Ortaokul Öğrencisinden 'Bomba Bulan Casus Drone'

Muş'ta 11 yaşındaki ortaokul öğrencisi Delibalta, terörün bölgeye verdiği zarardan etkilenerek, toprağa gömülü patlayıcıların yerini tespit edebilen drone geliştirdi Delibalta'nın 'Bomba Bulan Casus Drone' ismini verdiği projesi, Erciyes Üniversitesince düzenlenen 'Uluslararası Robot Yarışması'nda birinci oldu Mert Delibalta:'Drone üzerine özel SMD ile yapılmış görüntü işleme cihazını yerleştirdim. Bu cihaza barutun elementlerini bilgisayar ortamında java yazılımı desteğiyle kodladım' 'Kodlanmış görüntü işleme cihazına bağlı kamera, bu elementleri dedektör sistemi sayesinde gördüğünde hemen uyarı sinyali vermeye başlıyor. Barutun nerede olduğunu tespit ediyor'

İBRAHİM YALDIZ - Muş'ta ortaokul öğrencisi Mert Delibalta, terörün bölgeye verdiği zarardan etkilenerek, toprağa gömülü patlayıcıların yerini tespit edebilen drone tasarladı.

2071 Melikşah Ortaokulu 5'nci sınıf öğrencisi 11 yaşındaki Delibalta, 6 ay önce 'Bomba Bulan Casus Drone' isimli proje çalışması başlattı. Yaklaşık 4 ayda tamamladığı proje ile Erciyes Üniversitesince 17-18 Mayıs'ta düzenlenen '2. Uluslararası Eru Mekatron Robot Yarışması'na katılan Mert Delibalta, birinci oldu.

Delibalta, projenin amacının toprağa gömülen, menfez ve köprü altına yerleştirilen patlayıcıları havadan tespit etmek olduğunu söyledi.

- 'Bir metre derinlikteki barutu tespit edebiliyor'

Projesinde görüntü işleme cihazı, kontrolcü kartı, karbon fiber özel çizilmiş şase, kamera, motor, yazılım ve kumanda kullanıldığını anlatan Mert Delibalta, şöyle konuştu:

'Drone üzerine görüntü işleme cihazını yerleştirdim. Bu cihaza barutun elementlerini bilgisayar ortamında java yazılımı desteğiyle kodladım. Kodlanmış görüntü işleme cihazına bağlı kamera, bu elementleri dedektör sistemi sayesinde gördüğünde hemen uyarı sinyali vermeye başlıyor. Barutun nerede olduğunu tespit ediyor. Drone bir metre derinliğindeki barutu bulabiliyor. Barutun elementlerini tanıtmak için bin 107 satır kod yazdım. Bu kodlama işlemi 3 ay sürdü.'

Drone ile test çalışması da yaptığını ifade eden Delibalta, 'Bir metre derinliğe torpil patlayıcı bıraktık. O bölgede drone ile çalışma yaptık. Burada canlı kamera görüntüsü sayesinde patlayıcının nerede olduğunu gördük. Patlayıcı tespit edildiğinde kumanda üzerinde yeşil nokta yandı.' dedi.

Mert Delibalta, proje çalışmalarında okulun laboratuvarını kullandığını ve hiç kimseden destek almadığını ifade etti.

- 'Mert, gelecekte ülkemize yeni teknolojiler üretecek'

Okul Müdürü Enver Kıvanç ise Delibalta'nın teknolojiye çok meraklı ve yetenekli olduğunu dile getirdi.

Mert Delibalta'nın projeyi tek başına yaptığını ifade eden Kıvanç, şunları kaydetti:

'Mert, yalnız başına malzemelerini temin ettikten sonra böyle bir proje geliştirdi. Ailesinin sadece maddi katkısı var. Tasarımı tamamen Mert'e ait. Biz başta inanamamıştık. Drone uçacak mı? Patlayıcı bulacak mı? Mert, bütün tereddütlerimizi ortadan kaldırdı. Yerin altında saklı bulunan barutun tespitini yaptı. Mert teknolojiyi ustalıkla kullanan bir öğrencimiz. Kendi başına lehim yapıyor ve kamerayı takabiliyor. Mert'in başarısı bizi mutlu ediyor. Ben inanıyorum ki gelecekte ülkemize faydalı çok güzel teknolojiler üretecektir.'
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile