Araştırma sonuçlarına göre, çocuklar ve gençler bilgiye ulaşmak için arama motorlarını kullanıyorlar, fakat büyük bir çoğunluğu (yüzde 51,4) arama motorlarındaki bilgileri sorgulamadan doğru olduğunu düşünüyorr. Gençlerin yüzde 42,9’unun olumsuz ve yasa dışı bir içerikle karşılaştıklarında bunu nereye bildirecekleri konusunda yeterli bilgiye sahip olmadığı görülüyor. Türkçe’nin doğru kullanımı konusunda ise kızların, erkeklere nazaran daha dikkatli davrandıkları görülüyor. Gençlerin yarıdan fazlası (yüzde 53,6) internetteki yalan haberleri, taraflı bilgi paylaşımlarını oldukça itici ve rahatsız edici buluyor. Gençler, TV seyretmektense Youtube’da video izlemeyi ve müzik dinlemeyi tercih ediyor. Çocukların ve gençlerin internette rahatsızlık duyduğu konuların başında güvenlik endişeleri, uygunsuz içerikler ve siber zorbalık geliyor. Ortaokul öğrencilerinin yüzde 73,5’i karşılaştıkları sorunları öncelikle aileleriyle paylaşıp çözmeyi tercih ederken, liseli öğrencilerin yüzde 62,5’i ise internette karşılaştıkları bir problemi ailelerinden ziyade arkadaşlarıyla paylaşıp çözmeyi tercih ediyor.
Ortaokul öğrencileri YouTube lise öğrencileri Whatsapp takip ediyor
Sosyal ağlarda ortaokul öğrencilerinde de, lise öğrencilerinde de sırasıyla Youtube, Whatsapp ve Instagram en çok tercih edilen sosyal ağlar arasında yer alıyor. Ortaokul öğrencilerinin yüzde 54.2’si en çok YouTube takip ederken liselilerin yüzde 61.7’si Whatsapp kullanmayı tercih ediyor. Yapılan araştırmanın sonuçlarına göre, ortaokul öğrencilerinin yarısından fazlası Instagram (yüzde 50,5), Whatsapp (yüzde 54) ve Youtube (yüzde 54,2) gibi sosyal ağlarda hesapları bulunuyor. Facebook’ta hesabı olduğunu belirten ortaokul öğrencilerinin oranı ise yüzde 40,7. Lise öğrencilerinin yarısına yakını Facebook’u hiçbir zaman kullanmadığını belirtirken, Facebook yerine çoğu zaman veya her zaman Instagram’ı tercih ettiklerini söyleyenlerin oranı yüzde 57,8 olarak belirlendi. Whatsapp lise öğrencilerinin en fazla tercih ettiği sosyal ağ oldu. Ortaokul öğrencilerinin yaklaşık yüzde 39,7’si akıllı telefon, yüzde 33,8’i tablet ve yaklaşık yüzde 30’u bilgisayar üzerinden çoğu zaman dijital oyun oynuyor. Bu da ortaokul öğrencileri arasında dijital oyunların ne kadar yaygın olduğunu gösteriyor.
Öte yandan ebeveynlerin internetin güvenli kullanımı ve internetteki riskler hakkında bilgi aldıkları kaynaklara bakıldığında ise, ağırlıklı olarak bilginin medyadan (yüzde 55,1) alındığı görülüyor. Ailelerin yüzde 53,7’si çocuğunun okulundan bu konuda bilgi almadığını vurguluyor.
Ortaokullular Youtube, Liseliler Whatsap Kullanıyor
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, (BTK), Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) iş birliğiyle ortaokul ve lise öğrencilerinin internet kullanma alışkanlıklarını araştırdı. Türkiye genelinde 26 ilden 8 bin 140 ortaokul öğrencisi, 7 bin 281 lise öğrencisi ve 9 bin 581 ebeveyn ile gerçekleştirilen ’İnternetin Bilinçli ve Güvenli Kullanımı Saha Araştırması’nda çarpıcı sonuçlar ortaya çıktı. Ortaokul öğrencilerinin büyük bir kısmı TV yerine sosyal paylaşım sitesi Youtube’de video izlerken, lise öğrencilerinin yüzde 61.7’si akıllı telefonlardaki Whatsap programıyla yazışmayı tercih ediyor.