Hicretin ikinci yılında farz kılınan oruç, dinimizin öngördüğü bedeni ibadetlerden biridir. Yalnız yiyip içmeyi bırakmak, cinsel ilişkiden uzak durmak değil, aynı zamanda kötü söz, kötü davranış ve kötü düşünceden de sakınmaktır.
Orucun bu amaca ulaşması için midenin, yiyecek ve içeceklerden sakındığı gibi, dilin yalandan, ellerin harama uzanmaktan, gözlerin harama bakmaktan, kulakların haramı dinlemekten ve ayakların kötü işler peşinde koşmaktan sakınması gerekir
Cevap: Oruç, aslında Allah rızası için tutulmakla birlikte maddi ve manevi birçok faydalar taşır. Orucun bu faydalarını şu şekilde özetlemek mümkündür:
Oruç, insanlara karşılaşacakları sıkıntılar ve ulaşamadıkları istekleri hususunda sabırlı olmalarını öğretir, eldeki nimetin kıymetini hatırlatır ve bunun için şükretmesini sağlar.
Oruç, zenginlere açlık eğitimi yaptırarak fakir insanların hallerini hatırlatır ve onlara karşı daha merhametli olmalarını sağlar. Böylece toplum arasında sevgi ve kardeşlik bağlarının gelişmesine katkıda bulunur. Oruç, insanı nefsanî, duygulardan uzaklaştırır, şehveti ve kötü emelleri frenler, insanın davranışlarını kontrol altında tutmasını sağlar.
Oruç, insana riya ve gösterişten uzak kalmasını her türlü kötülükten kaçınılmasını telkin eder, böylece onu ihlaslı ve takva sahibi kılar.
Bu faydalarının yanı sıra oruç, vücuttaki fazlalıkları atar, mideyi ve hazım organlarını rahatlatır.
Kaynak: Oruç Risalesi - Hasip Asutay / Hacegân Yayınları
Orucun ne gibi faydaları vardır?
Orucun Ne Gibi Faydaları Vardır? Oruç, aslında Allah rızası için tutulmakla birlikte maddi ve manevi birçok faydalar taşır