OSB Okulları Meslek Lisesi Algısını Değiştirdi

Özel İkitelli OSB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Kurucu Müdürü Şuekinci: 'Türkiye'deki meslek lisesi algısı, giderek değişiyor. Bugün çok sayıda üniversite mezunu işsizken, bizim mezunlarımızın büyük çoğunluğu mesleklerini icra ediyor' 'Şu anda Türkiye'nin önde gelen firmalarında öğrencilerimiz çalışmaya başladı. Yüzde 1015'lik kısmı da üniversitelerde mühendislik eğitimlerine başladı. Yaklaşık yüzde 3035'lik kısmı da ön lisans eğitimi alıyor' 'OSB okulları imkanlarının uygulamaya yatkın olmasından dolayı öğrenciler önemli bir deneyime sahip oluyor. Burada atölyelerde ve laboratuvarlarda kullanılan cihazlar, zaten üretimde kullanılan cihazlardır. Çocuklarımız içeride de üretim yapıyorlar' Okul Müdürü Şeker: '(Okuyamaz) denilen birçok öğrencimiz işlerine yerleşti, üniversite okuyor hatta yurtdışında eğitim alanlar var. Hem okuyup hem çalışan birçok öğrencimiz var. Nitelikli bir eğitim veriyoruz. Kalifiye bir mühendis çıkacaksa buralardan çıkacak'

SEFA MUTLU - Özel İkitelli Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nin kolej statüsünde "Ara eleman değil, aranan eleman yetiştiriyoruz" sloganıyla verdiği eğitim, mezunlarını iş hayatında ön sıralara taşıyor.

İkitelli OSB Başkanlığı'nın katkılarıyla yaptırılan ve 25 Kasım 2013'te eğitime başlayan İkitelli OSB Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi, sektörün ihtiyacına cevap verecek, kendine güvenen ve donanımlı bireyler yetiştirmeye devam ediyor.

Öğrencilerine yüzde 100 burslu eğitim imkanı sunan okul, beş bölümde eğitim veriyor.

Okulun kurucu müdürü Tahir Fırat Şuekinci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, okulun geçen yıl ilk mezunlarını verdiğini belirterek, 770 öğrencinin eğitimlerini tamamladığını anlattı.

OSB içinde olmaları nedeniyle birçok mezunun hemen işbaşı yaptığını dile getiren Şuekinci, "Şu anda Türkiye'nin önde gelen firmalarında öğrencilerimiz çalışmaya başladı. Yüzde 10-15'lik kısmı da üniversitelerde mühendislik eğitimlerine başladı. Yaklaşık yüzde 30-35'lik kısmı da ön lisans eğitimi alıyor. Okulumuza zaman içerisinde inanılmaz bir talep oldu. Bu nedenle OSB içerisinde ikinci bir şubemizi açtık. Bu yıl OSB dışında Esenyurt'ta yine bütün öğrencileri ücretsiz eğitim almak kaydıyla Milli Eğitim Bakanlığı ile anlaşmalı olarak bir okulumuzu daha hizmete aldık." diye konuştu.

Şuekinci, okullarda bin 500 öğrencinin eğitimlerine devam ettiğini aktararak, OSB okullarının ara eleman yetiştirmedeki önemine değindi.

- "Öğrenciler üreterek para kazanıyor"

OSB okullarının ara eleman yetiştirmedeki rolünün büyük olduğuna dikkati çeken Şuekinci, şöyle devam etti:

"OSB'nin içinde 4 yıl boyunca eğitim alan öğrenci teoriyi tatbikatla birleştirerek, tam manasıyla usta olarak buradan mezun oluyor. Mezunlarımız, sanayimize hazır ve nitelikli bir şekilde kazandırılıyor. OSB okulları imkanlarının uygulamaya yatkın olmasından dolayı öğrenciler önemli bir deneyime sahip oluyor. Burada atölyelerde ve laboratuvarlarda kullanılan cihazlar, zaten üretimde kullanılan cihazlardır. Çocuklarımız içeride de üretim yapıyorlar. Öğrenciler, üreterek, para kazanarak işlerine daha hazır hale geliyor. Okullarımızın kariyer merkezleri var. Dışarıdan gelen talepler doğrultusunda öğrencilerimizi de yetiştiriyoruz. Örneğin, oto boya ustasına gerek varsa, söz konusu firmayı çağırıyoruz, onların mühendisleri ve uzmanlarıyla öğrencilerimizi yetiştiriyoruz."

Şuekinci, okulda 46 atölye, 12 laboratuvarın öğrencilerin kullanımına sunulduğunu dile getirerek, birçok okulda bu imkanların bulunmadığını söyledi.

Öğrencilerden herhangi bir ek ücret alınmadığını belirten Şuekinci, öğrenci ücretlerinin Milli Eğitim Bakanlığı tarafından finanse edildiğini ifade etti.

Şuekinci, okulun gelecek vizyonuna ilişkin, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Orta ve uzun vadede OSB içinde bir meslek yüksekokuluyla beraber tatbikatı öne çıkaran, bu işin teknikerlik boyutunu da vermeyi hedefleyen projelerimiz var. Bunun yanında işletmelerle beraber bir Ar-Ge merkezi kurarak, burada öğrencilerin faaliyetlerini sürüdürmesi hususunda düşüncelerimiz bulunuyor. Türkiye'deki meslek lisesi algısı giderek değişiyor. Bugün çok sayıda üniversite mezunu işsizken, bizim mezunlarımızın büyük çoğunluğu mesleklerini icra ediyor."

- "Ara eleman değil, aranan eleman yetiştiriyoruz"

Okul Müdürü Eray Şeker ise "yaparak-yaşayarak" eğitim modelini benimsediklerini belirterek, "Çocukların daha çok pratik yaptığı atölye donanımlarına sahibiz. Verdiğimiz mezunların işe yerleşme oranlarını da görünce bu konuda başarılı olduğumuzu söyleyebiliriz. Atölyelerde öğrencilerimiz hem alaylı hem de okullu eğitimenlerimiz gözetiminde eğitimlerini sürdürüyor. Ara elaman diye bahsedilen ama aslında aranan eleman kısmında hatta ana eleman yetiştiriyoruz. Öğrencilerimizi gittikleri işletmelerin ana mekanizmalarında görev alıyor." ifadelerini kullandı.

Okulda makine, elektrik-elektronik, mekantronik, otomotiv ve kimya alanlarında eğitim verdiklerini aktaran Şeker, sözlerini şöyle tamamladı:

"Kapalı ve açık spor salonlarımız, 4 yemekhanemiz var. Aktivite alanlarımız, öğrencilerimizin hizmetinde. Meslek liseleri puanların düşük öğrencilerin gittiği yerler değildir. Biz de bu algıyı kırıyoruz. Burada çocuklara ciddi eğitimler veriyoruz. Çocuklarımız öğrenmeyi öğreniyorlar. Bu da eğitimin kalitesini artırıyor. 'Okuyamaz' denilen birçok öğrencimiz işlerine yerleşti, üniversite okuyor hatta yurtdışında eğitim alanlar var. Hem okuyup hem çalışan birçok öğrencimiz var. Nitelikli bir eğitim veriyoruz. Kalifiye bir mühendis çıkacaksa buralardan çıkacak."
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile