Ortez-Protez Yapim Ve Uygulama Merkezi Açildi

Ortez-Protez Yapim Ve Uygulama Merkezi Açildi

Gaziantep Büyüksehir Belediyesi tarafindan dar gelirli engelli vatandaslarin ihtiyaçlarina cevap vermek amaciyla hizmet veren Ortez-Protez Yapim ve Uygulama Merkezi’nin resmi açilis töreni, ünlü oyuncu ve sunucu Ceyda Düvenci’nin katilimiyla yapildi.

Alim gücü düsük, engelli vatandaslarin protez ihtiyacina cevap verecek, kasla iskelet sisteminde bozukluk bulunan hastalarin da yasam kalitelerini artiracak, anatomik ve fizyolojik yapilara uygun cihazlar üreten merkezin açilis töreninde “Engelsiz Kent Gaziantep” mesaji verildi.

Törende Milli sporcu Baris Bayraktar dans gösterisi yaparken, Milli Yüzücü Beytullah Eroglu’nun hayat hikayesini konu alan video gösterildi. Empati Dans Grubu’nun performansi izleyenlerin büyük begenisi topladi. Merkezden yararlanan vatandaslar yasadiklarini ve tecrübelerini aktardi.

"Herkesin önündeki engelleri kaldirarak “engelsiz sehir” olma hedefiyle çalisiyoruz"

Bir dizi temaslarda bulunmak için Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti’nde bulunan Fatma Sahin, açilis törenine bir video mesaj gönderdi.

Engelli, engelsiz, kadin, erkek, yasli, genç, herkesin önündeki engelleri kaldirarak engelli dostu, engelsiz sehir olma hedefiyle çalistiklarini belirten Baskan Sahin ayrica Engelsiz Yasam Merkezi’nden de bahsettigi video mesajinda, “Olusturdugumuz Engelsiz Yasam Merkezi ve diger tesislerde artik yürüyemeyen çocuklarin yürümeye, konusamayan çocuklarin konusmaya basladigini gördük. Yine yaptigimiz atölyelerde çok ciddi down sendromlu, otistik çocuklarin aile bilinciyle, üniversite katkisiyla çok farkli bir noktaya gittigini gördük” seklinde konustu.

"Teori ile pratik, bilimle akil birlestigi zaman ihtiyaçlari giderecek yerel bir model olusuyor"

Baskan Fatma Sahin, ortez-protez merkezinin ciddi bir yetismis insan gücüne ihtiyaç duydugunu dile getirerek, “Bu sehirde beseri sermayenin oldugunu ve bunun yerel yönetim, yeni nesil yerel yönetim mantigi ile birlestigi zaman bir ihtiyaci nasil giderebilecegini, milli ve yerli bu alanda var olabilecegimizi düsündük ve bu noktaya geldik. Yetismis insani entegre etmek gerekiyordu. Üniversitedeki bu konudaki hocalarimizda teori ile pratigi birlestirme ihtiyaci duyduk. Bu konuda üniversitelerimizde uzmanlar var. Biz de onlara büyük bir atölye oluyoruz. Pratik altyapi veriyoruz. Teori ile pratik, bilimle akil birlestigi zaman bu ihtiyaçlari giderecek yerel bir model olusuyor” dedi.

“Bedeninde eksikligi olan engelli degil onlarin önüne koyduklarimiz engel”

Oyuncu Ceyda Düvenci ise konusmasinda annesinin ve kizinin özel ihtiyaç sahibi bireyler oldugunu ifade ederek, “Bunlar benim için birer engel degil. Bedeninde eksikligi olan aslinda engelli degil onlarin önüne koyduklarimiz engel. Kalbimizle hissettigimiz eksikliklerimiz var. Önemli olan ise sahnede yapilan sanat. Bence hayatimizda sanat oldugu sürece çok az engelden bahsedecegiz. Çünkü sanat sefkati, özgürlügü anlatan en güzel dil” ifadelerini kullandi.

“Umarim her yerde engelleri kaldirdigimiz organizasyonlarda bir çati altinda bulusuruz”

Ortez ve protezin çok kiymetli oldugunu söyleyen Düvenci, “Eger kullanilan protez ve ortez yanlis yapilirsa, uzmanlar tarafindan yapilmaz, merdiven altinda daha ucuz olarak yaptirilirsa ilerleyen yaslarda bireyin ameliyat olmasi gerekiyor. Yanlis bir ortez ve protez, bedensel gelisimi çok zorlayan, kisitlayan bir sey. Bu yüzden bedenin bütünlügünü saglayan tüm yardimci cihazlarin profesyonel ellerde üretilmesi ve bakiminin profesyonel ellerde yapilmasinin ne demek oldugunu bir anne olarak çok iyi biliyorum. Bu engeller asildiginda, eksiklikler dogru sekilde tamamlandiginda bir bireyin nasil dimdik durabildigine kendi gözlerimizle hepimiz sahit oluyoruz. Sahnede yer alan bütün dostlarimi hayranlikla takip ettim. Umarim her yerde keyifli ve kiymetli, engelleri kaldirdigimiz organizasyonlarda bir çati altinda bulusuruz. Engelsiz bir dünya diliyorum tüm yasayan insanlara” ifadelerine yer verdi.

Büyüksehir Belediyesi Saglik Hizmetleri ve Engelliler Daire Baskani Serdar Tolay, kurumun saglik alaninda açtigi diger tesisler hakkinda bilgi vererek, “Gaziantep Büyüksehir Belediyesi olarak, engelsiz, akilli, erisilebilir bir kent olmak için çalismalara son sürat devam ediyoruz. Bir farkindaligi ortaya koyuyoruz. Empati kurarak çalismaya çalisiyoruz. Engellilerin sosyal hayatta var olmasi için çalisiyoruz” diye konustu.

Konusmalarin ardindan Gaziantep Büyüksehir Belediyesi Baskan Vekili Mehmet Berk, Ceyda Düvenci’ye günün anisina çiçek ve plaket verdi.

Açilis törenine Il Saglik Müdürü Ümit Mutlu Tiryaki, Gaziantep Kent Konseyi Baskani Samet Bayrak, Gaziantep Ticaret Odasi Meclis Baskani Hilmi Teymur ve engelli vatandaslarla aileleri katildi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile