Araştırmayı yapan Muğla Üniversitesi İİBF Çalışma Ekonomisi Endüstri İlişkileri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Saniye Dedeoğlu, “OSB’lerde çalışan kadın işçi oranı yüzde 30’larda, bu sayıyı çok az buluyoruz, bunun yüzde 70, 75 oranlarda olmasını arzuluyoruz” dedi.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Dünya Bankası ve İsveç Uluslararası İşbirliği ve Kalkınma Ajansı tarafından (SIDA) yürütülen bir proje kapsamında, organize sanayi bölgelerinde işverenlerin kadın istihdamına ilişkin tutumları araştırılıyor. Şanlıurfa, Adıyaman ve Malatya’da 1 yılı aşkın süredir yapılan bu araştırmanın yılsonuna kadar bitirilmesi planlanıyor.
Proje Koordinatörü Muğla Üniversitesi İİBF Çalışma Ekonomisi Endüstri İlişkileri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Saniye Dedeoğlu, Şanlıurfa’ya gelerek kadın istihdamına yönelik bir dizi temaslarda bulundu. Şanlıurfa Vali Yardımcısı Aylin Kırcı Duman, İŞKUR Şanlıurfa Müdürü Necdet Karasevda, Karacadağ Kalkınma Ajansı Şanlıurfa Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Yunus Çolak, OSB Bölge Müdürlüğü yetkilileri ve Memleketçi İşadamları Derneği (MİSİAD) Şanlıurfa Şube Başkanı Gökhan Gökmen ile görüşmelerde bulunan Doç. Dr. Dedeoğlu, Şanlıurfa’daki kadın istihdamına ilişkin bilgiler aldı. OSB’deki işverenlerle de görüşmelerde bulunan Dedeoğlu, OSB’lerde çalışan kadınların sorunları hakkında bilgiler edindi.
“OSB’LERDEKİ KADIN İSTİHDAMI RAPOR HALİNE GETİRİLECEK”
Yapılan araştırmayla ilgili açıklamada bulunan Muğla Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Saniye Dedeoğlu, 16 aydır bu projeyi sürdürdüklerini belirterek, “OSB’lerde ne tür kadın işçilere ihtiyaç var, hangi tür firmalar daha çok kadın işçilere ihtiyaç duyuyor, arzı ne şekilde arttırabiliriz gibi araştırmalarda bulunuyoruz. Yaptığımız araştırmalarda gelecekte kadın istihdamına daha da çok fazla ihtiyaç duyulacağını öngördük. Ayrıca bu konuda işverenlerle anketler de yapıyoruz. 16 Aydır devam ettiğimiz bu araştırmamız, yıl sonuna doğru tamamlanacak ve bununla alakalı sonuç raporu da hazırlayacağız. Raporumuzu kamuoyuna açıklayacağız” dedi.
Organize sanayi bölgelerinde çalışan kadın işçi oranına da dikkat çeken Dedeoğlu, “OSB’lerde çalışan kadın işçi oranı şuanda yüzde 30’larda, bu sayıyı çok az buluyoruz, bunun yüzde 70, 75 oranlarda olmasını arzuluyoruz” şeklinde konuştu.
Bu arada Öğretim Üyesi Doç. Dr. Saniye Dedeoğlu’nun, Şanlıurfa’da sürdürdüğü temaslarının ardından Adıyaman’a gideceği ve burada da kadın istihdamına ilişkin araştırmasına devam edeceği öğrenildi.
OSB'lerdeki Kadın İstihdamları Araştırılıyor
Şanlıurfa, Adıyaman ve Malatya’da bulunan organize sanayi bölgelerindeki kadın istihdamları araştırılmaya başlandı.