Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun eşi Sare Davutoğlu, 'Özellikle bilgisayar ve telefon kullanımı, postür bozuklukları anlamında çok önemli, bozucu bir etken olarak karşımıza çıkıyor.' dedi.
Hayat Sağlık ve Sosyal Hizmetler Vakfınca Ulucanlar Cezaevi Müzesi Mahkum Yemekhanesi'nde düzenlenen 'Ortaöğretim Çağındaki Çocuklarda Postür Bozukluğu Taraması Projesi' lansmanına Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Başbakan Davutoğlu'nun eşi Sare Davutoğlu, Hayat Sağlık ve Sosyal Hizmetler Vakfı Genel Başkanı Ahmet Özdemir, milletvekilleri, bakan eşleri, veliler ve öğrenciler katıldı.
Sare Davutoğlu, burada yaptığı konuşmada, postür (doğru duruş) konusunda farkındalık oluşturmak ve bu konuda köklü çalışmaların yapılması gerektiğini belirterek, 'En ideal postür, duruşun güzel, dengenin iyi, eklem zorlanmasının minimum olduğu, organların düzgün çalıştığı ve güç harcamadan aldığımız pozisyon. Hakikaten bizler, kendimiz için bile düşündüğümüzde doğru postürü sağlayabilmek için kimi zaman çok büyük bir güç sarf etmemiz gerektiğini fark ederiz. Ben projenin başlangıcından haberdar olduğumda hakikaten çok memnum oldum. Çünkü pratik hayatımda da ben bunun aslında biraz ihmal edilmiş bir konu olduğunu fark etmiştim.' ifadelerini kullandı.
Sare Davutoğlu, bir hastasında ikinci gebeliği öncesi kontrole geldiğinde, çok belirgin bir şekilde 'kifoz' yani 'kamburluk' olduğunu fark ettiğini anlatarak, şöyle devam etti:
'Kendisine bunu söylediğimde aslında bunun bu kadar da önemli olmadığını düşündüğünü fark ettim. Şu anda bu hastamız tekrar hamile ve tedavisine başlanmış durumda. Fark etmeden bu süreci yaşasaydı, muhtemelen ileride çok daha ciddi sağlık sorunları olacaktı. O sebeple biz aslında çok yönlü, tüm sağlık göstergelerini ömür boyu etkileme potansiyeline sahip olan bu sorunu, sadece iskelet sistemi problemi olmanın çok ötesinde bir problem olarak fark etmek durumundayız. Ben bu iki çocuğumuzdan şunu fark ettim: Çocuk hekimlerimiz, aile hekimlerimiz, belki ortopedistlerimiz hatta cerrahi sınırlara gelmeden bu sorunlara müdahale edileceğinin çok farkında değiliz. Demek ki tıp eğitimimizde bu nosyon verilmiyor.'
- 'Teknoloji kullanımı postür bozukluğunda önemli'
Türkiye'nin genç bir nüfusa sahip olduğuna dikkati çeken Davutoğlu, 'Bir yandan teknolojiyi çok fazla kullanan hatta gereğinden fazla kullanan bir toplumuz. Ben bugün için hazırlanırken şunu da fark ettim ki teknoloji kullanımı, özellikle bilgisayar ve telefon kullanımı postür bozuklukları anlamında çok önemli, bozucu bir etken olarak karşımıza çıkıyor. Hatta bununla ilgili olarak uzmanlar 'teknek' diye bir tabir geliştirmişler, 'teknoloji boynu.' Giderek öne doğru eğilmek, boynumuzun öne doğru eğilmesine ve tüm omurgamızın bunu kompanse etmek için çok farklı bozukluklara uğramasına yol açabiliyor. Onun için bu taramanın inşallah Ankara'dan başlanarak, Sağlık Bakanlığımızın da önerdiği şekliyle tüm Türkiye'ye yaygınlaştırılmasını ümit ediyorum.' dedi.
Davutoğlu, şunları kaydetti:
'Fizik Tedavi Rehabilitasyon Derneği, Skolyoz Çalışma Grubu tarafından Sağlık Bakanlığına sunulan bir proje ile 6 ile 13 yaş arasındaki çocuklarımızın tamamında bir skolyoz taramasının gerçekleştirilmesinin planlama aşamasında olduğunu öğrenerek çok büyük bir memnuniyet duydum. Ümit ediyorum ki aynı alanda çalışan uzmanlar bir araya gelerek, Türkiye'nin bu konudaki gerçek durumunu ortaya koyar ve bizim için en uygun çözümlerin üretilmesi için doğru adımların atılmasına da vesile olurlar.
Yine ben bugün, bu çalışmanın çerçevesinde bir aletin de geliştirilmekte olduğunu çok sevinerek öğrendim. 'Spinal mouse' isimli, üç boyutlu görüntüleri oluşturacak ve çok daha kolay taramaların gerçekleştirilebilmesine imkan sağlayacak bir aletin geliştirilmekte olduğunu öğrendim. İnşallah bu güzel çalışmanın güzel, bereketli sonuçlarına çalışma tamamlandığında hep birlikte şahit oluruz.'
Sare Davutoğlu, projenin hayata geçirilmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.
TBMM Sağlık ile Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı Vural Kavuncu ise tanıtımı yapılan projenin pek çok kurumun işbirliği ile gerçekleştirildiğini belitti. Kavuncu, 'Toplumun önemli bir sağlık sorununun erken farkına varabilmek ve elden gelen önlemleri almak adına çok önem verdiğimiz bir projemiz. Aslında ön veriler ki yüzde 10'a varan bir skolyoz tespiti, bu projenin ne kadar yerinde ve önemli olduğunu vurgulayan çok önemli başka bir unsur.' diye konuştu.
Hayat Sağlık ve Sosyal Hizmetler Vakfı Genel Başkanı Ahmet Özdemir de vakfın yürüttüğü projelere ilişkin bilgi vererek, 'Postür Bozukluğu ve Eğitim Projesi, Ankara Şubemiz tarafından gerçekleştirilen ve bizim de oldukça memnun olduğumuz bir çalışma. İnşallah çıktılarını da değerlendirdikten sonra şubelerimiz ve benzer sivil toplum kuruluşlar eliyle Türkiye'nin geneline yaygınlaştırma çabasına gireceğiz.' ifadesini kullandı.
- 2 bin 500 öğrenci taramadan geçirilecek
'Sağlıklı omurga, sağlıklı nesil' sloganıyla başlatılan proje, Ankara'da pilot olarak uygulanmaya başlandı. Proje kapsamında, bin 250 kız, bin 250 erkek öğrenci taramadan geçirilecek. 76 bin 600 lira bütçeye sahip olan proje, ilk olarak Altındağ Belediyesinde uygulamaya konuldu.
Sağlık Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Kamu Hastaneleri Kurumu, Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Hayat Gençlik ve Spor Derneğinin ortaklaşa yürüttüğü projenin 2017 şubat ayında tamamlanması öngörülüyor.
Programa, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ve eşi
'Ortaöğretim Çağındaki Çocuklarda Postür Bozukluğu Taraması Projesi'
Başbakan Davutoğlu'nun eşi Sare Davutoğlu: 'Özellikle bilgisayar ve telefon kullanımı, postür bozuklukları anlamında çok önemli, bozucu bir etken olarak karşımıza çıkıyor'.