Arap ülkelerini 'halk devrimi' korkusu sardı

Tunus Devlet Başkanının halk ayaklanması sonrası ülkeyi terk etmesi diğer Arap ülkelerini korkuttu. Cezayir, Mısır ve Ürdün başta olmak üzere birçok Arap ülkesinin güvenlik önlemlerini artırdığı belirtiliyor.

Yıllardır halklarını sömüren ve yolsuzluk bataklığına batmış olan Arap diktatörleri Tunus’taki gibi halk devrimi korkusu sardı. Mısır, Cezayir ve Ürdün başta olmak üzere birçok Arap ülkesinin güvenlik önlemlerini üst düzeye çıkardığı bildirildi.

Bazı Arap ülkelerinde eylemciler, Tunus'ta Cumhurbaşkanı Zeynelabidin Bin Ali'nin ülkeyi terk etmesiyle sonuçlanan hükümet karşıtı protestoları memnuniyetle karşılarken, bu başkaldırının, baskıcı rejimlere sahip olmakla suçlanan diğer ülkelerde benzer değişim umudunu doğurduğunu düşünüyor.

Dün internette, sosyal paylaşım siteleri Twitter ve Facebook'un yanı sıra blogları dolduran binlerce mesajda, Tunus halkı kutlanırken, çok sayıda kişi, profil resimlerine Tunus bayrakları koydu.

DİĞER ARAP ÜLKELERİ DE DEVRİM BEKLİYOR

Mısır'da 30 yıldır iktidarda bulunan Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek liderliğindeki rejime karşı onlarca Mısırlı eylemci, Tunus'un Kahire Büyükelçiliği önünde dans ederek, "Bin Ali, Mübarek'e, onun için de bir uçak beklediğini söyle" sloganları attı.

Mısırlı insan hakları eylemcisi Hüssam Bahgat, Tunus'ta hükümetin düştüğüne ilişkin haberlerden gözlerini alamadığını ve halkının da bir gün aynı şeyi yapabileceğini umduğunu söyledi.

Bahgat, "Tunus ile ilgili önemli olan şey, rejim günler önce tam anlamıyla sarsılmaz görünüyordu ve sonunda tek bir Batı ülkesi parmağını sokmadan demokrasi üstün geldi" diye konuştu.

Hüssam Bahgat, Tunus'taki olayların, liderlerin sıklıkla bir ömür boyu iktidarda kaldığı bir bölgede muhalefet liderlerinin güvenini artıracağını belirterek, "Tunus'ta olanlar, Mısır'da değişim amacına hayal edilmeyecek ivme kazandıracak" dedi.

Sudanlı muhalif lider Meryem El Sadık da Tunus'taki isyanla ilgili karmaşık duygular içinde olduğunu ifade ederek, Cumhurbaşkanı'nın iktidardan gönderilmesinden ötürü heyecanlı, kendi halkının aynısını yapmamasından ötürü de üzgün olduğunu söyledi.

KİFAYE HAREKETİ BİN ALİ’NİN ÜLKEYİ TERKETMESİNİ KUTLADI

Mısır'ın liberal muhalif Kifaye (Yeter) Hareketi'nin, başkent Kahire'deki Tunus Büyükelçiliği önünde bir gösteri yaparak, Tunus Cumhurbaşkanı Zeynelabidin Bin Ali'nin ülkesini terk etmesini kutladıkları bildirildi.

Mısır'da Arapça ve İngilizce yayın yapan El Mısri El Youm gazetesinin haberine göre, Zamalek semtindeki Tunus Büyükelçiliği binası önünde toplanan 50 kadar Kifaye Hareketi mensubu, Mısır'da da Tunus benzeri bir değişikliğin olması çağrısında bulundu.

Bazı muhalif kesimlerin de desteğini alan gösteride, katılımcılar Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'i kastederek "Gelecekteki sensin" diye slogan attı.

Kahire'de yaşayan bazı Tunuslular'ın da gösteriye katıldıkları öğrenilirken, Kifaye Hareketi, Mısır'da, iktidar karşıtı sert muhalefeti ile tanınıyor ve zaman zaman işsizlik, zamlar ve insan hakları konularında protesto gösterileri düzenliyor.

TUNUS HALKI TARİH YAZDI

Tunus’ta tarih yeniden yazıldı. Bir aydır süren protesto gösterilerinin ardından halk, sonunda Bin Ali’yi devirmek üzere sokağa çıktı. Cumhurbaşkanı Zeynelabidin Bin Ali’nin halka seslenerek ‘daha fazla özgürlük’ vadetmesine rağmen başkentte sokağa dökülen 5 bin kişi devlet başkanının istifasını istedi.

İçişleri Bakanlığı önünde toplanan binlerce kişi, ‘Ali defol’, ‘Oyun bitti’ şeklinde sloganlar attı. Protestocuların arasında İlerlemeci Demokrasi Partisi Genel Sekreteri Maya Jribi de vardı : “Tunuslular sokaklarda ve korkmuyor. Onlar artık özgürlük, eşitlik ve adalet istiyor.”

Polis, göstericileri dağıtmak için büyük çaba harcadıysa da başarılı olamadı. İşsizlik, yolsuzluk ve siyasi baskı nedeniyle sokaklara dökülen halk, amacına ulaştı : “Biz sadece iş istemiyoruz. Aynı zamanda yolsuzlukların ve akrabalara yapılan iltimasında son bulmasını istiyoruz.” “23 yıldır omuzlarımızdaki bu baskı ve adaletsizlikten kurtulmamız gerekiyor. Biz bu diktatörden kurtulmalıyız artık.” “Bu mesajım dünyadaki tüm insanlara, diktatörlerden korkmayın. Diktatörlerden korkmayın.”

Olayların fitili ise geçtiğimiz Aralık’ta yoksulluğa ve fakirliğe karşı tepkisini göstermek isteyen 26 yaşındaki bir gencin kendini yakarak intihar etmesiyle başladı. Muhammed Buaziz adlı genç ölümüyle ülkede eşi benzeri görülmemiş bir protesto dalgasının yayılmasına da öncülük etmiş oldu.


Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile