OSB Baskani Bahar Uyardi Açiklamasi ' Üretimde Devamlilik Için Finansman Destegi Sart '

OSB Baskani Bahar Uyardi Açiklamasi ' Üretimde Devamlilik Için Finansman Destegi Sart '

Üretim maliyetlerindeki fahis artislarin sanayicinin finansman ihtiyacinda çarpan etkisi olusturdugunu belirten Antalya OSB Baskani Ali Bahar, firmalara gereken destegin verilmemesi halinde üretimi düsürmek zorunda kalacaklarini, istihdam ve ihracatin bu düsüsten ayni oranda etkilenecegini, enflasyonun ise katlanarak artacagini söyledi.

Global ölçekte artan maliyetlerin Türk sanayicisinin omuzlarindaki yükü tasinamaz boyutlara ulastirdigini belirten Antalya Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Baskani Ali Bahar, üretimi kolaylastiracak adimlarin ivedilikle atilmamasi halinde, sanayicinin üretimini azaltmak disinda baska bir alternatifinin kalmayacagini söyledi.

Üretimin azalmasinin istihdam ve ihracatta düsüse, enflasyonda artisa neden olacagini aktaran Bahar, üretimin sürdürülebilirligini saglamak için sanayi sicil belgesi olan firmalara Kredi Garanti Fonu destegi ile finansmana erisim imkani sunulmasini talep etti.

“Maliyette artis”

Üretim maliyetlerinde fahis artislar yasandigina vurgu yapan Baskan Bahar, “Basta emtia fiyatlari olmak üzere hammadde, enerji ve lojistik maliyetlerinin asiri yükselmesi ve ayrica vadelerin kisalmasi, daha önceleri 100 TL’ye mal olan 10 birim üretimin, su an 400 TL’ye üretilebilmesine yol açmistir. Sanayicinin bu 10 birim üretim için ihtiyaç duydugu finansman da 4 kat artmistir. Vadelerin azalmasi bu rakamin daha da artmasina yol açmaktadir” dedi.



“Ilk refleks üretimi azaltmak”

Maliyetlerin bu denli arttigi bir ortamda üretimin sürdürülebilirliginden söz edilemeyecegini ifade eden Bahar, “Böyle bir durumda sanayicinin ilk refleksi üretimi düsürmek olacaktir. Üretim düser ise arz düser, arz düserse enflasyon yükselir. Enflasyon yükselirse alim gücü daha da azalacagi için üretim de ayni oranda azalacak ve ekonomimiz, girdap benzeri bir sarmala kapilacaktir. Üretimin bu denli zorlastigi bir ortam kitliga, paraniz olsa dahi alacak ürün bulamamaniza neden olabilir” diye konustu.



“Finansman destegi”

Bu sarmaldan kurutulmak için finansmana erisim imkanlarinin ivedilikle devreye alinmasi gerektigini belirten Bahar, “Devletimiz, Hazine ve Maliye Bakanligimiz özelinde alinacagi kararlar ve özellikle kamu bankalari nezdinde atacagi adimlar ile bu sarmalin olusmadan yok olmasini saglayabilir. Sanayi sicil belgesi olan firmalara ivedi bir biçimde yeni bir Kredi Garanti Fonu destekli kredi açiklanmasi gerekmektedir. Bankalarin ve hatta subelerin limitlerinin gözden geçirilmesi ve artirilmasi elzemdir. Yaklasik 3 aydir, hemen her platformda bu uyarilari yapiyor, sahanin durumunu Devletimize aktarmaya çalisiyoruz. Finansman ihtiyaci sanayicilerin ortak sorunudur, üretimin sürdürülebilmesi için sahadan yükselen bu sese kulak verilmelidir” seklinde konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile