Ortak Türk Tarihi Yazılacak

Türk Akademisi Başkanı Darhan Kıdırali, Avrasya'da önemli devletler kuran Türklerin tarihinin eksik yazıldığını belirterek, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan ve Türkiye'deki önemli tarihçilerin, Türk Akademisi çatısı altında ortak tarih yazımı yapacaklarını bildirdi.

Kıdırali, Azerbaycan, Kazakistan,Kırgızistan ve Türkiye'nin 2012'de Bişkek'te imzaladığı Türk Akademisi'nin kuruluşuna dair anlaşmanın üye ülke parlementolarınca onaylandığını söyledi.

Türk Akademisi'nin çok yakında uluslararası statü kazanacağını vurgulayan Kıdırali, Bodrum Zirvesi'nde Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev'ın önerisi üzerine Akademide, Türk dünyasına yönelik işbirliği programı hazırlama çalışmalarına başlandığını ifade etti.

Akademi'nin bu yıl sonuna kadar uluslararası statü kazanmasını beklediklerini dile getiren Kıdırali, kazanılan statünün ardından, üye ülkeler tarafından başkan yardımcılarının atanacağını ve Türk dünyasının entegrasyonunda dinamik bir süreci başlatacaklarını kaydetti.

- Uluslararası "Global Türk" dergisinde yayınlanacak
Türk dünyasına ilişkin bügüne kadar yapılan akademik çalışmaların genellikle dil konusuyla sınırlı kaldığına dikkati çeken Kıdırail, bunun da ortak tarih araştırmalarının yapılmasının ihmal edilmesine yol açtığını anlattı.
Kıdırali, "Avrasya'da önemli devletler kuran Türklerin tarihi eksik yazıldı. Artık Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan ve Türkiye'deki önemli tarihçiler Türk Akademisi çatısı altında ortak tarih yazımı çalışmaları gerçekleştirecek" dedi.

Akademi'de, Türk dünyasına ilişkin tarih, arkeoloji, etnografya çalışmalarının yanı sıra, kaybolmakta olan Türk lehçelerinin korunması ve Türk diline yeni giren kelimelerin kullanılmasında ortak kurulların aktif çalışması öngörülüyor.
Türk dünyasının kültürel değerleri ve medeniyetiyle ilgili çalışmalarla, sosyoekonomik süreçleri izleyecek araştırma birimleri de bulunacak.
Akademi'de yapılan çalışmalar "Global Türk" isimli uluslararası dergide yayınlanacak.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile