Avrupa Birligi Komisyonu tarafindan cografi isaretle tescillenen ’milli bitki’ safranin kurak havadan etkilenmesini önlemek ve verimli üretim alinabilmesi saglamak için üreticiler farkli yöntemler denemeye basladi.
Yukari Çiftlik Köyünde üretim yapan Ismail Yilmaz, 10 dönün alana ektigi safran soganlarinin üzerlerini örtü sistemiyle kapatti. Bu sistemle agirliginin 100 bin kati kadar siviyi sariya boyayabilen safrandan erken çiçek elde edilmesi planlaniyor.
Sistemle alakali bilgi veren Yilmaz, "Bu sene safranin üretiminde degisik bir yöntem uyguladik. Sicak zamanlarda, sicak mevsimlerde soganlarin üzerini örtüyle örttük. Amacimiz asiri günesten korumak, soganin çimlenmesini daha hizlandirmak. Eylül ayinda çok yagmur alamazsak toprak tamamen kuruyor ve çiçeklenme gecikiyor. Onun için böyle birsey denedik" dedi.
Yilmaz, örtü sistemiyle daha erken üretim elde edeceklerini söyledi.
"Bu sene bu ilk deneme olacak" diyen Yilmaz, "Sonuçlarini görecegiz. Soganlarin tamami verimli olamayabiliyor sicaktan etkilendigi için. Toprak altindaki yüksekte kalan soganlarin çiçek açmadigini gördük geçen yil. Toprak altinda daha derinde olanlar fazla çiçek açtilar. Hem toprak üzerinde kenarda kalan soganlari korumak istiyoruz" ifadelerini kullandi.
Yilmaz, 10 dönüm alanin tamamini örteceklerini kaydetti.
Örtü Sistemi 'Dünyanin En Pahali Baharati' Safranda Erken Üretimi Saglayacak
UNESCO Dünya Miras Listesinde yer alan Karabük’ün Safranbolu ilçesiyle özdeslesen ve "dünyanin en pahali baharati" olan safranda erken üretim alabilmek amaciyla örtü sistemi kullanilmaya baslandi.