Muhasebe firması Ernst & Young tarafından yayınlanan rapora göre 2012’nin ilk çeyreğinde ortalama otel odası ücretinde en hızlı büyüme Medine’de kaydedildi. Bu dönemde Medine’de ortalama bir gecelik oda ücreti yüzde 14.9 artarak 170 dolara ulaştı ve doluluk oranı yüzde 15 yükselerek yüzde 72’ye çıktı.
Uzmanlar, yatırımın geri dönmesinde Medine’nin dinamiklerinin dünyadaki diğer şehirlerden tamamen farklı olduğunu vurguladı. Otel sektörüne yapılan yatırımlardaki geri dönüşüm oranında bu şehrin tüm müslümanlarca kutsal sayılması ve şehri ziyaret etmek isteyen müslüman sayısının artmasının etkili olduğu belirtildi. Bunun yanısıra Mekke’nin aksine Medine’de otellere yeteri kadar yatırım yapılmadığı ve bunun da fiyatları yükselttiği hatırlatıldı.
Medine’yi otel yatırımlarında Amman (Ürdün) ve Beyrut (Lübnan) takip etti ve Amman’daki doluluk oranı yüzde 27 artarak yüzde 80’i buldu. Beyrut otellerindeki doluluk oranında yüzde 19, oda gelirlerinde ise yüzde 44.1’lik yükselme kaydedildi.
Listede dördüncü sırada doluluk oranında yüzde 9 ve oda gelirlerinde yüzde 26.4’lük artış görülen Cidde (Suudi Arabistan) geldi. Bu şehri doluluk oranında yüzde 11 artış kaydedilen Mekke takip etti.
Mekke’nin ardından Dubai apart otelleri, Dubai şehir içi otelleri, Şarm El Şeyh (Mısır), Dubai deniz kıyısı otelleri ve Bahreyn’in başkenti Manama geldi.
Listede 19’uncu ve en son sırada ise Mısır’ın başkenti Kahire yer aldı. Şehirdeki otellerin doluluk oranında yüzde 25’lik düşüş yaşandı .
Ortadoğu’da Otel Yatırımı İçin En Uygun Şehir Medine
Ortadoğu ülkelerine yapılan otel yatırımlarında en iyi performansı Suudi Arabistan’ın Medine şehrinin gösterdiği bildirildi.