Ortaca Ziraat Odası Bilgilendirme Toplantılarına Devam Ediyor

Ortaca Ziraat Odası Bilgilendirme Toplantılarına Devam Ediyor

Ortaca Ziraat Odası Başkanlığı tarafından organize edilen Ziraat Odası Başkanlığı'nda görevli Ziraat Mühendisinin katılımıyla Ortaca İlçesi Tepearası Köyü'nde Nar üreticileri ile sera üreticilerine 'Nar ağaçlarına gübreleme, örtü altı ürünlerin bakımı, gübrelenmesi ve İyi tarım' konulu bilgilendirme toplantısı yapıldı

  Ortaca Ziraat Odası Başkanlığı tarafından organize edilen Ziraat Odası Başkanlığı ' nda görevli Ziraat Mühendisinin katılımıyla Ortaca İlçesi Tepearası Köyü ' nde Nar üreticileri ile sera üreticilerine " Nar ağaçlarına gübreleme , örtü altı ürünlerin bakımı , gübrelenmesi ve İyi tarım " konulu bilgilendirme toplantısı yapıldı . Yapılan bilgilendirme toplantısına Ziraat Odası Başkanı Salim Çöllü , Ziraat Odası ' na bağlı Ziraat Yüksek Mühendisi Ayşe Öneri ve çiftçiler katıldı .
Ziraat Odası Başkanı Salim Çöllü ; Tarım İlçe Müdürlüğü ile birlikte bölge çiftçisini bilgilendirmek ve bilinçli üretim yapmalarını sağlamak amacıyla eğitim toplantılarına devam ettiklerini belirterek " Yeni yetişen çiftçilerimiz bazı konuları araştırmalarına rağmen bazı yanlış uygulamalar yaptıklarını şahit olduk . Ziraat Odası olarak sizlere her zaman yardımcı olabilmek için teknik eleman olarak Ziraat Yüksek Mühendisi ve İlçe Tarım Müdürlüğü ile ortaklaşa çiftçilerimize yardımcı oylamaya çalışıyoruz . Bunun yanında hiçbir ücret talep etmiyoruz . Yaptığımız teknik hatalardan dolayı ya üretimimiz azalıyor , ya da boş yere gübre kullanmış oluyoruz . Bunun zamanlaması çok önemlidir . Teknik konuları Ziraat Yüksek Mühendisimiz sizlere teknik olarak bilgi verecektir . Şunu da belirtmeden geçmek istemiyorum . Narenciye ve seracılar olarak birlik kurmak zorundasınız . Birlik Kurmadığınız takdirde ürünleriniz istediğiniz fiyatlardan satamıyorsunuz . Eğer birlik kurarak hareket ettiğinizde ürünleriniz daha iyi fiyatlardan satma imkânı bulursunuz " dedi .
Birlik kurmanın ve toprak tahlilinin önemine değinen Çöllü , " Toprak tahlili yapılmadan kullanılan gübreleri bitkiler almıyor . Attığımız gübreler boşa gidiyor . Sadece tarlayı tuzlandırmaktan başka bir işe yaramıyor . Sizler sadece toprak tahlil ücreti ödüyorsunuz . . Gönderme ve getirmeden ücreti talep etmiyoruz . Gübrelemeyi zamanında yapmak çok önemlidir . Zamanında yapılmayan gübrelemeler faydasından çok ağaca çok zarar verir " dedi .
Tarım ilaçlarının artık reçete ile satıldığını reçete olmadan ilaç satışı ve kullanımın yasak olduğunu kaydeden Ortaca Ziraat Odası Başkanı Salim Çöllü ' nün açıklamalarından sonra Ziraat Odası ' nda görevli Yüksek Ziraat Mühendisi Ayşe Öneri de gübreleme hakkında çiftçileri bilgilendirdi . Narların gübrelenmesi konusunda yapılan araştırmada , organik gübrelerin gelişme , verim ve kaliteye çok önemli etkisi bulunduğunu kaydeden Öneri , " Narlara verilecek çiftlik gübresi iyi yanmış olmalı ve dekara 2-3 ton sonbahar-kış aylarında bütün bahçeye kaplayacak şekilde verilmeli ve çapa ile toprağa karıştırılmalıdır . Nar için yeşil gübreleme yapılması da yararlı sonuçlar verir . Bunun için bakla , fiğ gibi bitkiler nar bahçesinin tamamına ekilir . Ekimi yapılan bitkilerin çiçeklenme dönemlerinde bahçe sürülerek toprağa karışımı sağlanır . Bu bitkilerin toprağı azotça zenginleştirmesi bakımından da yararları vardır . Azot nar için oldukça önemlidir . Sürgün gelişimi ve meyve büyümesi için azotlu gübre kullanımı şarttır . İlk yıllarda ağaç başına 50 - l00 gr saf azot ( amonyum sülfat ) olarak ( 250 - 500 gr ) verilmesi yararlı sonuçlar vermektedir " dedi .
" SERA YETİŞTİRİCİLİĞİNDE GÜBRELEME İLE İLGİLİ SORUNLAR "
Örtü altında yapılan bitkisel üretimde üreticilerin en çok karşılaştıkları sorunların başında bitkilerin gelişme ortamı olan toprak ( veya ortam materyali ) ile ve kullanılan sulama suyu ile ilgili toprak verimliliği ve su kalitesi sorunlarının geldiğini kaydeden Yüksek Ziraat Mühendisi Ayşe Öneri , " Üreticilerin başarılı bir üretim yapabilmeleri için toprağın verimlilik özelliklerine ve kullandıkları sulama suyunun kalitesine uygun ve dengeli gübreleme yapabilmeleri için damla sulama sistemine uygun gübreleri kullanmaları gerekmektedir . Sera üreticilerinin büyük çoğunluğu toprak analizi yaptırmadıkları ve kullandıkları sulama suyunun niteliklerini bilmedikleri için gübreleme ile ilgili sorunlarla sık sık karşılaşmaktadırlar . Bunların yanında toprak analiz laboratuarlarının bir kısmı toprağın uygun olmayan bazı özelliklerini üzerinde yetiştirilen bitkinin istemlerine uygun duruma getirmek için önerilerde bulunmaması , gübreleme ile ilgili sorunların devamını sağlamaktadır " diye konuştu .
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile