HİLAL UŞTUK - Lübnanlı sanatçı Marcel Khalife, Türkiye ve Orta Doğu'daki kültürel benzerliklere işaret ederek, "Aslında ortak kültürel değerlerin ve bu kültürlere ait müziğin bizi birleştirdiği bir bölgede yaşıyoruz ve farklılıklarımızın bizi birleştirdiğini düşünüyorum. Bence bölgedeki tüm bu kültürel değerleri kutlamamız ve birlikte çok daha fazla çalışmamız gerekiyor." dedi.
CRR Caz Şubatı konserleri kapsamında İstanbul'a gelen sanatçı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de olduğu için mutlu olduğunu ifade ederek, farklı ülkelerden konser için İstanbul'a gelen hayranları olması nedeniyle de memnuniyetini dile getirdi.
Besteci, yorumcu ve ud sanatçısı Khalife, Orta Doğu ile Türkiye'nin ortak kültürel mirasına vurgu yaparak, "Aynı bölgenin müzisyenleri olarak, müziğimizde de ortak birçok öge var. Makamlar ve çeşitli müzik stilleri buna dahil. Yani Türkiye ile Orta Doğu ülkelerinin tamamının müziğine baktığınızda benzerliklerin çok fazla olduğunu görürsünüz. Ayrıca müziğimizi ve kültürlerimizi bir araya getirmek için yapabileceğimizden daha fazlasını yapmamız gerekiyor." diye konuştu.
Türkler ile Orta Doğu'nun birbirinin dilini bilmesi gerektiğine de vurgu yapan sanatçı, "Konserde dinleyicilerimden biri Türkçe'ye çeviri yapılması gerektiğini söyledi ve bence çok da haklıydı. Türkler ile Arapların sadece dil konusunda değil her konuda birbirini daha iyi tanıması lazım. Bu tür şeyler gerekli artık. Yani hem birbirimizin kültürünü hem dilini hem müziğini daha iyi öğrenmeliyiz hem de müzik çalışmaları anlamında iş birliği yapmalıyız." değerlendirmesinde bulundu.
- "Birlikte daha çok çalışmamız gerekiyor"
Marcel Khalife, İstanbul'a daha önce de geldiğinin altını çizerek, şu bilgileri aktardı:
"Geçtiğimiz yılın ekim ayında , İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası (İDSO) ile aynı sahneyi paylaştık. 150 kişilik bir ekip ile 3 ay süren bir projeydi bu. İDSO ile aynı sahne olmak, benim için harika bir deneyim oldu. Bölgedeki etnik tüm farklılıklara rağmen, Arap, Türk, Kürt, Ermeni veya Fars müziğinin makam anlamında ortak noktaları çok fazla. Ayrıca bu müzikler birbirlerine çok da benziyor. Bu anlamda daha çok ortak kültür projeleri yapılması gerekiyor ki birbirimizi daha iyi tanıyalım. Aslında ortak kültürel değerlerin ve bu kültürlere ait müziğin bizi birleştirdiği bir bölgede yaşıyoruz ve farklılıklarımızın bizi birleştirdiğini düşünüyorum. Bence bölgedeki tüm bu kültürel değerleri kutlamamız ve birlikte çok daha fazla çalışmamız gerekiyor."
Sanatın insanları bir araya getirdiğini sözlerine ekleyen Khalife, "Bence sanat aracılığıyla insanların duygularını ifade etmesine izin vermeliyiz. Milletleri bir araya getirmek ve barışı sağlamak için sadece sanatı kullanabileceğimizi düşünüyorum. Maalesef politikacılar bu anlamda başarısız oldular. Sonuçlarını da hep birlikte görüyoruz. Tüm toplumların tek bir millet olabilmesi ancak müzikle sağlanabilir." açıklamasını yaptı.
Sanatçı, Beyrut'ta konservatuvarda okurken Türk müziği ile Türk sanat müziği makam eğitimi aldığını vurgulayarak, Türk müziğinin bölgenin ortak kültürel mirasının bir parçası olduğunu söyledi.
- Marcel Khalife
Marcel Khalife,10 Haziran 1950'de Lübnan'da dünyaya geldi. Beyrut Ulusal Müzik Konservatuarı'nda ud eğitim alarak 1971'de mezun oldu.
Başarılı sanatçı, doğduğu yer olan Amşit'in müzikal mirasını ve Arap ilahilerini ön plana çıkarmak amacıyla 1972'de bir müzik grubu kurdu. Khalife, 1972-1975 arasında, Beyrut Ulusal Müzik Konservatuvarı ile devlet üniversiteleri, yerel ve özel müzik enstitülerinde eğitim verdi.
Şair Mahmud Derviş'in "Ummi" (Annem), "Rita w'al-Bunduqiya" (Rita ve tüfek) ve "Jawaz el-Safar" (Pasaport) şiirlerini besteleyen sanatçı, dünya çapında üne kavuştu.
Khalife, 2001'de aldığı Ulusal Filistin Kültür ve Sanat Madalyası ödülünün gelirini Filistin'deki Edward Said Müzik Konservatuarı'na bağışladı.
Dünya barışına sağladığı katkılar nedeniyle, 2005'te UNESCO tarafından barış elçisi ödülünü alan başarılı sanatçı, 1976'dan günümüze, "Promesses De La Tempete", "Peace Be With You", "Dreamy Sunrise", "Summer Night's Dream", "Jadal Oud Duo", " Happiness", Caress" ve "Taqasim Connecting Cultures"ın da aralarında olduğu çok sayıda albüme imza attı.
'Ortak Kültürel Mirasımız İçin Daha Çok Çalışalım'
Besteci, yorumcu ve ud sanatçısı Khalife: 'Aslında ortak kültürel değerlerin ve bu kültürlere ait müziğin bizi birleştirdiği bir bölgede yaşıyoruz ve farklılıklarımızın bizi birleştirdiğini düşünüyorum. Bence bölgedeki tüm bu kültürel değerleri kutlamamız ve birlikte çok daha fazla çalışmamız gerekiyor' 'Türkler ile Arapların sadece dil konusunda değil her konuda birbirini daha iyi tanıması lazım. Bu tür şeyler gerekli artık' 'Milletleri bir araya getirmek ve barışı sağlamak için sadece sanatı kullanabileceğimizi düşünüyorum. Maalesef politikacılar bu anlamda başarısız oldular. Sonuçlarını da hep birlikte görüyoruz'