Orta Karadeniz Türkiye Ortalamasının Üzerinde

Orta Karadeniz Bölgesi’nde 15 yaştan az yaş grubunda annelerin çok az olduğu ama 15-19 yaş gruplarında tüm doğumlar içerisinde Türkiye ortalamasının üzerinde olduğu bildirildi.

Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı toplumsal cinsiyet eşitliği alanında çalışmaları kapsamında Türkiye ve TR83 Bölgesi'nde Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Kalkınma Raporu'nu hazırlandı. Rapora göre; toplumsal cinsiyet eşitliği ile ilgili genel bilgilere yer verilirken, kadın nüfusun medeni duruma göre dağılımı incelendiğinde evli olanlar ilk sırada yer alıyor. Hiç evlenmemiş olanlar ve eşi ölenlerden sonra ise eşinden boşanmış kadınlar yer alıyor. Bölgenin tek büyük şehri olma özelliğine sahip olan Samsun’da ise hiç evlenmemiş kadın oranında diğer illere oranla daha büyük bir paya sahip

Ortalama ilk evlenme yaşına bakıldığında bölgede bu yaşın Türkiye ortalamasından ve kadınlar için erkeklerden daha düşük olduğu görülüyor. Bölge içinde bu yaşın en düşük olduğu il Çorum, en yüksek olduğu il ise Samsun. Diğer taraftan annenin yaş grubuna göre doğumlara bakıldığında doğumların Amasya ve Samsun’da en çok 25-29 yaş grubunda, Tokat ve Çorum’da 20 - 24 yaş gruplarında olduğu görülmektedir. 15 yaştan az yaş grubunda annelerin çok az olduğu, ancak 15-19 yaş grupların tüm doğumlar içerisinde payının bölgede yüzde 9,8 oranında olduğu ve bu oranın Türkiye ortalaması olan yüzde 7,8’den yüksek olduğu da fark edilmektedir. Anne yaşının 19’dan küçük olduğu doğumların tüm doğumlar içerisindeki dağılımına düzey 2 bazında bakıldığında Ağrı merkezli TRA2 ve Van merkezli TRB2 bölgesinin en yüksek oranlara sahip olduğu görülmektedir.

TUİK’in 2011 verilerine göre; 15 yaşından önce Samsun’da 2, Tokat’ta 2, Amasya’da 1 kişi anne olurken, Çorum’da ise 15 yaşından önce doğum yapan olmadığı bildirildi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile