'Orta Asya Zirvesi' Sona Erdi

'Orta Asya Zirvesi' Sona Erdi

Osmangazi Belediyesi tarafindan bu yil ilk kez düzenlenen, “Uluslararasi Orhon Yazitlari ve Türk-Mogol Iliskileri Sempozyumu” sona erdi.

Iki gün süren ve 6 farkli ülkeden 32 bilim insani ve akademisyenin katildigi sempozyumun kapanis bildirgesinde; asirlarca çesitli imparatorluklarin semsiyesi ve idaresi altinda yasayan Türk ve Mogol halklarinin, sadece ayni siyasi degerleri degil, ayni kültür ve uygarlik degerlerini de tasidiklari ifade edildi. Klasik belediyecilik hizmetleri disinda kültür, sanat, spor, saglik, egitim ve ulasim gibi yasamin her anina dokunan, vatandasin talebi ve sehrin ihtiyaçlari dogrultusunda fark olusturan hizmet ve yatirimlara imza atan Osmangazi Belediyesi, tarihte ilk ‘Türk’ kelimesinin geçtigi belge olan Orhon Yazitlari ve Türk-Mogol iliskileri adiyla, Uluslararasi bir sempozyum gerçeklestirdi. Osmangazi Belediyesi’nin ev sahipliginde Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi’nde düzenlenen “Uluslararasi Orhon Yazitlari ve Türk-Mogol Iliskileri Sempozyumu’na Türkiye’nin yani sira, Kazakistan, Azerbaycan Kirgizistan, Japonya ve Mogolistan’dan akademisyenler katildi.

Toplam 7 oturumun gerçeklestigi sempozyumda yurt içi ve yurt disindan gelen akademisyenler tarafindan sunulan bilidirler, Prof. Dr. Ilhan Sahin, Prof. Dr. Enkhbat Avirmed ve Prof. Dr. Güljenat Kurmangaliyeva Ercilasun tarafindan “Orhon Yazitlari ve Türk Mogol Iliskileri” adiyla kitaplastirildi.

Iki gün süren ve büyük ilgi gören sempozyumun kapanis oturumunda konusan, ayni zamanda sempozyumun koordinatörlügünü de yapan Prof. Dr. Ilhan Sahin, her biri alaninda uzman isimlerin katildigi sempozyumun gerek akademisyenler, gerekse diger katilimcilar açisindan çok verimli geçtigini söyledi.

Prof. Sahin, “Sempozyumlarda en önemli sey, sunulan bildirilerin kalici hale gelmesidir. Burada da, iki gün boyunca sunulan bildiriler, ‘Uluslararasi Orhon Yazitlari ve Türk-Mogol Iliskileri’ adi altinda kitaplastirilarak ölümsüzlestirildi. Tarihe bir not düsüldü. Günümüz dünyasinda bilgi toplumu olmak çok önemli. Eger bilgi toplumuysaniz, dünyadaki varliginizi koruyabilirsiniz. Orhon Yazitlari da, Türk-Milleti’nin bir nevi tapu senetleridir. Bu tür sempozyumlar da, kültürümüzü taniyip ögrenme ve ögretme adina çok çok önemli. Son yillarda Osmangazi Belediyesi’nin tarihi ve kültürel konularda düzenledigi etkinlikler, bu manada son derece yerinde oluyor. Ben, tüm katilimcilar adina Osmangazi Belediye Baskani Mustafa Dündar ve ekibine çok çok tesekkür ediyorum” dedi.

Toplantinin kapanis oturumuna katilan Osmangazi Belediye Baskan Yardimcisi Cem Kürsad Hasanoglu da, katilimcilara ayri ayri tesekkür etti. Ilkini düzenledikleri Orhon Yazitlari ve Türk-Mogol Iliskileri Sempozyumu’nu önümüzdeki yillarda da düzenlemek istediklerini ifade eden Hasanoglu, “Mogolistan’in Arhangay Belediyesi ile yapmis oldugumuz kardeslik protokolü, böyle bir sempozyum düzenlememize de vesile oldu. Sonuç bildirgesinde de ifade edildigi gibi, bu tür sempozyumlarin kalici hale gelmesi çok önemli. Osmangazi Belediyesi olarak, kardes sehrimiz Arhangay ile birlikte bu sempozyumu kurumsal bir hale getirmek. Bunun de takipçisi olacagiz” diye konustu.

Kapanis oturumunun sonunda yayinlanan sempozyum sonuç bildirgesinde su ifadeler yer aldi:

“Sempozyuma sunulan bildiriler çerçevesinde, bugün Mogolistan cografyasinda yer alan ve 8. yüzyilin ilk yarisinda Göktürkler döneminde Köl Tigin, Bilge Kagan ve Tonyukuk adina dikilen Orhon Yazitlari’nin hem devlet ve yönetim, hem de siyasetname özelliginde tas üzerine kazilarak yazilmis âbidevî bir kaynak oldugu vurgulanmistir. Bu âbidevî kaynagin sadece Türk tarihi için degil, bozkirda yasayan bütün topluluklar için vazgeçilmez bir miras oldugu ifade edilmistir. Bunun yaninda asirlarca çesitli imparatorluklarin semsiyesi ve idaresi altinda yasayan Türk ve Mogol halklarinin sadece ayni siyasi degerleri degil, ayni kültür ve uygarlik degerlerini de tasidiklari özellikle belirtilmistir. Bu baglamda Osmangazi ve Arhangay Belediyeleri’nin kardes belediye olmalari, ortak arastirmalar için itici bir güç saglamistir. Bu kardeslik her iki belediyeyi, derinlemesine yapilacak çalismalarda öncü bir hâle getirmistir. Böylesine önemli bir toplantiyi gerçeklestiren ve akademik bir mizanpaj ile yayimlayan Osmangazi Belediye Baskani Sayin Mustafa Dündar’a, Orhon Yazitlari ve Türk-Mogol Iliskileri üzerine çalisan akademisyenler olarak tesekkür ediyoruz.”
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile