Ortaöğretime Geçiş Sistemi ile ilgili yeni düzenleme 6 , 7 ve 8 . sınıflarda elde edilen yıl sonu başarı puanları ile 8 . sınıfta yapılacak olan Seviye Belirleme Sınavı puanlarının belirli oranlarda değerlendirme esasına dayanıyor .
YENİ SİSTEMLE İLGİLİ MERAK EDİLEN SORU VE CEVAPLAR
-Uygulama ne zaman başlayacak ve yeni sisteme geçiş nasıl sağlanacak?
Yeni düzenleme , 2010-2011 öğretim yılında 6 . sınıfa başlayan öğrenciler ile birlikte kademeli olarak uygulamaya konulacak . Yeni uygulamadaki bu öğrenciler , 2011-2012 yılında da 7 . sınıf öğrencisi olarak sınava girmeyecek .
Bu yıl SBS ' ye girmiş olan 6 . sınıf öğrencileri eski sisteme uygun olarak 7 . ve 8 . sınıflarda SBS ' ye girecekler . Bu yıl 7 . sınıfta olup SBS ' ye katılan öğrenciler , önümüzdeki yıl yine eski sisteme uygun olarak ortaöğretim kurumlarına yerleştirilecek .
-Yıl sonu başarı puanı nasıl hesaplanacak?
Yıl sonu başarı puanı , daha önce de olduğu gibi e-okul sistemi üzerinde , öğrencinin her dersten almış olduğu yıl sonu puanının haftalık ders sayısı ile çarpımlarının toplamının haftalık ders sayısına bölünmesiyle elde edilecek . 100 tam puan üzerinden hesaplanacak .
-Ortaöğretime yerleştirme puanı nasıl hesaplanacak?
Öğrencilerin 6 , 7 ve 8 . sınıf yıl sonu başarı puanları değerlendirmeye alınacak ve yerleştirmede yüzde 30 etki edecek . Öğrencinin SBS ' den aldığı puan ise yüzde 70 oranında etkili olacak .
-Seviye Belirleme Sınavı ' na katılmak zorunlu mu?
Seviye Belirleme Sınavı , zorunlu bir sınav değil . Ancak ; merkezi sistemle öğrenci alan ortaöğretim kurumlarına yerleştirmede kullanılacak puana etkisi bakımından öğrencilerin bu sınava girmesi tavsiye ediliyor . Bu sınava herhangi bir sebeple katılamayan öğrenciye o yılın en düşük puanı verilerek Ortaöğretime Yerleştirme Puanı hesaplanacak .
-Seviye Belirleme Sınavına katılamayanlar için telafi sınavı yapılacak mı?
Sınav , yılda bir kez yapılacak . Telafisi ya da not yükseltmesi gibi ek herhangi bir sınav olmayacak .
-Seviye Belirleme Sınavı , ne zaman yapılacak?
Sınav , her yıl Haziran ayında yapılacak .
-Seviye Belirleme Sınavında testlerin ağırlık katsayılarında değişiklik olacak mı?
Hayır . Seviye Belirleme Sınavı ' nda Türkçe test ağırlık katsayısı 4 , Matematik test ağırlık katsayısı 4 , Fen Bilgisi test ağırlık katsayısı 3 , Sosyal Bilgiler test ağırlık katsayısı 3 , Yabancı Dil test ağırlık katsayısı 1 olacak .
-Seviye Belirleme Sınavı ' nın soru yapısı nasıl olacak?
Soru içeriğinin 8 . sınıf öğretim programı odaklı olması , okulda sunulan eğitim ve öğretime dayalı olarak hazırlanması esas olacak . Ancak soru ve sınav tekniğinin gereği olarak daha önce elde edilmiş kazanımlarda kullanılabilecek .
-Bu sistemle hangi okullara öğrenci alınacak?
Halen merkezi sınav sistemiyle öğrenci alan okullara yine bu sistemle öğrenci alınmaya devam edilecek . Bu okullar Fen Liseleri , Sosyal Bilimler Liseleri , Anadolu Liseleri , Anadolu Öğretmen Liseleri , Anadolu İmam Hatip ve Anadolu Teknik ve Anadolu Meslek Liseleri , Sağlık Meslek Liseleri , Denizcilik , Tapu Kadastro , Adalet Meslek Liseleri gibi liseler .
-Ortaöğretim kurumlarına yerleştirme işlemleri nasıl yapılacak?
Ortaöğretim kurumlarına yerleştirme işlemi , ortaöğretime yerleştirme puanına göre yapılacak . Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü tarafından 8 . sınıfın sonunda tercih başvuruları alınmak suretiyle , puan üstünlüğü esasına dayalı olarak önceden belirlenmiş kontenjanlara göre yerleştirme yapılacak . Yerleştirmeye ilişkin esaslar , yerleştirme kılavuzları ile duyurulacak .
-Yurt dışında okuyan öğrenciler , Seviye Belirleme Sınavı ' na girebilecek mi?
Yırt dışında Milli Eğitim Bakanlığı ' na bağlı olmayan herhangi bir eğitim kurumunda öğrenim gören öğrenciler isterse Seviye Belirleme Sınavı ' na katılabilecek .