Ortadoğu Birliği için temel bugün atılıyor

Haziran ayında Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun Türkiye, Suriye, Lübnan ve Ürdün arasında serbest tic...


Haziran ayında Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun Türkiye, Suriye, Lübnan ve Ürdün arasında serbest ticaret ve vizesiz dolaşımı başlatmak için yüksek düzeyli işbirliği konseyi kurulduğunu açıklaması, Türkiye'nin siyaset ve ekonomide ekseninin kaydığı tartışmasının büyümesine ve bir Ortadoğu Birliği kurulmakta olduğuna ilişkin yorumlara neden olmuştu.
Türk-Arap İşbirliği Forumu Dışişleri Bakanları toplantısında açıklanan ortak bildiride yer alan fikirler, bugün dört ülkenin ticaret ve ekonomi bakanlarının yapacağı görüşmeyle daha da somutlaşacak. Dış ticaretten sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, dün düzenlenen Suriye Yatırım Konferansı sonrası gazetecilere yaptığı açıklamada, bugün kendi daveti üzerine üç ülkenin muadil bakanlarıyla bir araya gelerek ortak bir gümrük bölgesi konusunda görüş alışverişinde bulunacaklarını söyledi.
Çağlayan, "Yarın (bugün) sabah Suriye, Ürdün, Lübnan ve Türkiye'den dört ticaret ve ekonomi bakanı bir araya gelerek dört ülkenin tek bir ekonomik alan oluşturması konusundaki çalışmalarımızı başlatacağız" dedi. 

Ortak tek alan tanımlanacak
Çağlayan, Suriye ile Türkiye arasında yürürlükte olan bir serbest ticaret anlaşması bulunduğunu, Ürdün'le imzalanan anlaşmanın prosedürünün sürdüğünü, Lübnan ile de anlaşma imzalanması için sona yaklaştıklarını belirtirken, "Bizim zaten serbest ticaret anlaşmamız var. Ama yapmak istediğimiz dört ülkenin karşılıklı gümrüklerini ortak tek bir alan gibi tanımlamak" dedi.   


İş Bankası temsilcilik izni aldı
Konuşmasında İş Bankası'nın Şam'da temsilcilik açmasına ilişkin son gelişmeleri de paylaşan Çağlayan, "İş Bankası, epeydir Şam'da temsilcilik açmak için çalışma yapıyordu.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'ndan (BDDK) izin almıştır. Orada bankacılık ilişkilerinin, Türk bankacılar açısından daha iyi olması beklentisi olduğunu ifade edeyim" dedi. Önceki gün Suriye'de temaslarda bulunan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de iki ülke arasındaki ekonomik ilişkileri geliştirmek için bir veya birden fazla kuruluşun aracılık etmesi gerektiğin vurgulamış, Türkiye ve Suriye'nin ortak banka kurması için yapılan girişimlerden memnun olduğunu dile getirmişti.
Türkiye'den Ziraat Bankası, Suriye'de ortak bir banka kurmak istediğini daha önce açıklamıştı. 

Suriye'yle 'Katolik nikâhı'
Çağlayan, Suriye Yatırım Konferansı'nın ardından, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve Suriye İhracatçılar Federasyonu arasında işbirliği protokolü imzalandı. İmza töreninde konuşan Çağlayan protokolü "nikâh" olarak tanımlayarak, "Beklentimiz, bu evlilikten gürbüz, güçlü, iyi ticaret yapan çocuklar olsun" dedi.
Suriye Ticaret ve Ekonomi Bakanı Lamia Asi ise süreklilik arz eden ortaklıklar temennisinde bulunurken, Bakan Çağlayan'ın anlaşma için, "Katolik nikâhı olsun, onlarda boşanma yok" diye konuştu.
İki ülke arasında vizelerin kaldırılmasının ardından ticaret hacminde bir artış görülmeye başladığını belirten Çağlayan, toplam ticaretin 2009'da 1.8 milyar dolar olduğunu, 2010 yılında ise 2.2 milyar doların üzerine çıkmasını beklediklerini söyledi.
Çağlayan, 2009'da Suriye'den 509 bin kişi Türkiye'ye geldiğini, bu yılın ilk beş ayında  bu sayının yüzde 100 artarak 298 bin kişiye ulaştığını da ekledi.
Bakan Asi de yabancı yatırımcılara yatırımcılara vergi muafiyeti, yatırım alanındaki üretime gümrük vergisini kaldırmak ve arazi tahsisi gibi gibi destekler sağladıklarını anlattı. Asi, Suriye'deki yasaların bir ürünün yüzde 40'ının Suriye topraklarında üretilmesinin 22 Arap ülkesine gümrük vergisi olmadan ihraç edilmesine de imkân verdiğini vurguladı.

Milliyet
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile