Ortadoğu mobilya ve Dekorasyon Fuarı açıldı

Gaziantep Valisi Süleyman Kamçı, Gaziantep'in kalkınma hamlesine son yıllarda yeni güçler kattığını memnuniyetle izlediklerini söyledi.

Kamçı, Gaziantep Ortadoğu Fuar Merkezi'nde (OFM) düzenlenen Ortadoğu Mobilya ve Dekorasyon Fuarı'nın açılışında, 3-4 yıl önce Gaziantep'te yılda 12 fuar açtıkları takdirde kendilerini başarılı sayacaklarını ifade ettiklerini kaydederek, şimdi sayıyı 15-16'ya yükselttiklerini belirtti.

Her ay 2 fuar düzenleyerek Gaziantep'i ''fuarlar şehri'' yapmayı hedeflediklerini vurgulayan Kamçı, şunları anlattı:

''Üretimde gösterdiği başarıyı, sistemli bir tanıtım ve pazar genişletme çalışmalarıyla tamamlayan ilimiz, böylesine büyük bir organizasyon ve organizasyonlarla bölgenin ekonomik, kültürel ve sosyal merkezi olduğunu da tescillemektedir. Ülke ekonomisinde önemli bir yeri olan Gaziantep'in, ekonomisinde de halı ve tekstil sektörünün ayrı bir yeri olduğu hepimizin malumudur. Türkiye makine halısı üretim ve ihracatının yüzde 85'ini gerçekleştiren, ülkemizin adeta halıcılık başkenti olan Gaziantep'in dünya halıcılığının da lideri olması da en büyük hedeflerimizden olmalıdır. Gaziantep'in kalkınma hamlesine son yıllarda yeni güçler kattığını memnuniyetle izliyoruz.''

-GAZİANTEP'İN DURUMUNUN DEĞERLENDİRİLMESİ İSTEMİ-

Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Nejat Koçer de konuşmasında, Gaziantep'in Türkiye'nin büyümesine en fazla katkı koyan şehir pozisyonunda olduğuna dikkati çekti.

Koçer, ''Birinci ve ikinci çeyrekteki çift haneli büyüme rakamlarına baktığımızda, yüzde 7-8 oranında Türkiye'nin büyümesini öngörüyoruz. Gaziantep'in de öngördüğümüz büyüme oranı yüzde 15-16. 2010 yılı itibarıyla bu çok önemli bir iddia ya da sonuç. Çünkü Türkiye'de böyle bir iddiayı böyle bir sonucu ortaya koyabilecek şehir sayımız maalesef çok az'' dedi.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'ten Gaziantep'in durumunu Türkiye çapında çok iyi değerlendirmelerini isteyen Koçer, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Türkiye'nin büyümesine üretim olarak, istihdam olarak ve üretimden satış olarak katkı koyan bir şehir olduğumuzun bilinmesini özellikle buradan rica ediyorum. Odamızın başlattığı ar-ge, inovasyon ve markalaşma projelerine bire bir destek veren ve bire bir uygulayan bir sektör halı sektörümüz ve biraz önce bahsettiğim büyüme oranlarına en fazla katkı koyan sektör halı sektörümüz. Sektörle iftihar ediyoruz, gurur duyuyoruz.

Krize girerken 6 fuarla girdik. Krizden çıktık 13 fuarımız var. 2011 yılında bu büyüme oranımızla da doğru orantılı gelişiyor. Bu anlamda ben başta bu fuarın düzenlenmesinde emeği geçenler olmak üzere herkese teşekkür ediyoruz.''

-DÜŞÜK KUR YAKINMASI-

Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Aslan da konuşmasında, kurun düşük seyretmesi nedeniyle hala sanayicilerin ve ihracatçıların sıkıntı yaşadığını vurguladı, sıkıntının giderilmesini istedi.

Çok küçük kar marjıyla çalışan hali sanayicileri ve ihracatçılarının kurun düşük seyretmesi nedeniyle zaman zaman zarar ettiklerini anlatan Aslan, kurdan kaynaklanan olumsuzlukların sektörün ve ihracatın gelişimini sekteye uğrattığını anlattı.

Gaziantep'in halı ihracatında 1 milyar dolar rakamını yakaladığını ve gelecek yılki hedefin bu miktarı ikiye katlamak olduğunu kaydeden Aslan, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Türkiye'nin toplam halı üretiminin yüzde 85'ini yapıyoruz. Türkiye toplam halı ihracatının yüzde 70'i Gaziantep'te gerçekleşiyor. Sektör yan sanayiyle birlikte 30 binin üzerinde istihdam sağlıyor. Bu rakamları alt alta koyduğunuz zaman zaten gerek Gaziantep için gerek Türkiye için halı sektörünün önemi kendiliğinden ortaya çıkıyor.
Çok iyi imkanlarla donatılmış, tüm dünyada halı üretim merkezi ve halı piyasasının çok büyük bölümünü elinde tutan Belçika, Gaziantep karşısında gerilemek durumunda kaldı. Gaziantep şu anda gerçekten tek başına dünyada halı üretiminde söz sahibi olan Belçika'yı zorluyor, bazı alanlarda Belçika'yı geçti.''

-''SORUNLARIMIZ VAR''-

Güneydoğu Halı İhracatçıları Birliği Başkanı Selahattin Kaplan da konuşmasında, Gaziantep ve Türkiye için çok önemli bir sektör olmalarına karşın bazı sorunlarının olduğunu ifade etti.

Gaziantep halıcılık sektörünün onlarca ulusal ve uluslararası markaya sahip olduğunu ifade eden Kaplan, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Sektörümüzde çeşitli uygulamalardan kaynaklanan çeşitli sorunlarımız var. Dünyadaki hammadde fiyatları özellikle son iki yıldır çok inişli ve çıkışlı bir grafikte seyrediyor. Bu durumdan biz çok olumsuz etkileniyoruz. Gümrük vergileri ihracatçıları zor durumda bırakıyor. Bazı ülkelerde toprak bastı parası istenmesi de mal fiyatlarına yansıyor, maliyetlerimiz yükseliyor, kar marjımız düşüyor.''
Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey de konuşmasında, geçmişte ''alaca'' merkezi olan Gaziantep'in şimdi halı merkezi olduğunu ifade etti.

Alacanın geçmişte Gaziantep'te evlerin alt katlarında kurulu bulunan tezgahlarda yapılan bir dokuma türü olduğunu kaydeden Güzelbey, ''Gaziantep'i halıcılık merkezi yapanlarla iftihar ediyoruz. Ben bu arkadaşlara elinize, kolunuza sağlık diyorum. Allah size güç versin, kuvvet versin. Sizler bol kazanın ki şehrimizde istihdam sorunu yaşanmasın'' diye konuştu.

Fuarı organize eden Marka Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Sebahattin Şensoy da Ortadoğu Mobilya ve Dekorasyon Fuarı ile Türkiye'de fuarcılığın gelişimine ilişkin bilgiler verdi.

Konuşmaların ardından ziyaretçilere kapıları açılan Ortadoğu Halı ve Dekorasyon Fuarı 3 Ekim'e kadar açık kalacak. 100 dolayında firmanın katılımının olduğu belirtilen fuarı yurt içinden ve yurt dışından çok sayıda ziyaretçinin ve alım heyetinin ziyaret etmesi bekleniyor.
Fuarın açılışına, Ak Parti Gaziantep milletvekilleri Özlem Müftüoğlu, Mehmet Erdoğan, Suriye'nin Gaziantep Başkonsolusu Haitham Saad ve öteki ilgililer katıldı.


AA
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile