Örtü Altinda Köy Domatesinde Hasat Basladi

Örtü Altinda Köy Domatesinde Hasat Basladi

İçel’de örtü altina üretimi yapilan yerli köy domatesinde hasat basladi, 10 TL’den alici bulmasi ise üreticinin yüzünü güldürdü. Köy domatesinde hasadin baslamasiyla birlikte fiyatlar da geriledi.

Türkiye’nin yas sebze ve meyve üretiminde önemli merkezlerden olan İçel’e bagli Erdemli ilçesinde çiftçilerin yüzde 70’e yakini örtü altinda domates üretimi yapiyor. Kis mevsiminin çetin geçmesi nedeniyle seralara Aralik ayinda dikilen domates fidelerini soguk vurmamasi için yillar sonra günlerce nöbet tutan çiftçiler, buna bagli olarak bir ay gecikmeli hassada basladi.

Nisan ayinin ortasiyla birlikte sicak havanin yüzünü göstermesiyle köy domatesinde hasat basladi, hem artan fiyatlar düstü hem de pazara lezzetiyle bilinen ürünler girmeye basladi.

Suanda köy domatesini 10 TL’den tüccara satan üretici, yüzlerinin güldügünü belirterek, kisin çetin geçmesi nedeniyle masraflarinin artigini kaydetti.

Geçtigimiz yilin Aralik ayi sonunda domates fidelerini örtü altinda toprakla bulusturduklarini belirten üreticilerden Yusuf Yilmaz, ”Çetin bir kis dönemi geçti. Bu yil hava çok soguk oldugundan ürünlerimizi hasat etmemiz bir ay geri vurdu. Nisan ayindayiz suanda hasat etmeye basladik. Fiyatlarda istedigimiz seviyede 10 TL bandinda gidiyor” dedi.



Yesilli toplaniyor, Türkiye’nin iç pazarina gidiyor”

Hasadini yaptiklarini ürünün köy domatesi oldugunu animsatan Yilmaz, ”Böyle biraz yesilli toplanir. Çok kizarik olursa albenisi olmaz. Hafif yesilimsi tüketilmesi gerekir. Lezzeti bu sekilde daha iyidir, kirmizi olursa o kadar lezzet alamazsiniz. Yerli köy domatesimiz bunlar diger taneye göre kilogramda 2 TL daha ucuz gidiyor. Her zaman albenisi vardir, tüccarlardan. Istanbul, Ankara, Izmir ve Gaziantep gibi Türkiye’nin iç bölgelerine gidiyor, ihraç etmiyoruz bu ürünü. Bunu alan tüccar baska domatesi almiyor. Bu domates yerlidir. 1980 ve 90 yillarda bu domatesler dikilirdi 5 senedir tekrar ragbet görmeye basladi.

Suanda neredeyse Erdemli’deki üreticilerin üçte ikisi yerli domates dikiyor çünkü devamli talep görüyor” ifadelerini kullandi.

“Suanda 10 TL, çiftçinin yüzünü güldürüyor”

Yilmaz, ”Yerli domateslerimiz Nisan ayinda çikmaya basladi.

Otomatik olarak bu çikinca da fiyatlar biraz gerileme yapti. Suanda 10 TL baninda yine de istedigimiz seviyededir. 10 TL’nin altina giderse kurtarmaz ama suan istedigimiz seviyede çiftçinin yüzünü güldürüyor” seklinde konustu.

1980’li yillarda ayni domatesi açik alanlarda yetistirdiklerini aktaran 80 yasindaki Ese Yilmaz, ”Simdi seralarda yetistirdiklerini açikta oldugu gibi simdide tadinin çok güzel oldugunu kaydetti.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile