyetini oluşturma aşamasına geldik. Bu kazı heyeti bakanlığımızca onaylandıktan sonra kazı çalışmalarına başlanacak. Önümüzdeki yıl Sebastopolis Antik Kenti'nde kazı çalışmaları başlamış olacak. O alandaki yerlerin kamulaştırma çalışmaları yapılıyor. Bütün herkesin üzerine düşen görevi yerine getirmesi gerekiyor. Tokat'ın ziyaret edilebilecek iki eseri de gün yüzüne çıkar. Sebastopolis Antik Kenti'nin Orta Anadolu'nun Efes'i olduğunu düşünüyoruz'' diye konuştu.
-Antik kente tel örgülü koruma-
Sebastopolis Antik Kenti'nde geçen sene temizlik çalışması yapıldığını anımsatan Yılmaz, ''Antik kentin bulunduğu alanı tel örgülerle koruma altına aldık. En azından dışarıdan müdahaleyi engelleme adına bu tedbiri aldık. Kazı çalışmasına başladığımızda kamulaştırdığımız evleri hemen boşaltacağız. Kazı çalışması yapılmadığı için vatandaşlarımız mağdur olmasın diye evleri boşaltmadık'' dedi.
Sulusaray Belediye Başkanı Şahin Hasgül ise ''Sebastopolis Antik Kenti'ndeki kazı çalışmalarının bir an önce başlanmasını istiyoruz. Kazı çalışmaları bittiğinde ilçemize gelen yabancı ve yerli turist sayısında önemli oranda artış olacak'' ifadelerini kullandı.
-Sebastopolis Antik Kenti-
Kuruluşu kesin olarak bilinmeyen Sebastopolis Antik Kenti'nin, bazı kaynaklarda milattan önce 1. yüzyılda kurulmuş olduğu kayıt ediliyor. Roma İmparatoru Trajan zamanında, milattan sonra 98-117 yıllarında, Pontus Galatius ve Polemoniacus eyaletlerinden ayrılarak Cappadocia eyaletine dahil edildiği bildirilen antik kentin, o dönem geçiş yolları üzerinde bulunması ve bugün de kullanılan termal kaynakları sayesinde 2000 yıl kadar önce Karadeniz'in en büyük 5 şehrinden biri olduğu anlatılıyor.
Roma İmparatorluğu döneminde çok az şehrin sahip olduğu zenginliğinin bir göstergesi olarak para basma yetkisine sahip olduğu ifade edilen Sebastopolis'in büyük savaşlar, yıkımlar, afetler ve geçiş yollarının değişmesi sonucu eski önemini kaybettiği, zamanla unutulduğu kaydediliyor.
İlk kazı çalışmaları 1987-1991 yılları arasında yapılan, o tarihlerde yapılan kazılarda hamam, kilise ve mimari parçalar ortaya çıkarılan Sebastopolis Antik Kenti'nde, şehrin gün yüzüne çıkarılarak turizme kazandırılması amacıyla yıllar sonra yeniden çalışma başlatılmıştı. Geçen yıl antik kentte temizlik çalışması yapılmıştı.
Yayıncı: Ahmet Ekici
Orta Anadolu'nun Efes'i
Tokat Valisi Şerif Yılmaz, Sulusaray ilçesindeki Sebastopolis Antik Kenti'ni, Orta Anadolu'nun Efes'i olarak nitelendirdi.