Ortadoğu'da savaş rüzgârı

Uluslararası Kriz Grubu, İsrail ve Hizbullah arasında çok daha yıkıcı yeni savaş ihtimalinin artmakta olduğu v...

Uluslararası Kriz Grubu, İsrail ve Hizbullah arasında çok daha yıkıcı yeni savaş ihtimalinin artmakta olduğu ve bundan sivillerin zarar göreceği uyarısında bulundu. Brüksel merkezli düşünce kuruluşunun "Savaş Tamtamları: İsrail ve Direniş Ekseni" başlıklı raporunda, İsrail'in 2006 yılındaki Lübnan saldırısının ardından bölgede hüküm süren durgunluğun, sadece tarafların yeni savaşın çok daha geniş katılımlı ve yıkıcı olacağını bilmelerinden kaynaklandığı belirtildi. Raporda, adı açıklanmayan bir Suriyeli yetkili İsrail'i dengelemelerinde Türkiye'nin kendilerine yardımcı olduğunu iddia etti. Raporda BM, ABD, Türkiye, Fransa, İsrail, Suriye ve Lübnan'dan alternatif bir temas grubu kurarak tarafların güç kullanımı durumunda derhal müdahaleyle krizin büyümesini engellemeleri talep edildi. Raporda, İsrail'e 1967 sınırlarına çekilerek Lübnan ve Suriye arasında barış görüşmelerine başlaması çağrısı yapıldı.

SINIRDA ÇATIŞMA: 5 KİŞİ ÖLDÜ
Lübnan ve İsrail askerleri arasında sınır bölgesinde dün meydana gelen silahlı çatışmada, üç Lübnan askeri, bir İsrailli yarbay ve bir gazetecinin öldüğü bildirildi. Ölen gazetecinin Lübnan'da El Ahbar gazetesinde çalışan Assaf Abu Rahal olduğu belirtildi. Lübnanlı yetkililer çatışmanın İsrail askerlerinin görüşlerini engelleyen bir ağacı sökmeye çalışırken başladığını söyledi. İsrail sınırındaki bir tanktan, Güney Lübnan'daki bir eve top ateşi açılmasından sonra çatışma başladı. Lübnan Cumhurbaşkanı Michel Süleyman ve Başbakan Sayid Hariri İsrail'i saldırganlıkla suçladı. İsrail Dışişleri Bakanı Avignor Lieberman ise Lübnan'ı sorumlu tuttu. Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad da Lübnanlı mevkidaşı Süleyman'ı telefonla arayarak 'yanlarında olduğunu' belirtti.

Palmer: İşimiz kolay olmayacak
BM tarafından kurulacak uluslararası komisyona başkanlık edecek olan Yeni Zelanda eski Başbakanı Geoffrey Palmer, yardım filosuna yapılan saldırıyı soruşturmanın hiç kolay olmayacağını söyledi. Görevlerinin büyük özen ve dikkat gerektirdiğini vurgulayan Palmer, "Bu çok hassas bir konu. O yüzden tarafsız olmak çok önemli" dedi. Palmer komisyonun nasıl işleyeceğinin BM Genel Sekreteri Ban ki-moon ve diğer komisyon üyeleriyle yapılacak görüşmelerin ardından belirleneceğini de dile getirdi.

Kalın: Türk diplomasisi için başarı
Başbakanlık Başdanışmanı İbrahim Kalın, İsrail'in Mavi Marmara BM komisyonu kurulmasına onay vermesini hem uluslararası hukukun teyidi açısından hem de Türk diplomasisinin başarısı açısından önemli bir gelişme olduğunu söyledi. "Daha ilk günden itibaren Türkiye taleplerini yavaş yavaş elde eden taraf oldu" diyen Kalın, "Resmi özrün gelmesi için komisyonun hazırlayacağı raporun ortaya çıkması gerekli" şeklinde konuştu. Kalın, komisyonun BM çerçevesinde şeffaf bir şekilde çalışması gerektiğini hatırlattı.

BİR AĞAÇ YÜZÜNDEN BAŞLADI
Dün öğle saatlerinde İsrailli askerlerin sınırda görüşü engellediğini söyledikleri bir ağacı sökmeye çalışmasından sonra İsrailli ve Lübnanlı askerler çatışmaya girdi. Çatışmada, 3 Lübnan askeri, bir İsrailli yarbay ve bir Lübnanlı gazeteci öldü. Lübnan'daki BM Barış Gücü UNIFIL sözcüsü, önceliğin sınırda sükunetin sağlanması olduğunu söyledi.


Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile