Osb’lerden Ortak Görüş: Dışarıda Kalan Sanayi Tesisleri Büyük Sorun

Bursa OSB SİAD’ları Platformu’nun 7’nci toplantısı, Kayapa Sanayici ve İşadamları Derneği (KSİAD) Başkanı Ayhan Korgavuş’un ev sahipliğinde yapıldı.

Islah OSB’lerin son durumuna ve sorunlarına ilişkin değerlendirmelerin yapıldığı toplantıya Bursa OSB SİAD’ları Platformu ve DOSABSİAD Başkanı Selim Yedikardeş, Bursa Vali Yardımcısı Adnan Çakıroğlu, AK Parti Bursa milletvekilleri Hüseyin Şahin, Bedrettin Yıldırım, Hakan Çavuşoğlu, İsmet Su, CHP Bursa milletvekilleri Turhan Tayan ve Aykan Erdemir, Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’in yanı sıra 21 OSB’nin başkanı katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan KSİAD Başkanı Ayhan Korgavuş, 10 yıldır Kayapa’da sanayici ve bölgenin gelişimi adına gönüllülük esasıyla çalıştıklarını belirterek, “Bursa ve bölge sanayisinin gelişimi ve yapılanması adına bugüne kadar planlı sanayileşme ve altyapı sorunları gibi birçok konunun çözümünde önemli çalışmalar gerçekleştirdik.” dedi.

KSİAD olarak ortak akılla yola devam ettiklerini söyleyen Korgavuş, “İşadamlarımıza artık OSB’lerde yatırımın ve üretimin daha kolay olacağını, 5 yıl süreli emlak vergisi muafiyeti, arsa ve bina satışlarında KDV istisnaları ve atık su bedelinden muafiyet gibi birçok desteğin olduğunu anlatıyoruz. Bu sürecin başlatılması Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızın attığı en önemli adımlardan biridir.” diye konuştu.

YEDİKARDEŞ: OSB DIŞINDAKİ SANAYİ YAPILARI BÜYÜK SORUNBursa OSB SİAD’ları Platformu Başkanı Selim Yedikardeş de Bursa’da ıslah OSB’lerin dışında bir sanayileşmenin bulunmasından duydukları rahatsızlığı dile getirirken, kentsel dönüşümün tartışıldığı bir dönemde bu yapılara elektrik ve doğalgaz gibi teşviklerin verilmesinin büyük bir sorun olduğunu vurguladı. Bu tarz sanayi yapılarının depo ruhsatıyla çalıştığına işaret eden Yedikardeş, “Sanayici sanayiciyi şikâyet etmez. Amacımız o arkadaşlarımızı zor durumda bırakmak değil. İstihdama katkı sağladıklarını biliyoruz. Onların illegal sanayici olmadıklarını da biliyoruz. Onlar da artık gerçek sanayi bölgelerinde yer almak istiyorlar. Bu yapıların ıslah sanayi bölgelerine alınmasıyla bir rahatlama olacaktır.” dedi.

Yedikardeş, bu yapıların kayıt altına alınmasıyla da 13 olan ıslah OSB sayısının 21’e çıkacağını vurguladı.PLATFORM 17 ŞUBAT’TA İTALYA’YA GİDECEKSanayiciler olarak 2013 yılından beklentilerini de anlatan Yedikardeş, şunları söyledi: “Çevremizde ve Ortadoğu’da oluşan siyasi rüzgârlar ve 2008’deki mortgage krizi hâlâ devam ediyor. Ülkeler bu krizi sadece ötelediler. 2012 yılında sevabıyla günahıyla bir süreç yaşandı. 2013’ten beklentilerimiz ise, çok sıkıntı yaşamayacağımız yönünde.”Geçen hafta DOSABSİAD olarak İtalya’ya gittiklerinin de bilgisini verene Yedikardeş, “İtalya’da 4 bölgede görüşmelerimiz oldu. Bizim 2023 hedefimizi hayata geçirmiş bir ülke. 523 milyar dolar ihracatı var. Bizim hedeflerimizi yakalamışlar. Şu anda bu ülke teknik bir ülke ama imalat sorunu var. Bize söyledikleri şu; Avrupa’ya açılmanız için sizin bize, Ortadoğu’ya açılmamız için bizim size ihtiyacımız var. Yani partnerlik istiyorlar. 17 Şubat’ta Milano’ya Bursa OSB SİAD'ları Platformu olarak bir ziyaret yapacağız." bilgilerini verdi.TAYAN: UN VAR, ŞEKER VAR, YAĞ VAR; HELVA NEDEN YOKCHP Bursa Milletvekili Turhan Tayan, 1960’lı yılların başlarında kurulan pilot OSB’nin birçok OSB’ye örnek olduğunu belirterek, “Türkiye’de sanayileşme konusunda iki önemli zorluk var. Biri küçük sanayi bölgelerinin kurulması, ikincisi organize sanayi bölgelerinin kurulmasıdır. En kolayı belediyelere bağlı sanayi bölgelerinin kurulmasıdır. OSB’ler en zor gerçekleşen kuruluşlardır.” diye konuştu.

Aday bölgelerin OSB olmasıyla ilgili hiçbir engel olmadığına işaret eden Tayan, şunları söyledi: “Un var, şeker var, yağ da var. Ama bir türlü helva olmuyor. Ne vekillerden ne belediyelerden ne de sanayicimizden kaynaklanan bir olumsuzluk yok. Herkes gayret içerisinde. Bizim de muhalefet olarak konuya olumsuz bir yaklaşımımız yok. Acilen çıkarılacak yasa tekliflerine destek veremeye hazırız. Yönetmelikle ilgili sorunların çözülememesini anlamak mümkün değil. Sayın Hüseyin Şahin ve arkadaşlarından rica ediyorum. Sanayici yılmadan ve emekli olmadan bu konuyu bir an evvel çözelim.”ŞAHİN: GEÇMİŞTE YAPILAN HATALAR GİDERİLMELİAK Parti Bursa Milletvekili ve TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Hüseyin Şahin de meselenin siyasi kaygılardan arındırılmış ortak bir sorun olduğunun altını çizdi. Şahin, “Burada muhalefet ve iktidarın aynı düşünceye sahip olması Bursa’nın geleceği açısından çok önemli.” dedi.

2011 yılında yapılan yönetmelik bu değişikliğinin geçmişte yapılan hataların düzeltilmesi açısından bir imar affı niteliği taşıdığına vurgu yapan Şahin, “Değişiklik ilk başlarda Ergene bölgesinde faaliyet gösteren sanayicilerin talebiyle hayata geçirildi. Bundan Bursa’nın da istifade etmesi gerekiyor.” diye konuştu.

“YAPTIRIMLAR SANAYİCİNİN CEBİNİ YAKABİLİR”Islah OSB’lerin dışında bir tane sanayicinin bile kalmaması gerektiğini anlatan Şahin, yapılanmanın da koordineli bir şekilde tamamlanması gerektiğini söyledi.

“Arıtma tesislerinin ve diğer yaptırılması gereken tesislerin olmaması nedeniyle cebimiz biraz acıyacak.” diyen Şahin şöyle konuştu: “İllegal durumundan legal duruma geçeceksek bizim buna mutlaka katlanmamız gerekiyor. İş adamları derneklerimize burada çok büyük iş düşüyor. Herkesin buna katılması lazım. Bir sanayici bile dışarıda kalmamalı.” Yeni OSB kurulumuyla ilgili bakanlık tarafından izni verilmediğini de hatırlatan Şahin, şöyle devam etti: “Bakanlık sanayicileri boş olan yerlerin doldurulması için yönlendiriyor. Yeni OSB kurulmasına izin yok. Boş alanlardan gidip talepte bulunun deniliyor. Bu durumdan vazife çıkararak ben burada OSB olmadan çalışıyorum dediğiniz durumda önemli yaptırımlarla karşılaşırsınız. Bu altın bir fırsat. Herkesin katılım sağlaması lazım. Ankara’da bu konuyla ilgili bir toplantı yapacağız. Bursa’nın lobisi kuvvetli. Hem Bursa hem de sanayiciler platformu olarak çok güçlüyüz. Ankara’ya düzenli olarak gidip bu baskıları yapmamız lazım. Bu fırsatı ıskalamayalım. Yeni OSB açamıyorsak mevcutları ıslah edelim.”CHP Bursa milletvekili Aykan Erdemir ise Avustralya hükümetinin açıkladığı bir rapor ile ilgili yaptığı konuşmasında, “Avustralya, Asya yüzyılında en rekabetçi ekonomi olmak yolunda ilerliyor. Serbest piyasanın serbestliğini korumak ve devleti sanayicinin önünden çekiyorlar. Ancak devlet sanayicinin başarısı için girişimlerde de bulunuyor. Bunun Türkiye’ye yol göstereceğini umuyorum. Bizlerin de benzer bir hassasiyetle yolumuza devam edeceğimize inanıyorum.” ifadelerini kullandı. AK Parti milletvekili Bedrettin Yıldırım ise “Bizler sorunların çözümünde sanayicilerimizin bütün sorunlarının üzerine gitmekte kararlıyız. Bu tür platform toplantılarının zaman zaman yapılması Bursa’nın hayrına olacaktır.” şeklinde konuştu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile